"Големите женски гласове на България" - мултимедийна панорама на музикалната ни култура

Нина Николина и новата формация "Магическите гласове на България" са сред основните участници в концерта
Снимка: Личен архив

Големите женски гласове на България ще бъдат представени в мегаспектакъл в една от най-представителните концертни зали във Франция - "Cité de la musique" в Страсбург тази вечер. Музикалното събитие е част от Културната програма на Българското европредседателство.

В концерта ще се включи дебютната нова формация "Магическите гласове на България", която включва шест от солистките на големите женски хорове , а единственият участник мъж ще бъде Калин Вельов, но с тъпан, а не с перкусии. Спектакълът е замислен като мултимедиен - с откъси от български филми, в които се демонстрира народния бит и се показват картини от български художници - от Владимир Димитров - Майстора до Димитър Казаков - Нерон, обясни в предаването "Преди всички" журналистът и продуцент Георги Тошев, като акцентира колко е важно културата на страната ни да бъде представена автентично и красиво:


"Защото във времето, в което представянето на българската идентичност минава през шалвари, мускалчета, понякога и едно доста странно политическо и публично говорене за това какво е да сме българи, ние много внимателно с целия екип подбрахме онази визитна картичка на България, която е разпознаваема, в която няма съмнение за балкантуристки кич, а която в крайна сметка представя страната ни по един наистина красив начин. И когато се чудехме, кое е онова, което ни представя добре, се сетихме, че женските гласове на България са част от онова лице на България, което на мен като пътуващ човек ми се иска по-често да виждам извън пределите на страната. Така се решихме да представим една панорама от големите женски гласове на България. Не защото мъжките са по-лоши, а защото така се случи през годините, че женските гласове на България придобиха една по-голяма известност."

Проектът е започнал в края на миналата година, получил е подкрепата на Министерството на културата, партнира му и Българската академия на науките, посочи Тошев: 

"Всичко това ще представи панорама на това по какъв начин са се появили и как през годините преминават тези български гласове - през обработките на Кюркчийски по автентични песни, записвани буквално от нашите баби в малките населени места на България".

"Искахме просто това да бъде един концерт, в който много талантливи български артисти излизат и пеят, а между тях има и разказ за това какво се е случвало през годините с българската музика и с женските гласове на България. Смятам за много важно България да се обозначава днес по един достоен, нормален и наистина красив начин, извън това, което ни залива в последните години, облечено в много съмнителната думичка патриотизъм", подчерта Георги Тошев и допълни:

"Много ми се иска този спектакъл да не бъде част от една кампания - свършва председателството, умира един спектакъл, а навсякъде, където е възможно и където има публика, този спектакъл да бъде показан. Защото в него и нещо друго извън красотата и силата на това звучене. Има една образователна нотка, която е много важна, а тя ни връща там, при корените." 


Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Тед Нийли влиза в ролята на Исус Христос хиляди пъти

Световното турне на рок-операта "Исус Христос - суперзвезда" със спирка в София

Световното турне на рок-операта "Исус Христос - суперзвезда" включва в маршрута си и три представления в София в Страстната седмица в зала 1 на НДК. Близо 50 години ни делят от премиерата на творбата на Андрю Лойд Уебър.  Режисьорът и продуцент  Живко Ботев разказа в предаването "Нещо повече", че българските  зрители имат шанса да видят..

публикувано на 22.03.18 в 18:03
Ritmos negros

Ritmos negros представят първия си студиен албум

Българо-испано-перуанска Ritmos negros представя първия си студиен албум със същото име на 29-ти март в "София лайв клуб". Продукцията има 10 песни, които съдържат традиционна перуанска музика и авторски мелодии, базирани на афро-перуански ритми и съвременни жанрове. Членове на групата гостуваха на "Хоризонт до обед". Те са Пиеро Епифания (Piero..

публикувано на 22.03.18 в 12:34
Ван Гог

Петър Ганев: Пролетното равноденствие стимулира мисли, чувства и действия

Защо пролетното равноденствие е вдъхновяващо за музикантите, разказва Петър Ганев, който е в основата на Ансамбъл МУЗИКА ЕЗОТЕРИКА. Той създава формацията преди 3 години с цел да разпространява в камерен вид музиката на българския духовен учител Петър Дънов. Ансамбълът се състои от струнен квартет и певци, като всички участници са..

публикувано на 22.03.18 в 10:56

Яна Пипкова: Сюжетът на "Янините девет братя" е вечен

На 22-ри март с премиерата на операта „Янините девет братя“ от Любомир Пипков в Софийската национална опера ще бъде официално открит българският форум на професионалната асоциация на европейските оперни театри и фестивали „Опера Европа“. 87 директори и различни представители на престижни оперни театри от Европа, Америка и Канада се очаква да..

публикувано на 21.03.18 в 14:09
Велика Цонкова

Велика Цонкова представя концертите за цигулка от опус 8 на Антонио Вивалди

Интегралното представяне на дванайсетте концерта, обединени в опус 8 под заглавието "Състезанието между хармонията и инвенцията", ще бъде поделено в две вечери в камерната зала "България" - на 21 март и на 16 май. Те са част от цикъла на Софийската филхармония "Щрайхисимо". На 4 март се навършиха 340 години от рождението на Антонио Вивалди. Своя опус 8..

публикувано на 21.03.18 в 13:35