Главен комисар Николов за бедствието в Хайредин: Ситуацията е под контрол

Според управляващите укрепването на опасния язовир е задача на собственика

Снимка: Илияна Методиева

Ситуацията с нивата на реките и язовирите в страната е нормална с изключение на язовир „Рогозен 1“ в община Хайредин. Това обяви след съвещание при вицепремиера Красимир Каракачанов началникът на дирекцията „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов. Проблемът е в компрометиран преливник, но няма опасност за населението. Евакуацията на 9 души е била доброволна и като превантивна мярка.

"На Хайредин са съсредоточени много частни фирми, които в момента прекарват тежка скална маса с идеята да забавим скоростта на водата и оттук да забавим разрушаването на стената. Ситуацията е под контрол. Там няма рискова ситуация. Няма опасност за живота и здравето на хората и за тяхното имущество", подчерта главен комисар Николов. "Проблем е, че при следващия дъжд пак ще се повтори тази ситуация. Трябва да се реализира проект от собственика на този язовир. Там нещата ще се нормализират едва когато бъде направен основен ремонт на съоръжението", обясни Николов.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов призна, че са необходими спешни мерки за укрепване на язовира. "Всичко опира до финансови средства. Ще докладвам на премиера за ситуацията и необходимите средства да бъдат отпуснати за спешни действия", увери Каракачанов.

През тази нощ се очаква покачване в нивата на Огоста, Скът и Янтра, предупреди главен комисар Николов:

"Пряка опасност за населените места обаче няма. В близките три дни не се предвиждат опасни метеорологични явления. Въпреки това сме дали указания на местните власти за предприемане на мерки, най-вече наблюдение на критичните участъци и ранно предупреждение на застрашените хора", каза Николов.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Чипровци

Чипровци е като ценна книга в библиотеката

Историята на Чипровци и региона е пълна с обрати и резки промени. Историята на Чипровци дори може да подскаже това, което е е можела да стане България при съвсем малко по-различно стечение на обстоятелства. За днешните жители на района, забравени от държавата, тази история е твърдата почва под краката. Обезлюден, беден, но изключително красив край на..

публикувано на 12.12.18 в 10:28

Преглед на чуждестранния печат

Тереза Мей се опитва да изглежда смела, докато консерваторите готвят фатален удар, пише лондоският "Таймс". Вестникът изтъква, че на днешното заседание премиерът трябва да започне обсъждане на излизане без сделка с Европейския съюз, докато в собствената й партия най-вероятно ще се гласува вот на недоверие срещу нея. Според анализ в "Индипендънт"..

публикувано на 12.12.18 в 10:18
Протестиращите строители бяха приети от председателката на Народното събрание Цвета Караянчева

Протестиращите строители влязоха в парламента за среща с Цвета Караянчева

Строителите протестират мирно в столицата в защита на бранша. До 12 часа на обяд стотици машини и камиони ще бъдат разположени в най-дясното платно на "Цариградско шосе" на входа на София. В момента не е затруднено движението в района. Проверката ни показа, че няма задръстване, различно от ежедневното в тези най-натоварени сутрешни часове, до девет...

публикувано на 12.12.18 в 10:01

Веселин Петров: С новата лаборатория се стремим се да повишим нивото на експертите по криминалистика

 „В модерна криминологична лаборатория ще се обучават експерти в първоначална подготовка, които току що са назначени на работа. Предвижда се и обучаване на курсанти от Академията на МВР по криминалистика“. Това каза в предаването „Преди всички“ Веселин Петров – началник на Отдел „Криминалистична техника“ в Института по криминалистика на МВР...

публикувано на 12.12.18 в 09:59
Красимир Вълчев

Красимир Вълчев: Обвързването на образованието с повече услуги и права би било добра мярка

„И без промяна в Конституцията можем да търсим много други начини да обвържем правото на образование с други неща. Общините, когато се опитват да обвържат определени общински услуги с това дали е заплатена глобата, се сблъскват обаче с конституционни решения“. Това коментира в предаването „Преди всички“ министърът на образованието Красимир..

публикувано на 12.12.18 в 09:38