"Големите женски гласове на България" - мултимедийна панорама на музикалната ни култура

Нина Николина и новата формация "Магическите гласове на България" са сред основните участници в концерта
Снимка: Личен архив

Големите женски гласове на България ще бъдат представени в мегаспектакъл в една от най-представителните концертни зали във Франция - "Cité de la musique" в Страсбург тази вечер. Музикалното събитие е част от Културната програма на Българското европредседателство.

В концерта ще се включи дебютната нова формация "Магическите гласове на България", която включва шест от солистките на големите женски хорове , а единственият участник мъж ще бъде Калин Вельов, но с тъпан, а не с перкусии. Спектакълът е замислен като мултимедиен - с откъси от български филми, в които се демонстрира народния бит и се показват картини от български художници - от Владимир Димитров - Майстора до Димитър Казаков - Нерон, обясни в предаването "Преди всички" журналистът и продуцент Георги Тошев, като акцентира колко е важно културата на страната ни да бъде представена автентично и красиво:


"Защото във времето, в което представянето на българската идентичност минава през шалвари, мускалчета, понякога и едно доста странно политическо и публично говорене за това какво е да сме българи, ние много внимателно с целия екип подбрахме онази визитна картичка на България, която е разпознаваема, в която няма съмнение за балкантуристки кич, а която в крайна сметка представя страната ни по един наистина красив начин. И когато се чудехме, кое е онова, което ни представя добре, се сетихме, че женските гласове на България са част от онова лице на България, което на мен като пътуващ човек ми се иска по-често да виждам извън пределите на страната. Така се решихме да представим една панорама от големите женски гласове на България. Не защото мъжките са по-лоши, а защото така се случи през годините, че женските гласове на България придобиха една по-голяма известност."

Проектът е започнал в края на миналата година, получил е подкрепата на Министерството на културата, партнира му и Българската академия на науките, посочи Тошев: 

"Всичко това ще представи панорама на това по какъв начин са се появили и как през годините преминават тези български гласове - през обработките на Кюркчийски по автентични песни, записвани буквално от нашите баби в малките населени места на България".

"Искахме просто това да бъде един концерт, в който много талантливи български артисти излизат и пеят, а между тях има и разказ за това какво се е случвало през годините с българската музика и с женските гласове на България. Смятам за много важно България да се обозначава днес по един достоен, нормален и наистина красив начин, извън това, което ни залива в последните години, облечено в много съмнителната думичка патриотизъм", подчерта Георги Тошев и допълни:

"Много ми се иска този спектакъл да не бъде част от една кампания - свършва председателството, умира един спектакъл, а навсякъде, където е възможно и където има публика, този спектакъл да бъде показан. Защото в него и нещо друго извън красотата и силата на това звучене. Има една образователна нотка, която е много важна, а тя ни връща там, при корените." 


Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

На гости на оперния фестивал "Барток Плюс" в Мишколц

Мишколц е много интересен град. Бих го сравнила със Созопол по времето на Аполония. Целият град живее в атмосферата на фестивала. Навсякъде, по всяко време се случва нещо артистично. По традиция фестивалът се открива с голямо празнично шествие из града, водено от мажоретки и духов оркестър. Следват огромни кукли на конци, в ролите на които дефилират..

публикувано на 17.06.18 в 16:28

Трети ден на второто издание на "Радио парк фест" на БНР

Днес е последният ден на второто издание на "Радио парк фест". Жанрово разнообразие преобладава в музикалната линия на фестивала, както и различни образователни и спортни инициативи, в които всеки присъстващ може да се включи. В 10.00 часа стартира проектът "Красотата на човешкия глас" - музикално-образователно ателие на Музикална къща - БНР...

публикувано на 17.06.18 в 09:17

Международният ден на йога отбелязваме с концерт на "Гундеча Брадърс"

Тази година Международният ден на йога ще се празнува в над 30 града и няколко села у нас.  Основното събитие ще се проведе в София на 24-ти юни от 10:00 часа в Inter Expo Center - Интер Експо Център на бул. „Цариградско шосе“ No147. Под патронажа на посланика на Република Индия в България India in Bulgaria (Embassy of India, Sofia) Н. Пр. г-жа..

публикувано на 16.06.18 в 11:24

Александър Велев, Стефан Вълдобрев и Влатко Стефановски за Радио парк фест

С Радио парк фест БНР иска да създаде приятни емоции на софиянци в навечерието на лятото. Това отбеляза в интервю за предаването "Хоризонт за вас" Александър Велев, генерален директор на Българското национално радио: "Надявам се един подобен Радио парк фест да стане традиция и да правим това всяка година по това време. Миналата година..

публикувано на 15.06.18 в 18:29
Огледало: кабаре и други истории

Огледало: кабаре и други истории, разказани от Ина Кънчева, Людмил Ангелов и Ицко Финци

След албумите, посветени на Полин Виардо и на тангото, певицата Ина Кънчева и пианистът Людмил Ангелов се обръщат в донякъде неочаквана посока и решават да покажат любовта си към джаза и кабарето. Албумът им „Малка нощна музика“ тези дни ще се появи на музикалния пазар, а в петък, 15 юни, от 19.30 часа във Военния клуб дуото, заедно с актьора Ицко..

публикувано на 14.06.18 в 21:37