Сондата "Джуно" разгадава тайните на ветровете на Юпитер

Снимка: БГНЕС
Бурните ветрове, които оформят облачните пояси на повърхността на Юпитер, проникват на 3000 километра в тях, установи американската сонда "Джуно". Откритието, публикувано в сп. "Нейчър", е цитирано от агенция Франс прес. Погледнат от космоса, газовият гигант е разделен на хоризонтални пояси с топли цветове, образувани под въздействието на силни ветрове, но механизмите, задвижващи тези пояси и тяхната дълбочина, дълги години оставаха загадка за астрономите. Благодарение на сондата "Джуно" част от тях бяха разкрити.

Откритието представлява голяма крачка за астрономията, защото сега учените установиха, че гигантските газови планети имат компактен център на ротация, а външната им обвивка е съставена от зони, които кръжат с различна скорост. Повърхностните ветрове, проникват на 3000 километра под нивото на облаците. Според Йохай Каспи от института Вайцман в Израел, един от авторите на изследването, проникването на ветровете на такава дълбочина обяснява някои странни явления на Юпитер. Именно заради тях се наблюдава  асиметрията по оста север-юг на гравитационните полета на Юпитер.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Перперикон

Започва новият археологически сезон на Перперикон

Археологическите разкопки на Перперикон край Кърджали и Мисионис до Търговище се подновяват от днес, съобщи ръководителят на двата екипа проф. Николай Овчаров. И на двата обекта ще се работи до средата на септември. "Вече две години подред ние работим в южния квартал на Перперикон. Става дума за огромни квартали, така че той ще се копае..

обновено на 25.06.18 в 11:12
Протест на автобусните превозвачи

Националният протест на превозвачите се отлага заради среща с Борисов

Протестното шествие на автобусни и товарни превозвачи в София се отлага заради планирана среща на недоволните с премиера Бойко Борисов. Събралите се превозни средства остават паркирани в готовност около  храм-паметника Александър Невски, при Хотел "Плиска" и при двореца Врана. Пред "Хоризонт" Магдалена Милтенова от..

обновено на 25.06.18 в 11:05

Община Павел баня възнамерява да въведе пълна забрана на шумните тържества на открито

В община Павел баня ще въведат пълна забрана на шумните тържества на открито. Кметът на курортното градче Станимир Радевски предлага крутите мерки с промяна в наредбата на обществения ред, заради оплаквания от местни жители и туристи от шумни сватби и сюнети. Курортният град разчита на хилядите туристи, почиващи в балнео и СПА хотелите в..

публикувано на 25.06.18 в 11:00

Ще има ли паметна плоча на Атанас Семерджиев в родния му град

Областният управител на Пазарджик Стефан Мирев върна за преразглеждане решението на велинградските общински съветници за поставянето на паметна плоча на Атанас Семерджиев в родния му град. Решението бе прието единодушно, включително и с гласовете на ДПС, въпреки основната роля на покойния генерал в така наречения Възродителен процес. В..

публикувано на 25.06.18 в 10:55

Акценти от чуждестранния печат

"Историческа победа", пише вестник "Акшам"; "Двойна победа на първи тур", е заглавието на "Карар"; "СупЕрдоган!", с това заглавие излиза "Таквим"); "Първият президент с изпълнителни правомощия", съобщава "Ватан"; "Ердоган спечели", информира "Поста. Това са заглавията в някои от турските вестници днес, които съобщават за победата на сегашния..

публикувано на 25.06.18 в 10:41