Могерини: EС не се е уморил са помага на Украйна и това се вижда от санкциите срещу Русия

БГНЕС

Европейският съюз не се е уморил са помага на Украйна и това се вижда от продължаването на санкциите срещу Русия и от финансовата помощ за Киев, заяви днес в Киев върховният представител по външните отношения и политиката на сигурност Федерика Могерини, цитирана от Ройтерс. 
"Решенията през последните няколко седмици ясно показаха, че няма умора в нашата подкрепа за Украйна. Освен това наблюдаваме и резултати. И колкото повече резултати виждаме от реформите, разбираме, че това не е продиктувано от някъде другаде, а от украинския народ".
Еврокомисарят призова украинските власти да правят повече за борба с корупцията и да създадат антикорупционен съд в съответствие с препоръките на Венецианската комисия.
Европейският съюз планира да предостави първия транш от нов пакет от помощи за Украйна на стойност 1 милиард евро до края на годината, но условията предстои да бъдат обсъдени. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Срещата на върха Турция - ЕС ще се състои

В заключенията от първия ден на заседанието на Европейския съвет няма решение за отлагане на срещата на върха Турция - Европейски съюз в понеделник, което означава, че тя ще се състои. Това съобщиха от постоянното представителство на страната ни в ЕС. Въпреки това, Европейският съвет категорично осъжда незаконните действия на Турция в Средиземно..

публикувано на 23.03.18 в 08:00
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск

ЕС се съгласи с Великобритания по случая "Скрипал"

Лидерите от Европейския съюз се съгласиха с Великобритания, че е доста вероятно Русия да е отговорна за нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от световните агенции. В Туитър Туск написа: "Европейският съвет е съгласен с..

обновено на 23.03.18 в 07:28

Споразумението за преходния период по Брекзит е във фокуса на лидерския съвет в Брюксел

Във фокуса на днешния ден на лидерския съвет в Брюксел ще бъде споразумението за преходния период по Брекзит. Главният преговарящ от страна на Общността Мишел Барние ще представи състоянието на преговорите след последния кръг. Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск вече заяви, че ще предложи споразумението да бъде одобрено. Европейският..

публикувано на 23.03.18 в 07:28

Двете камари на новия италиански парламент избират своите председатели

Днес е първото заседание на новия италиански парламент след изборите на 4-ти март. Ще бъдат избрани председателите на Камарата на депутатите и на Сената. След 2-ри април е ред на консултациите при президента на страната Серджо Матарела за съставяне на правителство. Победителите в изборите, но без мнозинство в двете камари на парламента – движението..

публикувано на 23.03.18 в 07:27

Германският президент започна петдневната си обиколка в Индия

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер започна обиколката си в Индия с посещение в свещения за индуизма град Варанаси, където присъства на молитвена церемония на брега на река Ганг, предаде ДПА. Щайнмайер е придружаван от голяма делегация от представители на деловите среди. Целта на петдневната му обиколка е да бъдат засилени..

публикувано на 23.03.18 в 04:53