Първа прожекция у нас на "Червено, твърде червено" - на София филм фест

Сцена от филма "Червено, твърде червено"

Вчера документалният филм "Червено, твърде червено" на Божина Панайотова беше за първи път прожектиран в България на София филм фест. Филмът е заснет като проучване на семейната история на режисьора за времето преди 1989 година. В интервю за предаването „Хоризонт до обед“ Панайотова разказа какво я провокира да направи филма:

"Първоначално исках да се върна в България, след като съм прекарала по-голямата част от живота си във Франция, и бях решила, че ще си водя снимачен дневник. Когато пристигнах, имаше мащабни протести и аз се разпознавах в хората, които протестираха. Получи се разминаване в мен между това, което имах чувството, че знам за това време и моето семейство и това, което чувах, че се говори от хората. На улицата имаше постоянен разговор за миналото и това, което е още живо днес".

Филмът е заснет с мобилен телефон, сплит скрийн и камери за наблюдение. Идеята на Панайотова е да наблюдава не само реакциите на близките си при разговори за времето преди 1989 година, но и нейните собствени впечатления като дъщеря.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

ВИЖТЕ ОЩЕ
Елена Панайотова

Навлизането на кино- и театрални режисьори в операта я вади от нафталина

Пловдивската държавна опера е една от най-отворените за много европейски модели и практики. Самият директор Нина Найденова работи с едни от най-добрите имена. Идеята да направи сезон с театрални режисьори стоеше от няколко години, но не бяхме сигурни кое е заглавието. Трябва да ѝ призная, че има много добър усет кой режисьор да покани и за кое..

публикувано на 15.11.18 в 16:39

Спасяват забравени ръкописи от ловешките архиви

Непоказвани досега ръкописи от Средновековието от фонда на Ловешкия исторически музей ще бъдат спасени. Десетилетия наред ценните документи тънат в прашни и непригодни помещения. Регионалният музей в Ловеч съхранява писмени паметници с хронологически обхват от XIII до XIX век, които са втори или първи преписи, тоест не съществуват..

публикувано на 15.11.18 в 16:06
Премиерата ще бъде в Сити Марк Арт Център.

"Всяка година по същото време“ след "Догодина по същото време“

Христо Шопов и Лилия Маравиля отново си партнират в постановка на режисьора Георги Михалков. „Всяка година по същото време“ от драматурга Бърнард Слейд е своеобразно продължение на „Догодина по същото време“ от същия автор, сподели Михалков за предаването „12+3“ по „Хоризонт“: „Пиесата е директно продължение на първата част, но е написана..

публикувано на 15.11.18 в 15:32
Селин Балджъ определя работата си като биоарт, нова посока в концептуалното изкуство, която включва живи организми. Тя използва жив микроскопичен мухъл, който оставя физически отпечатък чрез директен контакт с повърхността на хартията.

Symbiartic - наука и изкуство в тандем

Изкуството и науката могат да живеят заедно, особено когато идеята е арт погледът към света на науката да разкрие нейната красота. В това вярват организаторите на изложбата “Symbiartic” в София Тех парк. От утре до неделя - 18 ноември, във фоайетата на сграда "Джон Атанасов" ще бъдат изложени творби от класическата научна илюстрация, през..

публикувано на 15.11.18 в 12:40

Два премиерни моноспектакъла на сцената на Нов театър НДК

“Страсти Илиеви“ е една пиеса на Димо Дешев, която е написал преди 40 години във Видин, когато е бил режисьор. И хубавото, и символичното е това, че Иван Рангелов е от Видин и направи своя прощъпулник в актьорското майсторство, след като завърши ВИТИЗ, на Бабини Видини кули. Този разговор с Бога Димо Дешев ни предлага, който продължава да бъде..

публикувано на 15.11.18 в 10:38