Могерини: EС не се е уморил са помага на Украйна и това се вижда от санкциите срещу Русия

Снимка: БГНЕС

Европейският съюз не се е уморил са помага на Украйна и това се вижда от продължаването на санкциите срещу Русия и от финансовата помощ за Киев, заяви днес в Киев върховният представител по външните отношения и политиката на сигурност Федерика Могерини, цитирана от Ройтерс. 
"Решенията през последните няколко седмици ясно показаха, че няма умора в нашата подкрепа за Украйна. Освен това наблюдаваме и резултати. И колкото повече резултати виждаме от реформите, разбираме, че това не е продиктувано от някъде другаде, а от украинския народ".
Еврокомисарят призова украинските власти да правят повече за борба с корупцията и да създадат антикорупционен съд в съответствие с препоръките на Венецианската комисия.
Европейският съюз планира да предостави първия транш от нов пакет от помощи за Украйна на стойност 1 милиард евро до края на годината, но условията предстои да бъдат обсъдени. 

ВИЖТЕ ОЩЕ
Хорст Зеехофер и Ангела Меркел

ХСС решава дали да бъде приложен проектът на вътрешния министър за връщане на нелегалните мигранти на границата на Германия

Баварският Християнсоциален съюз, част от управляващата коалиция в Германия, трябва днес да реши дали да започне прилагането на плана на председателя му Хорст Зеехофер за отказване на убежище на мигранти, регистрирани в други европейски страни. Искането на вътрешният министър Зеехофер предизвика разрив в отношенията му с канцлера Ангела Меркел, който..

публикувано на 18.06.18 в 05:20

Постиженията на Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъдат представени днес

Премиерът Бойко Борисов ще представи постиженията на Българското председателство на Съвета на ЕС по време на започващата днес двудневна заключителна Конференция на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз. Заключителната конференцията на председателите на комисиите по европейските въпроси, т.нар. Пленарен КОСАК, ще..

публикувано на 18.06.18 в 05:00
Иван Дуке

Десният кандидат печели изборите в Колумбия

Кандидатът на десните Иван Дуке печели президентските избори след втория тур в Колумбия, проведен в неделя, предадоха световните агенции. Според официалните резултати, които са въз основа на 99,9% от преброените бюлетини, Иван Дуке, който е кандидат на Демократичен център, води с 54%, докато Густаво..

публикувано на 18.06.18 в 03:30

Със среща на Председателската тройка започна заключителното събитие от Българското председателство на Съвета на ЕС

Със среща на Председателската тройка започна заключителното събитие от Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз в София, съобщи пресцентърът на Народното събрание. В срещата са участвали председателите на комисиите по европейски въпроси на предходното, настоящото и бъдещото председателство - Естония,..

публикувано на 17.06.18 в 19:53

САЩ настояха Северна Корея да представи изчерпателен доклад за ядрената си програма

САЩ настояха Северна Корея да представи до няколко седмици изчерпателен доклад за ядрената си програма, пише японският вестник "Йомиури", като се позовава на източници от американската администрация, предаде ТАСС. По техни данни става дума по-специално за броя на ядрените заряди, притежавани от КНДР, за местата, където се съхраняват, ядрените..

публикувано на 17.06.18 в 17:40