Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Луис Колунга: САЩ направиха изключение от митата за Мексико и Канада, могат да го направят и за ЕС

Луис Колунга - заместник-генерален секретар на "IndustriAll"
Снимка: Сайт на IndustriAll

Въвеждането на мита върху вноса на алуминий и стомана в Съединените щати ще покачи инфлацията в страната, предупреди пред "Хоризонт" и предаването "Събота 150" икономистът Луис Колунга - заместник-генерален секретар на федерацията "IndustriAll", обединяваща европейски търговски производители в сферата на индустрията. Щетите от евентуалното въвеждане на мита за европейския бизнес могат да бъдат многократно по-големи от очакваното, допълни той:
"Ние имаме само подписано разпореждане за въвеждането на мита върху алуминия и стоманата - съответно по 10 % и 25 %, но не знаем как ще се отразят те върху отделните стоки, които са произведени от тези материали. Първо трябва да подчертаем, че Европейският съюз със сигурност е против въвеждането на тези мита и има много сериозни аргументи за това. Първият е, че вносът на алуминий и стомана не е заплаха за националната сигурност, както твърди президентът на Съединените щати Доналд Тръмп. Това е политическо послание, но не и икономическо. Разбира се, има казуси около производителите на стомана и алуминий, които трябва да направят повече инвестиции. От Европейския съюз обаче сме против митата, защото проблемите трябва да се решават по правилата на Световната търговска организация. Ние подкрепяме пазарно ориентираната икономика. Трябва да кажем, че има проблем със свръхпроизвоството, но той не идва от Европейския съюз. Ние не трябва да пренебрегваме проблема, но въвеждането на едностранни мита не е решение. Освен това категорично може да кажем, че Европейският съюз по никакъв начин не е замесен в нечестна търговия и всякакви други подобни дейности, в които ни обвинява Доналд Тръмп". 

Колунга е категоричен, че Европейският съюз трябва да настоява да бъде изключен от списъка с държавите, за които ще важат новите търговски мерки:
"Някои държави от Европейския съюз изнасят стомана за Съединените щати. Най-големият износител, разбира се, е Германия. По-сериозни количества се изнасят от Италия, Испания, Франция, Обединеното кралство, Белгия и Люксембург. Има и други държави, но техните количества износ са незначителни. Съединените щати направиха изключение за Мексико и Канада и ние мислим, че могат да го направят и за Европейския съюз като за отделна държава. Мисля, че това може да е част от решението, защото реално говорим за четири - пет милиона тона стомана годишно. Европейският съюз не изнася алуминий за Съединените щати. Освен това трябва да го погледнем и от другата гледна точка. Много производители на стомана и алуминий ще опитат да пренасочат износа си към Европейския съюз, защото големият американски пазар ще бъде затворен за тях".

Въвеждането на мита от страна на САЩ ще доведе до  сериозен ръст на инфлацията, прогнозира икономистът:
"Ние си представяме ситуацията около Доналд Тръмп и начина, по който той работи. Не само икономическият му съветник подаде оставка. Преди ден или два имаше и други хора, които напуснаха администрацията. Това обаче не е икономически въпрос и не мога да го коментирам. Мога да разбера защо има различни мнения по въпроса. Някои хора вярват, че това ще позволи на местните производители да увеличат продукцията си и да създадат нови работни места. Въвеждането на мита върху стоманата и алуминия ще доведе до увеличаване на цените, а това веднага ще се отрази на производителите на автомобили и на самолети. Знаете, че в авиоиндустрията алуминият е изключително използван. Вероятно ще станем свидетели на поскъпване и на останалите суровини. Всичко това ще доведе до много сериозен ръст на инфлацията".

Цялото интервю слушайте от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниел Панов

От 2,40 до над 4 лева за столово хранене на учениците във Велико Търново

Във великотърновските училища има дискриминация към децата за евтиното столово хранене. Това заяви на днешната сесия на Великотърновския общински свет училищният директор и общински съветник от "Възраждане" Ангел Янчев. Кметът Даниел Панов отрече това и посочи, че училищата не може да бъдат задължени с кого да сключват договори за храненето..

публикувано на 25.04.24 в 14:06

Валери Жаблянов: Избирателите в момента са в състояние на преосмисляне

Лявото и дясното политическо пространство са социологически термини, а на изборите се явяват гражданите и ние не разглеждаме по този начин избирателя . Той трябва да избере в настоящия момент онази политическа сила, която  е в състояние да промени българското държавно управление. Това коментира представителят на "Левицата" Валери..

публикувано на 25.04.24 в 14:05

Специалисти от САЩ са огледали авиобазата до Граф Игнатиево

Специалисти от САЩ вече са огледали ремонта на авиобазата до Граф Игнатиево, научи БНР. За визитата съобщи преди седмица служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  За момента няма официална информация за резултатите от посещението. Но по думите на министър Запрянов отпреди седмица експертите е трябвало да сертифицират съоръженията,..

публикувано на 25.04.24 в 13:46
Христо Казанджиев

Христо Казанджиев: Отложената либерализация лишава енергетиката да бъде в пазарни условия

Държавата прави предложения, които са неприемливи, най-вече за работещите в "Мини Марица - изток". Тези предложения не са градивни на този етап в развитие на енергетиката в България.  Това заяви в интервю пред БНР Христо Казанджиев, експерт в енергетиката. "Протестите са организирани в момента, в който се стремим да отложим за..

публикувано на 25.04.24 в 13:43

За безопасен Великден: Онлайн само в регистриран магазин, печат за агнешкото, номер на яйцата

Онлайн пазаруването на козунаци за Великден крие рискове затова е добре потребителите първо да проверят дали съответният електронен хранителен магазин има регистрация в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това съветва Бистра Иванова, експерт в областната дирекция в София. Екип от инспектори направиха случайна проверка на..

публикувано на 25.04.24 в 13:35

Мъж от Русе е задържан за преправяне на пневматични оръжия

44-годишен мъж от Русе е задържан за преправяне на пневматични оръжия без разрешително за това. Той е заловен при акция на ГДБОП, която се провежда в различни градове на страната. При предприетото разследване е установено, че от началото на януари миналата година мъжът се е занимавал с преправяне на пневматични оръжия, като подобрявал..

публикувано на 25.04.24 в 13:31
Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов

Стокообменът между България и Украйна е достигнал 3 млрд. долара

Украинският първи заместник министър-председател Юлия Свириденко благодари на България за подкрепата за Киев и покани българския бизнес за инвестиции в страната ѝ. Това стана чрез онлайн обръщение по време на Българо-украински бизнес форум у нас.  В приветствие, изпратено от служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев, беше..

публикувано на 25.04.24 в 13:24