Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за примабалерината Валя Вербева

Валя Вербева
Снимка: архив

На 10 март се навършиха 100 години от рождението на примабалерината на Софийската опера през периода 1940/1950 години на отминалия век - Валя Вербева. Забележителни са превъплъщенията ѝ в балетите “Копелия“, “Бахчисарайски фонтан“, “Лебедово езеро“, “Есмералда“, “Жизел“, “Съперници“, “Лауренсия“, "Червеният мак“.

В рецензия критикът Ана Александрова пише за Валя Вербева:
Тя нахлуваше в сценичното пространство чрез фойерверк от движения, може би не докрай съгласувани с рутината, но винаги отразяващи неспокойния творчески успрем на една актриса, която живее чрез танца, и макар лишена от суетността на всяка цена да се хареса на публиката, тя стана за първите 15 години след войната една от най-популярните и  любими балерини. За нейната бравурна техника нямаше препятствия, за дълбокото проникновение на интерпретацията ѝ бяха достойни всички - дори най-много ония, които за първи път в живота си виждаха балет. Тя проявяваше нестихващ ентусиазъм в популяризирането на балетното изкуство.

Бащата на Валя Вербева е виден лекар, основател на Катедрата по епидемиология към Медицинския университет в София. Тя израства  в семейство с пиетет към изкуството и още от малка я влече танцът. В София учи  при Вера Александрова и Ана Воробьова, а по съвет на Воробьова заминава за Париж да се усъвършенства. Нейни педагози там са Олга Преображенска и Любов Егорова, а в същото време Вербева работи  в различни балетни трупи и пътува из Франция, Швейцария, Люксембург, даже в Африка. След завърщането си в България след 2 години престой във Франция, готова балерина, по настояване на баща си тя следва скулпура в Художествената академия при проф. Иван Лазаров. За седем години тя прекъсва балетната си кариера, но всеки ден тренира. И когато в София гостува прочутата балерина Олга Лепешинска, Вербева се връща към балета - явява се на конкурс в Софийската опера и веднага е назначена за солистка. Дебютът ѝ е през 1945 г. с ролята на Сванилда от „Копелия“ на Делиб, а една година по-късно играе ролята на Мария от „Бахчисарайски фонтан“ от Асафиев.

Така, в продължение на 15 години Валя Вербева е една от примабалерините на Националната опера. Специализира балетна педагогика в Москва и Санкт Петербург и след оттеглянето от сцената се посвещава на педагогическа дейност - преподава в Държавното хореографско училище, създава от първия си випуск няколко примабалерини - Вера Кирова, Мария Коцева, Емилия Драгостинова, Снежа Дескова, Елена Игнатова.Не ѝ дават нов клас и тя, останала без средства, работи на един строеж. Пенсионират я от Института за музикални и хореографски кадри. През сезон 1968/1969 г. е ръководител на балетния състав на  Старозагорската опера. Известно време е репетитор в Софийската опера. И нещо, което не всички знаят - по покана на Нешка Робева Валя Вербева работи със златните ни момичета в отбора по художествена гимнастика. Умира на  3 януари 2008 година.

Рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа други романи и малко ми липсваше. Той самият предложи да напише една от историите за Наско Х. Така..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и..

публикувано на 17.04.24 в 19:25

Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20

Годишните музикални награди БНР Топ 20 ще бъдат връчени на 3 май, петък, в столичния клуб "Строежа".  Отличия ще бъдат връчени на: -   песента с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg ; -   песента с най-висок резултат от гласуването на музикалната редколегия на БНР Топ 20;  -   песента, заемала..

публикувано на 17.04.24 в 16:28

В Пловдив откриват изложбата "Хляб наш насъщен"

Поредица от библейски и евангелски сюжети и персонажи, претворени върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба – това е изложбата "Хляб наш насъщен", която от днес могат да разгледат пловдивчани и гостите на града в галерията на Дружеството на пловдивските художници. Експозицията е дело на Вихра Григорова и съдържа около 30..

публикувано на 17.04.24 в 11:48

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и..

публикувано на 16.04.24 в 18:29
Мадам Бътерфлай

Великолепно начало на "Опера в киното"

С удоволствие се връщам към скъпите музикални спомени от миналото лято, когато имах щастието да присъствам на два изключително красиви спектакъла от юбилейното стотно издание на оперния фестивал на Арена ди Верона. Гледах продукцията на Уго де Ана на “Тоска“ и възстановка на продукцията на Франко Дзефирели на “Мадам Бътерфлай“. Разбира се, не е..

публикувано на 16.04.24 в 17:22

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 25-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: Отзвук от три изключителни събития: - Бродуейският мюзикъл “Фантомът на операта“ гостува в зала 1 на НДК - Премиера на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – постановка на знаменития хърватски..

обновено на 15.04.24 в 18:53