Сондата "Джуно" разгадава тайните на ветровете на Юпитер

Снимка: БГНЕС
Бурните ветрове, които оформят облачните пояси на повърхността на Юпитер, проникват на 3000 километра в тях, установи американската сонда "Джуно". Откритието, публикувано в сп. "Нейчър", е цитирано от агенция Франс прес. Погледнат от космоса, газовият гигант е разделен на хоризонтални пояси с топли цветове, образувани под въздействието на силни ветрове, но механизмите, задвижващи тези пояси и тяхната дълбочина, дълги години оставаха загадка за астрономите. Благодарение на сондата "Джуно" част от тях бяха разкрити.

Откритието представлява голяма крачка за астрономията, защото сега учените установиха, че гигантските газови планети имат компактен център на ротация, а външната им обвивка е съставена от зони, които кръжат с различна скорост. Повърхностните ветрове, проникват на 3000 километра под нивото на облаците. Според Йохай Каспи от института Вайцман в Израел, един от авторите на изследването, проникването на ветровете на такава дълбочина обяснява някои странни явления на Юпитер. Именно заради тях се наблюдава  асиметрията по оста север-юг на гравитационните полета на Юпитер.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Чипровци

Чипровци е като ценна книга в библиотеката

Историята на Чипровци и региона е пълна с обрати и резки промени. Историята на Чипровци дори може да подскаже това, което е е можела да стане България при съвсем малко по-различно стечение на обстоятелства. За днешните жители на района, забравени от държавата, тази история е твърдата почва под краката. Обезлюден, беден, но изключително красив край на..

публикувано на 12.12.18 в 10:28

Преглед на чуждестранния печат

Тереза Мей се опитва да изглежда смела, докато консерваторите готвят фатален удар, пише лондоският "Таймс". Вестникът изтъква, че на днешното заседание премиерът трябва да започне обсъждане на излизане без сделка с Европейския съюз, докато в собствената й партия най-вероятно ще се гласува вот на недоверие срещу нея. Според анализ в "Индипендънт"..

публикувано на 12.12.18 в 10:18
Протестиращите строители бяха приети от председателката на Народното събрание Цвета Караянчева

Протестиращите строители влязоха в парламента за среща с Цвета Караянчева

Строителите протестират мирно в столицата в защита на бранша. До 12 часа на обяд стотици машини и камиони ще бъдат разположени в най-дясното платно на "Цариградско шосе" на входа на София. В момента не е затруднено движението в района. Проверката ни показа, че няма задръстване, различно от ежедневното в тези най-натоварени сутрешни часове, до девет...

публикувано на 12.12.18 в 10:01

Веселин Петров: С новата лаборатория се стремим се да повишим нивото на експертите по криминалистика

 „В модерна криминологична лаборатория ще се обучават експерти в първоначална подготовка, които току що са назначени на работа. Предвижда се и обучаване на курсанти от Академията на МВР по криминалистика“. Това каза в предаването „Преди всички“ Веселин Петров – началник на Отдел „Криминалистична техника“ в Института по криминалистика на МВР...

публикувано на 12.12.18 в 09:59
Красимир Вълчев

Красимир Вълчев: Обвързването на образованието с повече услуги и права би било добра мярка

„И без промяна в Конституцията можем да търсим много други начини да обвържем правото на образование с други неща. Общините, когато се опитват да обвържат определени общински услуги с това дали е заплатена глобата, се сблъскват обаче с конституционни решения“. Това коментира в предаването „Преди всички“ министърът на образованието Красимир..

публикувано на 12.12.18 в 09:38