Външно министерство: Границите с Турция не подлежат на преразглеждане, отношенията ни са отлични

Министерството на външните работи излезе с позиция по повод реч на турския президент, в която Реджеп Ердоган спомена Кърджали като „част от духовните граници“ на Турция.

„Днешните държавни граници са утвърдени с международни договори, признати от всички държави и не подлежат на съмнение, нито на преразглеждане. България и Турция, които се радват на отлични двустранни отношения, не правят изключение от тези договори“, припомнят от българското външно министерство. 

„Всяка държава с богата и дълга история би могла да твърди, че нейните духовни и културни граници излизат извън физическите. Ако политическата реторика в отделните държави избере по някаква причина да се връща към миналото, то почти винаги може да очертае граници, които се отличават от сегашните“, отбелязват от външното ни ведомство.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Никос Кодзияс

Гръцкият външен министър получи посмо с куршум в плика

Гръцки дипломатически източници потвърдиха информацията в местни медии, че външният министър Никос Кодзиас е получил заплашително писмо с куршум в плика. Това съобщи кореспондентът на агенция МИА в Атина. В писмото се призовавали всички, които се чувстват гърци, да се борят за гръцкия идеал, гръцката история и гръцката идентичност, "за всички..

публикувано на 17.03.18 в 23:34

Първа среща между президентите на Сърбия и Косово от година насам ще има следващата седмица

Президентите на Сърбия и Косово ще се срещнат през следващата седмица в опит да ускорят процеса на нормализиране на двустранните отношения. Първата среща между Александър Вучич и Хашим Тачи от година насам ще се състои в Брюксел на 23 март.  Ще възобновя диалога с косоварите, за да се опитам да преодолея нашите разногласия. Нямам им доверие, но..

публикувано на 17.03.18 в 23:28
И Йон-Хо

Приключи тридневното посещение в Стокхолм на министъра на външните работи на Северна Корея

С кратко комюнике и малко детайли приключи тридневното посещение на министъра на външните работи на Северна Корея И Йон-Хо в Стокхолм. "Външните министри обсъдиха възможностите и предизвикателствата пред дипломатическите усилия за постигане на мирно решение на конфликта на Корейския полуостров. Швеция подчерта необходимостта Северна Корея да прекрати..

публикувано на 17.03.18 в 19:22
Мария Захарова

Русия отговори на ограничителите мерки на Лондон заради покушението срещу Сергей Скрипал

Русия официално отговори на въведените от Лондон ограничителни мерки срещу Москва заради покушението на британска земя срещу бившия разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. В деня за размисъл преди утрешните президентски избори в Русия руското министерство на външните работи обяви, че на 23 британски дипломати в Москва е дадена една седмица да..

обновено на 17.03.18 в 19:09
Джереми Корбин

Лидерът на британските лейбъристи призова за спокойствие по случая "Скрипал"

Лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин призова за спокойствие във връзка със скандала с покушението срещу бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, извършено на британска земя. На регионална партийна конференция в Нюкясъл Корбин осъди атаката, но подчерта, че е важно да бъдат установени всички факти, преди вината да..

публикувано на 17.03.18 в 18:41