Иван Брегов: Настоящият ВСС не демонстрира особено желание да работи с Гражданския съвет

Иван Брегов
Снимка: www.ngobg.info

Настоящият Висш съдебен съвет (ВСС) не демонстрира особено желание да работи с Гражданския съвет. Това каза в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" Иван Брегов от Института за пазарна икономика, който е и член на Гражданския съвет на ВСС. Той коментира проваления избор за председател на СГС:

"При настоящия провален избор за председател на СГС не се мотивира самото решение от страна на 7 от членовете на съдийската колегия. Единият от кандидатите Евгений Георгиев събра 5 гласа, а Светлин Михайлов събра 2 гласа. Евгений Георгиев беше подкрепен от председателя на Върховния касационен съд и от четирима представители в съдийската колегия, избрани пряко от съдиите. Светлин Михайлов беше подкрепен от един представител от политическата квота, избрана от Народното събрание, и от един представител, избран пряко от съдиите. Останалите членове са представители на политическата квота, тоест политиката се намеси безспорно в съдийското самоуправление и погази този институт, приет в Закона за съдебната власт, тоест политиката не е разпознала удобния и приемлив за тях кандидат. Явно фигурата на Светлин Михайлов е оставила доста дълбока и трайна диря, след като три председателски мандата се извървяха и все още се пазят спомените за управлението в градския съд. Може би политическата квота търси удобния за тях кандидат".

Цялото интервю с Иван Брегов можете да чуете от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пострадалата служителка на жандармерията Гергана Зашева проговори пред "Хоризонт"

Единствено пред "Хоризонт" проговори пострадалата служителка на жандармерията Гергана Зашева, която беше уцелена от бомбичка, хвърлена от фен по време на мача "Левски" - ЦСКА миналата сряда. Тя обясни, че вече е по-добре, възстановява се и инцидентът не е успял да я пречупи. Гергана благодари на колегите и близките си, които през цялото време са били..

обновено на 23.04.18 в 16:24

Кейт Мидълтън роди момче

Съпругата на принц Уилям - Кейт Мидълтън, роди момче. Шестото правнуче на Елизабет Втора, която преди два дни навърши 92 години, се явява пети престолонаследник на кралицата.  Все още не се знае какво ще бъде името на новороденото дете в кралското семейство.

публикувано на 23.04.18 в 15:56

Началникът на полицията в Раковски остава в ареста

Окръжният съд в Пловдив остави в ареста началника на Районното управление на полицията в Раковски Георги Илиев. Той беше арестуван миналата седмица и обвинен, заедно с двама свои подчинени, в злоупотреба със служебно положение, изнудване на контрабандист на цигари и получаване на подкуп от 20 000 лв. Според съда, няма опасност Илиев да се укрие, но може..

публикувано на 23.04.18 в 15:52
Мая Манолова

Мая Манолова предлага на НС законови промени, които да улеснят избора на местни омбудсмани

Омбудсманът Мая Манолова ще внесе предложение за законови промени в парламента, които да улеснят избора на местни обществени защитници. Законопроектът предвижда  те да се избират с 1/2 мнозинство от общинските съвети вместо с 2/3 , както е сега. Манолова предлага още местните омбудсмани да получават заплащането си от държавата вместо от общините, за да..

публикувано на 23.04.18 в 15:26
Членове на музикалните състави на БНР протестират пред сградата на Радиото в София.

След протеста на музикантите от БНР парламентарната комисия по културата и медиите ще обсъди проблема с ниските им заплати

Парламентарната комисия по културата и медиите ще проведе извънредно заседание на 26 април, на което ще бъде обсъден проблемът с ниските заплати на музикантите от съставите на БНР. На заседанието ще присъства и председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Ръководството на БНР също ще бъде поканено. От парламента..

обновено на 23.04.18 в 15:12