"Големите женски гласове на България" - мултимедийна панорама на музикалната ни култура

Нина Николина и новата формация "Магическите гласове на България" са сред основните участници в концерта
Снимка: Личен архив

Големите женски гласове на България ще бъдат представени в мегаспектакъл в една от най-представителните концертни зали във Франция - "Cité de la musique" в Страсбург тази вечер. Музикалното събитие е част от Културната програма на Българското европредседателство.

В концерта ще се включи дебютната нова формация "Магическите гласове на България", която включва шест от солистките на големите женски хорове , а единственият участник мъж ще бъде Калин Вельов, но с тъпан, а не с перкусии. Спектакълът е замислен като мултимедиен - с откъси от български филми, в които се демонстрира народния бит и се показват картини от български художници - от Владимир Димитров - Майстора до Димитър Казаков - Нерон, обясни в предаването "Преди всички" журналистът и продуцент Георги Тошев, като акцентира колко е важно културата на страната ни да бъде представена автентично и красиво:


"Защото във времето, в което представянето на българската идентичност минава през шалвари, мускалчета, понякога и едно доста странно политическо и публично говорене за това какво е да сме българи, ние много внимателно с целия екип подбрахме онази визитна картичка на България, която е разпознаваема, в която няма съмнение за балкантуристки кич, а която в крайна сметка представя страната ни по един наистина красив начин. И когато се чудехме, кое е онова, което ни представя добре, се сетихме, че женските гласове на България са част от онова лице на България, което на мен като пътуващ човек ми се иска по-често да виждам извън пределите на страната. Така се решихме да представим една панорама от големите женски гласове на България. Не защото мъжките са по-лоши, а защото така се случи през годините, че женските гласове на България придобиха една по-голяма известност."

Проектът е започнал в края на миналата година, получил е подкрепата на Министерството на културата, партнира му и Българската академия на науките, посочи Тошев: 

"Всичко това ще представи панорама на това по какъв начин са се появили и как през годините преминават тези български гласове - през обработките на Кюркчийски по автентични песни, записвани буквално от нашите баби в малките населени места на България".

"Искахме просто това да бъде един концерт, в който много талантливи български артисти излизат и пеят, а между тях има и разказ за това какво се е случвало през годините с българската музика и с женските гласове на България. Смятам за много важно България да се обозначава днес по един достоен, нормален и наистина красив начин, извън това, което ни залива в последните години, облечено в много съмнителната думичка патриотизъм", подчерта Георги Тошев и допълни:

"Много ми се иска този спектакъл да не бъде част от една кампания - свършва председателството, умира един спектакъл, а навсякъде, където е възможно и където има публика, този спектакъл да бъде показан. Защото в него и нещо друго извън красотата и силата на това звучене. Има една образователна нотка, която е много важна, а тя ни връща там, при корените." 


Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Афро-перуански ритми и още музикални пътешествия в третата част на LIVE IN DA HOUSE

На 26-ти септември, от 20.00 ч., в предаването „Време за живот“ по програма „Хоризонт“ предстои третият епизод на специалната поредица концерти на живо от Второ студио на БНР. Всяка сряда до края на месеца, LIVE IN DA HOUSE представя едни от най-актуалните и качествени артисти на българската музикална сцена. Тази седмица ви представяме групата..

публикувано на 25.09.18 в 17:36
Симфоничен оркестър на БНР

Симфоничният оркестър на БНР открива 70-ия си сезон

Симфоничният оркестър на БНР е създаден през 1948 година и до днес продължава да бъде еталон за високо музикантско и естетическо ниво, което задава стандартите в културната среда на столицата. На 28 септември, петък, ще бъде открит 70-ият сезон на Радиооркестъра с концерт от 19.30 часа в зала "България". На диригентския пулт отново ще застане главният..

публикувано на 25.09.18 в 12:05

"Еструна" с номинация за "Грами"

Съвместният проект на световноизвестния фламенко изпълнител Арканхел и хора Нови български гласове "Еструна" е номиниран за "Грами". Маргарита Борисова от екипа на "Джаз плюс", продуцент на музикалния проект и композиторът доц. д-р Георги Петков, диригент на "Еструна", гостуваха в "Хоризонт до обед" във връзка с новината за престижната номинация...

публикувано на 25.09.18 в 11:51

Орлин Павлов – „Още малко...” в „Нощен Хоризонт”

Орлин Павлов ще представи за първи път на живо новия си албум „Още малко...”, от който е и едноименната песен, превърнала се в хит - част от сериала с негово участие „Скъпи наследници”. Концертът е в зала 1 на НДК на 1 октомври, когато е Световният ден на музиката, от 20.00 часа. Това е първият голям самостоятелен лайф на певеца, който ще постави и..

публикувано на 24.09.18 в 15:28
Бедрос и Зорица Папазян и внуците им Давид и Матей (вдясно) пред студиото на предаването „Моето семейство“.

Концерт в памет на маестро Бедрос Папазян

В памет на маестро Бедрос Папазян, напуснал ни това лято на 71-годишна възраст, тази вечер ще има концерт с надслов "Мир и светлина за маестрото". Организатори са Столичната община и Общоарменския благотворителен съюз, под патронажа на посолството на Армения. Диригент на оркестъра на Арменското културно дружество ще бъде Ангел Станков, ще участват..

публикувано на 23.09.18 в 09:37