Тома Биков: Президентът да обясни защо не е стенографиран разговорът му с руския патриарх

Дърева: ГЕРБ отклоняват вниманието от неприятелския жест на Симеонов към руската православна църква
БГНЕС

В интервю за БНР народният представител от ГЕРБ Тома Биков поиска президентът Румен Радев да отговори защо не е водена стенограма за разговора му с руския патриарх Кирил:

"До момента ние сме видели и чули единствено и само думите на руския патриарх Кирил – и то излъчени по руските медии. Ние искаме да видим изцяло този разговор, в контекст, в какъв контекст патриарх Кирил е изрекъл тези свои думи, в какъв контекст президентът Радев му е отговорил. А получаваме преразкази на това, което е казал президентът, от анонимни източници от президентската администрация, което ми се струва изключително несериозно“.

Биков заяви, че е необходимо да стане ясно дали Радев е препотвърдил позицията на всички български правителства от 1990 година, че "ние сме благодарни на руската армия, на руския император и на всички народности и хора от различни народности, които са участвали в освобождението на България, включително сме изключително признателни на българските опълченци, които по онова време също са част от руската армия, но не са руснаци".

Биков изрази съжаление, че по руските медии българският държавен глава е бил представен като "човек, на когато руският патриарх дърпа ушите".

В коментар по темата журналистът Велислава Дърева заяви, че "ГЕРБ са в едно небрано лозе и не знаят какво да направят и по тази причина се опитват да отклонят вниманието от безобразното поведение на Валери Симеонов". Тя е категорична, че вицепремиерът олицетворява правителството, а думите на Симеонов според нея са "не само символ на агресивното невежество, така характерно за ГЕРБ, а нещо много повече – неприятелски жест към руската православна църква".

Дърева изрази удовлетворение от пълното съвпадение на позицията на ГЕРБ с думите на президента Радев на 3 март, но попита каква всъщност е националната позиция: 

"Позицията на българското правителство, което обяви Русия за враг? Позицията на българското правителство, което бойкотира държавния прием по повод националния празник и по този начин съобщи на целия дипломатически корпус, че правителството на ГЕРБ се разграничава от националния празник на България и го отрича, тоест отрича Освобождението на България от турско робство или може би позицията на онова нещо, което се правеше на президент (Росен Плевнелиев имам предвид, който не смееше да спомене Русия на всеки Трети март, но на всеки 5 минути ѝ обявяваше война). Или става дума за позицията на платените русофоби, които 28 години ни обясняват, че ние сме благоденствали под сянката на падишаха, карали сме си един рахатлък и накрая, за наш ужас, Русия се надовлякла тук и ни поробила. Или може би позицията на Бойко Борисов, който благодари на държави, които към онзи момент не са съществували“.

Дърева каза, че се отнася с разбиране към позицията на руския патриарх, който е поставил на най-високо равнище – пред българския държавен глава – "въпросът за близо 30-годишните фалшификации на историята и непрекъснато размиване и омаловажаване, принизяване и отричане ролята на Русия". Тя заяви, обаче, че е абсолютно неприемлив назидателният тон на патриарх Кирил:

"Смятам, че този назидателен тон трябва да бъде отправен към правителството и към споменатото от мен целокупно платено русофобство в България. Те са истинският адресат на гнева на патриарх Кирил“.

Интервюто на Диана Янкулова с Тома Биков и Велислава Дърева можете да чуете от звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Ананиев: Правилата за финансово управление на държавните болници ще бъдат готови до 1-ви април

До края на следващата седмица ще бъдат готови новите правила за финансово управление и контрол на държавните болници, които ще бъдат предложени и на общините. Това заяви във Варна министърът на здравеопазването  Кирил Ананиев . Обсъждат се и различни варианти на нов модел за управление на здравеопазването: "Това, което мога да кажа в..

публикувано на 23.03.18 в 16:04

Горанов: Предстоят законови промени за по-адекватно изчисляване на данъците за коли и имоти

Ще се търсят нови законодателни промени в Закона за местните данъци и такси, с които ще се подобри адекватността при събирането на налозите. Това обяви финансовият министър  Владислав Горанов  по време на парламентарния контрол. По думите му, в момента българинът страда от неадекватно изчисляване на данъци върху леките автомобили и недвижимите..

обновено на 23.03.18 в 15:56

България и Алжир обсъдиха възможностите за задълбочаване на двустранните отношения

Министърът на външните работи  Екатерина Захариева  обсъди с алжирския си колега  Абдел Кадер Месахел  възможностите за задълбочаване на отношенията между двете държави и развитието на икономическото сътрудничество. Това е първото посещение на алжирски външен министър в България за последните 34 години. България и Алжир смятат да компенсират..

публикувано на 23.03.18 в 15:39
Румен Радев

Румен Радев отговори с писмо на поканата на Ердоган за среща

Президентът Румен Радев е изпратил писмо до турския си колега. То е в отговор на поздравленията на Реджеп Ердоган по повод Националния празник на страната ни, както и на отправената покана за лична среща с Радев в близко бъдеще.  Българският президент предлага тя да се състои в рамките на предстоящата среща на върха на НАТО в Брюксел през юли тази..

публикувано на 23.03.18 в 13:49

Путин благодари на руснаците за подкрепата на изборите

След като Централната избирателна комисия обяви окончателните резултати от президентските избори в Русия, спечелилият четвърти мандат Владимир Путин направи специално обръщение към гражданите.  Той получи повече от 76% подкрепа при над 67 на сто избирателна активност.  Путин благодари    лично  на руските граждани за безпрецедентната, по..

публикувано на 23.03.18 в 13:25