Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Каста дива" навърши 25 г. в ефира на "Хоризонт"

"Едно предаване, което прави живота по-хубав!“

Росица Кавалджиева и Красимира Йорданова
Снимка: БНР

Каста дива - седмичното предаване за музикално-сценични изкуства и културен туризъм на програма „Хоризонт” празнува 25-годишнина. „Каста дива” (излъчва се всяка неделя между 20.00 и 22.00 часа) е сред най-популярните музикални предавания в радиоефира. Обичано и търсено е от аудиторията, защото чрез него меломаните могат да следят не само премиерите и новините от българските театри и най-престижните европейски и световни сцени, но и да се срещнат отблизо с големите оперни звезди като Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Монсерат Кабайе, Райна Кабаиванска, Анна-Томова Синтова, Красимира Стоянова, Веселина Кацарова, Александрина Пендачанска, Соня Йончева… „Каста дива“ позволява на слушателите си и да надникнат зад кулисите, през погледа на всички, които създават магията на един спектакъл – режисьори, хореографи, художници, гримьори, да чуят и техните разкази за големите артисти. Предаването говори за музикално-сценичните изкуства динамично и интересно за всички, като същевременно успява да накара всеки слушател да се почувства специален гост в театъра. 

На 6-и март 1993 г. Олга Камбурова (1960-2016) и Красимира Йорданова създават новото предаване за опера, балет, оперета и мюзикъл на основата на дотогавашните оперни концерти в събота преди обед по програма „Хоризонт“. Опитният и ерудиран музикален журналист Красимира Йорданова е редактор на „Каста дива” от създаването на предаването до днес. От 1963 г. работя в Българското национално радио. В редакцията „Оперна музика“ премина цялата ми кариера. Работила съм във всички програми – „Хоризонт”, „Христо Ботев” и „Орфей”. Изготвяла съм стотици концерти и предавания, директни излъчвания на оперни спектакли от цялата страна, разказва Красимира ЙордановаПървата водеща на „Каста дива” е Олга КамбуроваРадиото трябва да е храм, от който да бъдат изгонени търговците, а ние - допуснатите в храма, трябва да имаме един Бог - истината, свободата, красотата, хармонията, беше нейното мото. Освен голямата професионална отдаденост и харизма, нейна силна характерна черта беше иновативната нагласа, която намери своето продължение в сегашната водеща на предаването Росица Кавалджиева (репортер в екипа от 1998 г., водещ от 2008 г.). Много съм щастлива да работя с такъв авторитет като Красимира Йорданова и заедно да съчетаваме силата на традицията и иновативните идеи, споделя тя. 

От 2010 г. разширените репортажи на Росица Кавалджиева от музикални фестивали в България, Беларус, Гърция, Израел, Австрия, Полша, Германия, Япония, Малта, Кипър, Франция, Унгария обновиха облика на „Каста дива“ като предаване за музикално-сценични изкуства и културен туризъм, което беше силно адмирирано от слушателите.

Каста дива на музикален фестивал в Япония.
През последните 10 години важна характеристика на „Каста дива“ е „интерактивността“, тясната връзка с аудиторията чрез седмични музикални загадки с награди, томболи за билети за спектакли и концерти, приемане на слушателски музикални желания и ежегодна национална анкета „Любимите ви…“През 2008 г. „Каста дива” инициира първата национална анкета в сайта на Българското национално радио – „Любимите ви оперети”. Ежегодната анкета дава възможност на слушателите да изразят своите музикални предпочитания, както и да спечелят награда, и служи като медиатор между публиката и музикалните театри. През годините научихме с интерес, че любимата оперета на българската публика е „Царицата на чардаша” на Имре Калман, любимият балет – „Лебедово езеро” на Чайковски, любимият мюзикъл – „Моята прекрасна лейди” на Фредерик Лоу, любимият оперен хор – Хорът на евреите от „Набуко” на Верди, любимият тенор на ХХ век – Лучано Павароти, любимият български оперетен артист на ХХ век – Видин Даскалов, а големите награди – електронен четец за книги, аудиосистема, екскурзии до Виена, Будапеща, Италия, Дубай, бяха спечелени от слушатели от Варна, Русе, София и с. Маревци, Ловешко.

Диана Спасова получи голямата награда в анкетата на предаването.
Томболите за билети за спектакли и концерти дават възможност на слушателите да посещават безплатно различни музикални събития и по свое желание да споделят впечатленията си от тях пред микрофона на „Каста дива“. Все повече слушатели изразяват желание и придобиват увереност да изразяват мнението си в предаването. Това дава различни и интересни гледни точки към музикалните събития, освен тези на професионалните репортери, и е част от мисията на предаването на обществената медия. 

През последните пет години важна характеристика на предаването „Каста дива” е представянето на образователни проекти, насочени към музикалното възпитание на най-малките слушатели, и разработването на собствени благотворителни проекти. През 2013 г. екипът на предаването (в партньорство с книжарници „Хеликон”) дари книги на младежи, лишени от родителска грижа. На 30-и април 2014 г. „Каста дива” (в партньорство с Балет „Сюиви”) организира първия балетен спектакъл на сцената на Първо студио на БНР – „Палечка”, специално за малчуганите от Дома за деца в предучилищна възраст, лишени от родителска грижа, в София. След това беше проведена благотворителна кампания в подкрепа на построяването на първия в България възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания. 

Предаването разработва собствени благотворителни проекти.
От 2013 г. „Каста дива” празнува рождените си дни със спектакъл и/или благотворителна инициатива. В юбилейния концерт-спектакъл по повод 20-годишнината на предаването в Първо студио на БНР участваха най-големите звезди на Софийската национална опера и Националния ни балет, на Националния музикален театър „Стефан Македонски” и балет „Арабеск”, както и най-малките възпитаници на балетната школа „Маша Илиева”. Предаването получи топли поздрави от световноизвестните български оперни певици Райна Кабаиванска и Анна Томова-Синтова, поздравителни адреси от директорите на Варненската опера и Великотърновския музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“. Сред гостите на юбилея бяха директорите на Софийската национална опера и балет, на Националния музикален театър „Стефан Македонски”, на Русенската и Старозагорската опера, ректорът на Националната музикална академия „Панчо Владигеров“, артистичният директор на Празниците на изкуствата „Аполония“ и др. На следващите си рождени дни „Каста дива” заведе малки и големи слушатели на спектакли и концерти, а също така организира концерт в Дома за ветерани на културата и изкуството. 

На 25-ия си рожден ден предаването „Каста дива“ дари пъстри детски книжки на Педиатричната клиника на Университетската Александровска болница. 

Предаването дари детски книжки на Педиатричната клиника на Александровска болница.

Мотото на „Каста дива” е едно предаване, което прави живота по-хубав!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата. Кризите, през които вървим, засилват усещането за миналото. Постоянно преиграваме моменти от..

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР. „Радиодецата“ са носители на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пей с мен“; участие в..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34