Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боил Банов: Големият проблем в трафика на културни ценности са аукционните къщи и търговете в Западна Европа

Снимка: eu2018bg.bg

Две години след ремонта на Ларгото в София, който струваше 17 милиона и 700 хиляди лева и целеше да покаже в пълния ѝ блясък Антична Сердика, се появиха множество проблеми – дупки, счупени или разместени плочки, счупени стъкла на куполите, неработещо осветление. Това обаче не означава, че ремонтът е извършен некачествено, каза в „Неделя 150“ министърът на културата Боил Банов. Той каза още, че парите са добре разчетени, но след две години е напълно възможно да се случат такива неща.

„Това е много сложен обект, на много огромна квадратура и особено в тази част, в която има счупени плочки, отдолу има подлез. Тези плочи са подредени върху едни скари със специална отводнителна система. Те не са сложени стабилно, както е по тротоарите, те не предполагат по тях да има тежка техника, не предполагат върху тях да има някаква интервенция, освен ходещи хора. С оглед на зимния сезон и снеговете, с оглед на това, че там влизат и снегорини да чистят, влизат млади момчета и момичета с колелета и със скейтбордове, които се качват на стъклото на куполите… Така че, да се говори тук за некачествен ремонт, не е много сериозно“, каза той.

Банов каза още, че след като времето се затопли, ще се направи проверка на обекта и ще се търсят някакви решения. Той има 10-годишна гаранция и няма да се оскъпи, подчерта той.

„Това всичко е в гаранция и ще бъде оправено“.

Относно средствата, които се отпускат за култура, министър Банов заяви, че те се увеличават устойчиво всяка година, и посочи като пример, че тази година Министерство на културата разполага с 20 милиона лева повече.

„Така е и по отношение на парите, които отиват в общините за култура. Винаги съм срещал разбиране и от министър Горанов, и от премиера“.

Поради своя незадължителен характер обаче културата винаги остава в световен мащаб като един от най-ниско финансираните сектори, каза Банов.

„Затова много разговаряхме с колегите и от Европа, и от Азия, трябва да променим това и по места, и като цяло, защото недооценената култура води до много, много проблеми, които особено сега, по начина, по който се развива светът, излизат на преден план. Вече от няколко години на културата се дава път във всички европейски документи като един от начините за лобиране и потушаване на конфликти“.

Трафикът на културни ценности в ЕС е един от основните проблеми, по който трябва да се работи и да се търсят решения. Всеки незаконен износ към Европа преминава през България, но страната ни работи в сътрудничество с останалите големи европейски държави. Големият проблем в трафика на произведения на изкуството са аукционните къщи и търговете в Западна Европа, заяви той.

„Истината е, че големият проблем се аукционните къщи и търговете в Западна Европа, които си позволяват да вадят такива предмети с неизяснен произход. То е много просто – когато имаш пазар, ти можеш да спираш на входа влизането на пазара, но колкото и да си добър, ти не можеш да спираш 100 от 100. Винаги нещо преминава някъде, не можеш да покриеш абсолютно всичко. Много е просто – ако няма такъв пазар, то няма и защо някой да краде такива ценности и да ги изнася. Така че, тук в никакъв случай проблемът не е в нас. Ние работим в изключителна близост с всички европейски служби, имам и двустранни споразумения с почти всички страни, но огромният проблем е, че Западна Европа не може да си реши въпроса с аукционите, на които вадят такива вещи“.

Банов коментира и идеята да бъде разрешена частната археология с промени в закона, срещу която остро реагираха представителите на научните и археологическите среди:

„Нямаме отношение към тази идея. Не трябва да се свързва по никакъв начин с нашия законопроект. Ние сме я отхвърлили“.

Що се отнася до сгради - паметници на културата, които се рушат или са придобити от инвеститори, които не полагат грижи културната стойност да бъде запазена, министър Банов заяви, че Министерството на културата спазва законите.

Още за реставрацията на културни паметници и законодателните промени можете да чуете в цялото интервю на Диана Янкулова с Боил Банов. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата жилищна криза, която принуди някои търсещи убежище да спят в палатки. Мигранти и бежанци..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и нелегално влизане в Обединеното кралство. Петима души, включително 7-годишно момиче, загинаха при..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29