Могерини: EС не се е уморил са помага на Украйна и това се вижда от санкциите срещу Русия

Снимка: БГНЕС

Европейският съюз не се е уморил са помага на Украйна и това се вижда от продължаването на санкциите срещу Русия и от финансовата помощ за Киев, заяви днес в Киев върховният представител по външните отношения и политиката на сигурност Федерика Могерини, цитирана от Ройтерс. 
"Решенията през последните няколко седмици ясно показаха, че няма умора в нашата подкрепа за Украйна. Освен това наблюдаваме и резултати. И колкото повече резултати виждаме от реформите, разбираме, че това не е продиктувано от някъде другаде, а от украинския народ".
Еврокомисарят призова украинските власти да правят повече за борба с корупцията и да създадат антикорупционен съд в съответствие с препоръките на Венецианската комисия.
Европейският съюз планира да предостави първия транш от нов пакет от помощи за Украйна на стойност 1 милиард евро до края на годината, но условията предстои да бъдат обсъдени. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Джон Болтън предупреди Иран: Наблюдаваме ви и ще ви преследваме, за да ви накажем

Съветникът на американския президент Доналд Тръмп за националната сигурност Джон Болтън предупреди лидерите на Иран, че ще си платят, ако навредят на Съединените щати или на съюзците им, предаде ВВС.  "Убийственият режим и неговите привърженици ще понесат сериозни последици, ако не променят поведението си. Нека посланието ми бъде ясно: Ние ви..

публикувано на 26.09.18 в 10:35

Станислав Попов зае мястото на Петя Аврамова в парламента

Икономистът Станислав Попов днес положи клетва като депутат. Той заема мястото на Петя Аврамова, която бе избрана за министър на регионалното развитие и ЦИК прекрати депутатския ѝ мандат. Попов беше десети в листата на ГЕРБ във Враца, но събраните преференции го поставиха на трето място на последните парламентарни избори.

публикувано на 26.09.18 в 09:49

Общото събрание на ООН продължава

В Ню Йорк продължава Общото събрание на ООН. От трибуната на световната организация вчера говориха президентите на САЩ, Турция, Франция и Иран. Генералният секретар на Организацията на обединените нации (ООН) Антониу Гутериш нарисува мрачна картина в речта си, като посочи увеличаването на поляризацията и популизма в отделните държави, отслабването..

публикувано на 26.09.18 в 08:51
Българският министър-председател Бойко Борисов участва във вторник в откриването на Общия дебат на 73-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Борисов очаква проблеми за страните в Европа, купуващи руски газ

Премиерът Бойко Борисов заяви пред журналисти в Ню Йорк, че от думите на президента на САЩ Доналд Тръмп може да се направи извода, че „които ще купуват руски газ в Европа, ще имат проблеми“. „Единствено газовият хъб ще ни спаси“, каза премиерът късно във вторник, коментирайки речта на Тръмп пред Общото събрание на ООН, в която той..

публикувано на 26.09.18 в 08:23

Очаква се депутатите да гласуват окончателно промени в Закона за енергетиката

Депутатите ще гласуват днес на второ четене промени в Закона за енергетиката. С тях се транспонират европейски директиви, свързани  с Общите правила за вътрешния пазар на електрическа енергия и природен газ. С промените се отнема съществуващата към момента възможност операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи да..

публикувано на 26.09.18 в 04:17