Безсолните диети нe са подходящи за бременни, тъй като създават риск от йоден дефицит

Снимка: sewhomegrown.com

Ограниченият прием на йод по време на бременността крие риск от интелектуални нарушения при децата. Затова предупредиха медици-специалисти по време на конференция в София. 
Дефицитът на йод по време на бременността може да доведе до говорни нарушения при децата. Това обясни ендокринологът проф. Михаил Боянов:
 "Функцията на щитовидната жлеза при детенцето, когато подраства, има отношение към интелигентността и то специално тези субклинични нарушения, тоест минимални нарушения, също така се асоциират и с повишаване на честотата на Синдрома на дефицит на вниманието", посочи проф. Боянов. 

Затова в противоречие на препоръките на Световната здравна организация, ниската консумация на сол от бременните крие известни рискове, предупреди специалистът по хранене проф. Людмила Иванова
"Световната здравна организация фокусира вниманието върху социално значимите заболявания. Във връзка с това редукция на приема на сол - под 6 грама сол на ден да се приема - нещо, което би поставило в известен риск бременните жени".
Медиците предупреждават още да не се залита по модните тенденции за употребата на хималайска сол или червена сол и други варианти, защото всички те не са йодирани.