Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Настъпва персийската Нова година

Денят на пролетното равноденствие се отбелязва и като Международен ден на персийската култура

Илюстрация от "Диван" на Хафез, показваща сцена на оттеглянето на зимата и настъпването на пролетта

В Иран, както и в много други страни, като например Грузия, Ирак, Сирия, Казахстан, Киргизия, Таджикистан, Афганистан и Азербайджан посрещат Нова Година на 20-ти срещу 21 март. Как празнуват в Иран, какви са особеностите на персийската Нова година, защо посрещат Норуз точно по време на пролетното равноденствие и какви ястия подготвят - в "Нощен хоризонт" разказва Мегдади Мердад.

„Норуз“ на персийски означава „нов ден“ или „ново начало“. През 2010 година ООН признава Норуз като Международен ден и празник на персийската култура. 

Мегдади Мердад, артист и предприемач, който живее в България, обяснява, че честването продължава 13 дни, като последният е и най-важният. "Нашите учени всяка година отчитат минутите и секундите, за да определят началото на Новата година. Интересното е, че всяка Нова година се случва по различно време. Нека да дам пример - тази година посрещаме Новата година в 19.45.23, а следващата най-вероятно ще бъде в два часа сутринта, тоест имаме около 6 часа разлика всяка година", казва Мердад.

А защо точно на 20-ти срещу 21 март празнувате Нова година? Има две обяснения - първата причина идва от цар Джамшид, който обявява този ден за начало на Новата година, като определя и по какъв начин да се изчислява настъпването й. Всичко това е част от митологията. Втората причина е свързана с религията Заратустра като най-старата религия на Иран. "Ние вярваме и в двете причини, тъй като са с 6 хиляди години история", споделя Мегдади Мердад.

За новогодишната трапеза има задължително има 7 ястия, които на персийски език започват с буквата „С“, SIR означава чесън, Samanoo е подобно на жито, Sekeh – монета, Sabzeh е вид зелена салата, Sekeh означава монета, Sib е  ябълка и  Serkeh - зехтин.  Всички продукти са свързани със здравето и парите. 

"Поставяме огледало, за да се сбъднат нашите желания. Освен това четем и поезиятa на Хафез. Той е много известен и обичан в Иран. Всяка Нова година отваряме наслуки отдясно наляво неговата книгата „Диван“, за да видим какво ни очаква през Новата година. От прочетеното гадаем каква ще е съдбата ни през Новата годината. Може би знаете, че поезията на Хафез е свързана с любовта, надеждата и вярата. Когато и да прочетете откъс от неговото творчество, то винаги е едно прекрасно пътуване към живота", разказва Мегдади Мердад.

Още за празника и неговите символи - в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа други романи и малко ми липсваше. Той самият предложи да напише една от историите за Наско Х. Така..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и..

публикувано на 17.04.24 в 19:25

Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20

Годишните музикални награди БНР Топ 20 ще бъдат връчени на 3 май, петък, в столичния клуб "Строежа".  Отличия ще бъдат връчени на: -   песента с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg ; -   песента с най-висок резултат от гласуването на музикалната редколегия на БНР Топ 20;  -   песента, заемала..

публикувано на 17.04.24 в 16:28

В Пловдив откриват изложбата "Хляб наш насъщен"

Поредица от библейски и евангелски сюжети и персонажи, претворени върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба – това е изложбата "Хляб наш насъщен", която от днес могат да разгледат пловдивчани и гостите на града в галерията на Дружеството на пловдивските художници. Експозицията е дело на Вихра Григорова и съдържа около 30..

публикувано на 17.04.24 в 11:48

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и..

публикувано на 16.04.24 в 18:29
Мадам Бътерфлай

Великолепно начало на "Опера в киното"

С удоволствие се връщам към скъпите музикални спомени от миналото лято, когато имах щастието да присъствам на два изключително красиви спектакъла от юбилейното стотно издание на оперния фестивал на Арена ди Верона. Гледах продукцията на Уго де Ана на “Тоска“ и възстановка на продукцията на Франко Дзефирели на “Мадам Бътерфлай“. Разбира се, не е..

публикувано на 16.04.24 в 17:22

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 25-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: Отзвук от три изключителни събития: - Бродуейският мюзикъл “Фантомът на операта“ гостува в зала 1 на НДК - Премиера на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – постановка на знаменития хърватски..

обновено на 15.04.24 в 18:53