"Големите женски гласове на България" - мултимедийна панорама на музикалната ни култура

Нина Николина и новата формация "Магическите гласове на България" са сред основните участници в концерта
Снимка: Личен архив

Големите женски гласове на България ще бъдат представени в мегаспектакъл в една от най-представителните концертни зали във Франция - "Cité de la musique" в Страсбург тази вечер. Музикалното събитие е част от Културната програма на Българското европредседателство.

В концерта ще се включи дебютната нова формация "Магическите гласове на България", която включва шест от солистките на големите женски хорове , а единственият участник мъж ще бъде Калин Вельов, но с тъпан, а не с перкусии. Спектакълът е замислен като мултимедиен - с откъси от български филми, в които се демонстрира народния бит и се показват картини от български художници - от Владимир Димитров - Майстора до Димитър Казаков - Нерон, обясни в предаването "Преди всички" журналистът и продуцент Георги Тошев, като акцентира колко е важно културата на страната ни да бъде представена автентично и красиво:


"Защото във времето, в което представянето на българската идентичност минава през шалвари, мускалчета, понякога и едно доста странно политическо и публично говорене за това какво е да сме българи, ние много внимателно с целия екип подбрахме онази визитна картичка на България, която е разпознаваема, в която няма съмнение за балкантуристки кич, а която в крайна сметка представя страната ни по един наистина красив начин. И когато се чудехме, кое е онова, което ни представя добре, се сетихме, че женските гласове на България са част от онова лице на България, което на мен като пътуващ човек ми се иска по-често да виждам извън пределите на страната. Така се решихме да представим една панорама от големите женски гласове на България. Не защото мъжките са по-лоши, а защото така се случи през годините, че женските гласове на България придобиха една по-голяма известност."

Проектът е започнал в края на миналата година, получил е подкрепата на Министерството на културата, партнира му и Българската академия на науките, посочи Тошев: 

"Всичко това ще представи панорама на това по какъв начин са се появили и как през годините преминават тези български гласове - през обработките на Кюркчийски по автентични песни, записвани буквално от нашите баби в малките населени места на България".

"Искахме просто това да бъде един концерт, в който много талантливи български артисти излизат и пеят, а между тях има и разказ за това какво се е случвало през годините с българската музика и с женските гласове на България. Смятам за много важно България да се обозначава днес по един достоен, нормален и наистина красив начин, извън това, което ни залива в последните години, облечено в много съмнителната думичка патриотизъм", подчерта Георги Тошев и допълни:

"Много ми се иска този спектакъл да не бъде част от една кампания - свършва председателството, умира един спектакъл, а навсякъде, където е възможно и където има публика, този спектакъл да бъде показан. Защото в него и нещо друго извън красотата и силата на това звучене. Има една образователна нотка, която е много важна, а тя ни връща там, при корените." 


Цялото интервю чуйте от звуковия файл.