Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хореографският център "Келим" в Израел с първи детски образователен спектакъл

| обновено на 19.03.18 в 19:37
Снимка: bg.wikipedia.org

„Пътешествие в Лимпопо“ се казва спектакълът, който актьорът, танцьор и продуцент Амит Бар Ам създаде по израелския превод от известния поет Натан Алтерман на произведението на Корней Чуковски „Доктор Ох-боли“. Представлението съчетава танц, пантомима, четене на стихове и пеенето им. Оригиналната музика за него написа Бецалел Борохов.

Спектакълът има освен консултанти за хореографията, театъра и музиката, също и педагогически съветник. Показва се как едно единствено човешко тяло може да пресъздаде различни истории, да ги покаже на публиката, така че тя да му повярва. В библиотека, при входа на сградата прочетоха приказката на децата, за да почувстват красотата на думите на един от класиците на израелската литература. Това бе е съпроводено с покана към малчуганите да бъдат съавтори в творчеството. Преди представлението сами решаваха кои герои са им най-интересен и ги рисуваха и изрязваха.

След това влизат в залата и магията започва. В зависимост от възрастта им и умението им да възприемат толкова абстрактно представление, те могат да бъдат само зрители , или да участват активно: да тичат, да се качват по стълба, да скачат, да слушат, да шепнат, да танцуват, да разказват, да имитират гласове в зависимост от пантомимата, която им показва актьорът, да се крият, да рисуват маршрута на пътя на доктора с тебешира. Спектакълът може да е по-кратък и по-разширен. Това решава актьорът след първите 5 минути. Има 3 варианта. Аз попаднах на средно дългия, защото публиката бе много възторжена и имаше интереси, но повечето от децата бяха на възраст между 2.5 и 4.5 години.

Самата сграда също е част от приказката: попаднали в „архитектурна лечебница“ два стари склада са започнали нов живот. В Израел това е добре изпитана практика в преобразуване на стари хангари, фабрики, гари, пристанища за културна дейност. Театърът, който кани на музикален спектакъл и бебешка публика, е в промишлената зона на Бат Ям. Идеята е да покажат на публиката стойностно изкуство от театралната и балетна класика. 


Това е хореографски център с разнообразна дейност: обучение по балет, танци, организиране на фестивал, разнообразна дейност с кварталите на града. Всичко е съобразено с възможностите, възрастта и желанието на зрителите. Имаме ден на отворените врати. Тогава хора, които никога не са се занимавали с хореография и нямат физически данни, нито са на възраст, подходяща за танц, откриват, че чрез прости движения могат да изразяват чувствата и мислите си. Затова имаме и център за изследователска дейност, който изследва как танцът може да се превърне в ежедневна практика на хора от различни слоеве от населението. Това е първият ни спектакъл за малките зрители. Опитваме се да говорим на децата, а и на възрастните, които ги придружават „на нивото на техните очи“, но на висотата на "високото" изкуство. Ние вярваме, че малчуганите могат да възприемат и много по-сложен изказ на познати приказки чрез балет, пантомима, разказ в стихове и пеене, изпълнени от един единствен артист. Звучи абстрактно и неизпълнимо, но децата бяха намагнетизирани, гледайки толкова естетски спектакъл. Той е богат и дълбок, а в същото време отговаря на техния детски свят и мислене. Правим не подражание на представление, за което се знае, че се харесва, нито халтура, а абсолютно оригинален спектакъл на високо ниво
,  разказа художествената директорка на хореографския център "Келим"  Анат Даниели.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от гласовете в саундтрака на видеоиграта Baldur's Gate 3, който беше отличен с награда на Британската..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство. Конкретни лица и образи превъплъщават по истински случаи темата за любовта и греховете, но..

публикувано на 22.04.24 в 13:45
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той беше много емоционален певец, веднага привличаше вниманието на публиката със сърцатата си..

публикувано на 19.04.24 в 19:25
Български камерен оркестър - Добрич с диригент Арто Чифчиян

Седмицата на камерната музика в Добрич с почит към диригента Константин Илиев

На 23 април в Добрич започва Седмицата на камерната музика "Константин Илиев".  С изданието тази година се отбелязва 100-годишнината от рождението на диригента Константин Илиев, един от основателите на фестивала, както и на местния камерен оркестър. Концертите са четири и се провеждат всяка вечер до 26 април включително в концертната зала..

публикувано на 19.04.24 в 18:51

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови пиеси, публикувана на български, Валерия намира случайно в библиотеката на НАТФИЗ. " Стоеше на едно..

публикувано на 19.04.24 в 14:59
Донка Ангъчева и президентът на Шопеновото общество проф. д-р Теодор Каницер

Шопенова вечер от поредицата "Изкуството продължава да живее"

На 13 април публиката в Стъклената зала на Музикферайн имаше удоволствието да присъства на забележителна, емоционална  галавечер с изкуството на гениалния композитор Фредерик Шопен. Концертът беше организиран от изявената българска пианистка Донка Ангъчева като поредна блестяща инициатива в рамките на създадения от нея в Австрия проект „Изкуството..

публикувано на 19.04.24 в 12:54