Европейската многогодишна финансова рамка обсъждат в София

| обновено на 09.03.18 в 07:28
Гюнтер Йотингер
ЕПА/БГНЕС

Европейската многогодишна финансова рамка ще бъде обсъдена в София. В столицата за дискусиите е ресорният еврокомисар Гюнтер Йотингер.

Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще остави празнина в общия европейски бюджет между 12 и 15 милиарда евро. Единият от вариантите за попълването й е страните - членки да внасят повече от един процент от брутния си вътрешен продукт. Става въпрос за увеличаване на вноската до 1,1 на сто или повече, но този вариант засега не среща одобрението на държавите, които са нетни получатели на евросредства. Такава е и България.

Също така част от приоритетните политики на Европейския съюз за следващите седем години изискват повече ресурс - например, отбраната и сигурността. Ето защо друго предложение, което също е подложено на сериозни дебати, е отнемането на средства от някои от фондовете. Тук във фокуса на внимание са най-вече субсидиите за земеделие.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Компании обвиниха БДЖ за предопределена обществена поръчка за ремонт и поддръжка на локомотиви

Две частни компании обвиниха БДЖ, че обявената обществена поръчка за ремонт и поддръжка на локомотиви е предопределена. Компаниите са локомотивният завод "Експрес Сервиз" и българо-хърватското дружество "БДЖ-Кончар", а поръчката за 9 локомотива е на стойност 4 милиона лева. Атанас Колев от "Експрес Сервиз" посочи:  "Интересно е да се знае, че..

публикувано на 20.03.18 в 17:00
Американският президент Доналд Тръмп с указа за вносните мита за стомана и алуминий

Алтмайер и Малмстрьом на "спасителна акция" във Вашингтон

„Спасителна акция“ - така медиите в Германия определиха посещението на новия икономически министър Петер Алтмайер във Вашингтон. Към него днес се присъедини и европейският търговски комисар Сесилия Малмстрьом в опит да предотвратят налагането на наказателни мита върху вноса на стомана и алуминий от ЕС в САЩ. "За сега мога да кажа, че както..

публикувано на 20.03.18 в 12:40
Доналд Тръмп

САЩ удрят Китай с нови мита за $60 млрд. годишно

До края на седмицата се очаква президентът на САЩ Доналд Тръмп да въведе мита на повече от 100 вида стоки от Китай в размер на 60 милиарда долара, съобщава Ройтерс. " По един или друг начин ще намалим дефицита си. Дефицитът в търговията с Китай е най-малко 500 милиарда долара. Добавете и интелектуалната собственост, и сметката става още..

обновено на 20.03.18 в 09:59

Прахосничеството в държавните предприятия е много сериозно

В около 90 на сто от държавните предприятия – ако бяха в частния сектор, никой не би инвестирал. Това каза в предаването „Преди всички“ икономическият анализатор Георги Вулджев . Той коментира доклад на Европейската комисия, в който се посочва, че резултатите на държавните предприятия в България са източник на несигурност и представляват риск за..

публикувано на 20.03.18 в 07:51

Тръмп забрани трансакции с венецуелската криптовалута петро

Президентът на САЩ Доналд Тръмп забрани на американски компании и граждани да извършват каквито е да е било сделки с венецуелската криптовалута петро, съобщиха световните информационни агенции. В указа на Тръмп се посочва, че тя представлява опит да се заобиколят американските финансови санкции, наложени срещу политиката на президента социалист..

публикувано на 20.03.18 в 04:31