Безсолните диети нe са подходящи за бременни, тъй като създават риск от йоден дефицит

Снимка: sewhomegrown.com

Ограниченият прием на йод по време на бременността крие риск от интелектуални нарушения при децата. Затова предупредиха медици-специалисти по време на конференция в София. 
Дефицитът на йод по време на бременността може да доведе до говорни нарушения при децата. Това обясни ендокринологът проф. Михаил Боянов:
 "Функцията на щитовидната жлеза при детенцето, когато подраства, има отношение към интелигентността и то специално тези субклинични нарушения, тоест минимални нарушения, също така се асоциират и с повишаване на честотата на Синдрома на дефицит на вниманието", посочи проф. Боянов. 

Затова в противоречие на препоръките на Световната здравна организация, ниската консумация на сол от бременните крие известни рискове, предупреди специалистът по хранене проф. Людмила Иванова
"Световната здравна организация фокусира вниманието върху социално значимите заболявания. Във връзка с това редукция на приема на сол - под 6 грама сол на ден да се приема - нещо, което би поставило в известен риск бременните жени".
Медиците предупреждават още да не се залита по модните тенденции за употребата на хималайска сол или червена сол и други варианти, защото всички те не са йодирани.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Общинският солидарен фонд в Троян е подпомогнал с 80 хил. лв. лечението на нуждаещи се

За четирите години Общинският солидарен фонд за подпомагане лечението на граждани от община Троян е осигурил близо 80 хиляди лева за нуждаещите се. Затова Общината беше отличена тази година в конкурса за "добри практики", организиран от Института по публична администрация. Чрез фонда се подпомага финансово лечението на граждани от общината, които не..

публикувано на 15.12.18 в 20:39
С “жълти жилетки“ протестират и в Атина

Гръцки "жълти жилетки" излязоха на протест заедно с недоволни пенсионери

Демонстрации в подкрепа на "жълтите жилетки" за поредна седмица се проведе и в гръцката столица Атина. Те съвпаднаха с протестите на пенсионери от южната ни съседка, които настояват за отмяна на решенията за намаляване на пенсиите по време на финансовата криза.  Хиляди пенсионери протестираха в Атина срещу ниските пенсии. Те пристигнаха с автобуси от..

обновено на 15.12.18 в 20:07
Френски сили за борба с безредиците около Триумфалната арка в Париж.

Протестите на "жълтите жилетки" във Франция отслабнаха чувствително

Протестите на жълтите жилетки във Франция отслабнаха чувствително дни след като президентът Еманюел Макрон обеща увеличение на минималната заплата и данъчни облекчения. Този следобед демонстрантите в Париж бяха четири пъти по-малко от полицаите.   Сблъсъците зачестиха следобед в центъра на Париж. На няколко пъти групи от демонстранти бяха..

обновено на 15.12.18 в 20:00
С масово спускане на децата-надежди и легендата Марк Жирардели по обяд днес в Банско бе тържествено открит ски-сезон 2018/2019 г.

Жирардели предупреди, че трябва нова инфраструктура в Банско

Ако Банско спре да развива ски зоната и да инвестира в нова инфраструктура, много скоро ще загуби имиджа си на световен зимен курорт. За това предупреди днес петкратният носител на Световната купа Марк Жирардели, който участва в официалното откриване на зимния сезон Марк Жирардели сподели пред журналисти радостта си, че за поредна година..

публикувано на 15.12.18 в 19:10

Във Великотърновска област започна обезвреждането на над 1200 тона негодни пестициди

Във Великотърновска област започна обезвреждането на над 1200 тона негодни пестициди и земни маси, замърсени с излезлите от употреба препарати за растителна защита. Разчистват се 12 склада. Бракуваните и негодни пестициди са от 70-те години на миналия век. Започна тяхното преопаковане и опасните препарати ще бъдат транспортирани и окончателно..

публикувано на 15.12.18 в 18:54