Тома Биков: Президентът да обясни защо не е стенографиран разговорът му с руския патриарх

Дърева: ГЕРБ отклоняват вниманието от неприятелския жест на Симеонов към руската православна църква
Снимка: БГНЕС

В интервю за БНР народният представител от ГЕРБ Тома Биков поиска президентът Румен Радев да отговори защо не е водена стенограма за разговора му с руския патриарх Кирил:

"До момента ние сме видели и чули единствено и само думите на руския патриарх Кирил – и то излъчени по руските медии. Ние искаме да видим изцяло този разговор, в контекст, в какъв контекст патриарх Кирил е изрекъл тези свои думи, в какъв контекст президентът Радев му е отговорил. А получаваме преразкази на това, което е казал президентът, от анонимни източници от президентската администрация, което ми се струва изключително несериозно“.

Биков заяви, че е необходимо да стане ясно дали Радев е препотвърдил позицията на всички български правителства от 1990 година, че "ние сме благодарни на руската армия, на руския император и на всички народности и хора от различни народности, които са участвали в освобождението на България, включително сме изключително признателни на българските опълченци, които по онова време също са част от руската армия, но не са руснаци".

Биков изрази съжаление, че по руските медии българският държавен глава е бил представен като "човек, на когато руският патриарх дърпа ушите".

В коментар по темата журналистът Велислава Дърева заяви, че "ГЕРБ са в едно небрано лозе и не знаят какво да направят и по тази причина се опитват да отклонят вниманието от безобразното поведение на Валери Симеонов". Тя е категорична, че вицепремиерът олицетворява правителството, а думите на Симеонов според нея са "не само символ на агресивното невежество, така характерно за ГЕРБ, а нещо много повече – неприятелски жест към руската православна църква".

Дърева изрази удовлетворение от пълното съвпадение на позицията на ГЕРБ с думите на президента Радев на 3 март, но попита каква всъщност е националната позиция: 

"Позицията на българското правителство, което обяви Русия за враг? Позицията на българското правителство, което бойкотира държавния прием по повод националния празник и по този начин съобщи на целия дипломатически корпус, че правителството на ГЕРБ се разграничава от националния празник на България и го отрича, тоест отрича Освобождението на България от турско робство или може би позицията на онова нещо, което се правеше на президент (Росен Плевнелиев имам предвид, който не смееше да спомене Русия на всеки Трети март, но на всеки 5 минути ѝ обявяваше война). Или става дума за позицията на платените русофоби, които 28 години ни обясняват, че ние сме благоденствали под сянката на падишаха, карали сме си един рахатлък и накрая, за наш ужас, Русия се надовлякла тук и ни поробила. Или може би позицията на Бойко Борисов, който благодари на държави, които към онзи момент не са съществували“.

Дърева каза, че се отнася с разбиране към позицията на руския патриарх, който е поставил на най-високо равнище – пред българския държавен глава – "въпросът за близо 30-годишните фалшификации на историята и непрекъснато размиване и омаловажаване, принизяване и отричане ролята на Русия". Тя заяви, обаче, че е абсолютно неприемлив назидателният тон на патриарх Кирил:

"Смятам, че този назидателен тон трябва да бъде отправен към правителството и към споменатото от мен целокупно платено русофобство в България. Те са истинският адресат на гнева на патриарх Кирил“.

Интервюто на Диана Янкулова с Тома Биков и Велислава Дърева можете да чуете от звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Бойко Борисов и Мария Габриел откриват Дигитална асамблея 2018

Днес премиерът Бойко Борисов и българският еврокомисар по цифровата икономика Мария Габриел ще открият в София Дигитална асамблея 2018. Форумът е двудневен и ще се проведе в НДК. Събитието е най-голямото от календара на Българското европредседателство, посветено на цифровизацията.  Годишният форум на най-високо равнище, посветен на цифровизацията,..

обновено на 25.06.18 в 10:57
Севим Дагделен

Севим Дагделен: Изборите в Турция не бяха "нито честни, нито справедливи"

Изборите в Турция не бяха "нито честни, нито справедливи", заяви Севим Дагделен, председателка на германско-турската парламентарна група, цитирана от агенция ДПА. Според Дагделен Ердоган е постигнал целта си за авторитарна президентска система чрез манипулация, която е започнала много преди изборния ден. Междувременно от външното..

публикувано на 25.06.18 в 10:15

Изселник от България ще представя избирателите от град Бурса в новия турски Меджлис

Изселник от България ще представя избирателите от град Бурса в новия турски Меджлис. Това е проф. д-р Юксел Йозкан, избран за депутат от листата на основната опозиционна Народнорепубликанска партия в населения компактно с български изселници град Бурса. Йозкан е роден в България през 1960 г., изселва се през 1978-а и там завършва медицина...

публикувано на 25.06.18 в 10:09
Антоний Гълъбов

Антоний Гълъбов: ЕС има нужда от нов договор, Лисабонският вече не дава достатъчно инструменти

Няма нова миграционна вълна. ЕС не е подложен на миграционен натиск в момента, за да трябва да реши този въпрос в някакъв спешен и краткосрочен порядък.  „Намираме се в известна пауза по отношение на миграционния натиск, тъй като платежоспособното търсене намалява. Онези мигранти, които можеха да си платят сериозни суми, за да стигнат до Германия..

публикувано на 25.06.18 в 09:39

Захариева ще председателства последните за Европредседателството ни заседания на Съвет „Общи въпроси“

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева заминава за Люксембург, където утре ще председателства последните за Българското председателство заседания на Съвет „Общи въпроси“. На заседанията ще бъде обсъдена препоръката на Европейската комисия за започване на преговори за членство с Македония и Албания и върховенството на закона в Полша...

публикувано на 25.06.18 в 09:34