Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Усложнена е обстановката в страната

Заради усложнената зимна обстановка на пътя Добрич - Варна се е образувало километрично задръстване

| обновено на 22.03.18 в 17:17
Снимка: БГНЕС

Обстановката в страната се усложнява заради снеговалеж и вятър. Остават в сила предупрежденията за опасно време. Оранжев е кодът за цяла Северна България, както и за СофийскоПернишко и Кюстендилско. За утре такъв код е обявен за всички области от Плевен и Ловеч до Шумен и Силистра.

В тези райони днес и утре ще има значителни валежи от сняг, както и условия за виелици и навявания.

Във всички останали части на страната предупредителният код е жълт.

Обстановката в София остава усложнена заради силния снеговалеж. От Общината съобщиха, че 150 машини обработват улиците, като приоритет са трасетата на масовия градски транспорт. Той обаче се движи със закъснение. Големи задръствания има навсякъде. Всички екипи на почистващите фирми обработват срещу заледяване улиците във всички квартали на София. В момента градският транспорт се движи при зимни условия по всички маршрути информират от пресцентъра на Столичната община. Почистват се и ръчно тротоари, спирки, подлези и трасетата на вътрешнокварталните улици. Заради съвпадането на обилния снеговалеж с трафика, тази сутрин бе затруднено движението на превозните средства на градския транспорт и останалите пътни превозни средства. Граждани разказаха, че автобус 120 е закъсал в района на Телевизионната кула и се е наложило те да помогнат на шофьора да излезе от снега.

При необходимост, с цел почистване на пътните платна, е възможно временно да бъдат затворени артерии с помощта на екипи на "Пътната полиция" и Аварийно-спасителното звено на Столичната община.

"С приоритет се почистват улиците, по които се движи масовият градски транспорт, и обществено значими подходи към детски градини, болници и обществено значими сгради. Почистват се тротоарите. Рязко паднаха и  температурите и в настоящия момент почистващите фирми продължават", каза Анета Савова от пресцентъра на Столичния инспекторат.

Усложнена е обстановката на територията на област Перник. Обилният снеговалеж и постоянните навявания създават проблеми при почистването на пътищата.

По данни на Областното пътно управление, почистващите машини са на терен и правят всичко възможно да обслужат и поддържат проходима републиканската пътна мрежа. Възстановено е движението на автомагистрала "Люлин". То беше временно увеличено за всички автомобили в посока София поради снегопочистване. Към момента аварийните екипи работят по укрепването и обезопасяването на пътя за Трън, който беше затворен заради свлачище. 

Областният управител Ирена Соколова има уверението на Областното пътно управление, че движението по засегнатия участък ще бъде пуснато днес. "Пътната инфраструктура е проходима при зимни условия, но лошото време създава предпоставки за пътнотранспортни произшествия и забавено движение", коментира Соколова.

Обстановката в област Пазарджик се нормализира, но в родопската част на региона има заледени участъци, в следствие мокрия сняг. Остава забраната за движението на тежкотоварни автомобили по пътя Велинград-Юндола-Якоруда, както и по пътя Белово-Юндола. Всички големи водоеми в областта имат между 20 и 30 процента свободен обем и на този етап не се налага изпускане.

Ситуацията в област Бургас е спокойна, река Средецка е влязла в коритото си и няма опасност за населението на село Дебелт. Река Средецка е изцяло в коритото си. Нивото ѝ не е надвишило дигата, поясни областният управител Вълчо Чолаков, който инспектира района на село Дебел от община Средец.

"Почвата е напоена с вода, но няма образуване на водни огледала в тази част, където бях. Много е далече водата от самото село. Няма никаква опасност за населеното място. Има наводнени земеделски терени, но това е проблем, който съществува в момента в цялата държава. При толкова много вода, тя няма къде да отиде просто".

"Към момента няма опасност от заливане на главния път Бургас – Средец. Няма и нужда от действия за евакуация", категоричен е Чолаков. Извършена е проверка на язовира в Ахелой, след като е получен сигнал, че водата е с високо ниво, но е в рамките на нормалното, добави областният управител. Десет процедури, включително и за ремонт на дигата на река Средецка, са обявени от "Напоителни системи". До месец-два трябва да започнат дейностите. Сняг вали почти в цялата област. Общо 47 машини почистват или са в готовност.

Пристанище Варна е затворено заради мъгла, летището работи нормално. 26 машини почистват пътищата във Варненска област. Градският транспорт работи нормално. Магистрала „Хемус” е затворена за тежкотоварни камиони. 

Слушатели на "Хоризонт" съобщиха, че заради усложнената зимна обстановка на пътя Добрич – Варна се е образувало километрично задръстване. По непотвърдена информация една от причините е и обърнат полицейски микробус. В участъка са станали и десетки катастрофи.

Обстановката в област Търговище се усложнява, в района на Боаза има аварирали ТИР-ове. В област Търговище вали обилен сняг. Видимостта е намалена до 500 метра. Забранено е движението на тежкотоварни камиони по главния път София – Варна на територията на област Търговище, както и в участъка Търговище – Разград.

Област Монтана е сред районите в страната, където през последното денонощие падна най-много сняг. 50 машини са ангажирани да почистват републиканската пътна мрежа. Проходът Петрохан е проходим при зимни условия.

12 сантиметра е снежната покривка в Монтана. В града вали сняг от 10 часа сутринта. Преди обед леки и товарни автомобили бяха закъсали на изхода на Монтана в посока Видин, в района на село Долна Вереница. До по-сериозни инциденти не се стигна. На прохода Петрохан валежите от сняг са от снощи. 7 машини поддържат пътя чист и го опесъчават. Минус 6 градуса е температурата на Петрохан, има мъгла от 30 до 50 метра, съобщи дежурният в ОПУ Монтана. Екипи на ЧЕЗ имат готовност за отстраняване на аварии в района. 

Няма населени места без ток заради по-силните валежи от сняг, съобщиха за "Хоризонт" от трите електроразпределителни дружества. Оттам увериха, че следят обстановката, тъй като при рязко застудяване може да се стигне до обледяване и късане на електропроводи. Потреблението на ток е около 6 хиляди мегавата, като 17 на сто от него е произведено от водноелектрическите централи. Дружествата разполагат с достатъчно аварийни екипи и техника за работа в труднодостъпни язовири.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Опасно време в цялата страна

Оранжев код за валежи от сняг и силен вятър е обявен за 18 области в Северна България , както и за София-град, София-област, Пернишка и Кюстендилска област. Жълт код е в сила за останалата част от страната, като предупреждението там е за..

обновено на 22.03.18 в 11:04

Задръствания, проблеми с придвижването и градския транспорт на много места в София

Репортерите на „Хоризонт“, които пътуват към различни събития, съобщават за задръствания и проблеми с придвижването и градския транспорт на много места в столицата. Сериозни задръствания има по бул. „Александър Малинов“ в "Младост". Има блокирани..

публикувано на 22.03.18 в 11:42
ВИЖТЕ ОЩЕ
Благовест Георгиев

ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

Общинският съветник Благовест Георгиев, който предизвика леко пътно транспортно произшествие в София, от което избяга, да се оттегли от Столичния общински съвет. Това призоваха колегите му от ПП-ДБ-Спаси София - групата от която беше част и той...

публикувано на 25.04.24 в 13:04

Да замълчиш, за да бъдеш чут... Росен Желязков вече не е председател на НС

Парламентът освободи предсрочно председателя на Народното събрание Росен Желязков.  Решението беше подкрепено от 129 народни представители от "Продължаваме промяната" - "Демократична България", " БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ",..

публикувано на 25.04.24 в 12:55

Три смолянски села ще са с нарушено водоподаване заради авария

Поради авария на довеждащ водопровод до 17:00 часа ще бъде нарушено водоснабдяването на потребителите на смолянските села Търън, Подвис и Ровино. "Водоснабдяване и Канализация" ЕООД - Смолян се извинява за неудобството и благодари за разбирането. 

публикувано на 25.04.24 в 12:44

Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София

Миньори и енергетици, членове на КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест пред сградите на Народното събрание и Министерския съвет. Те очакват парламентът да гласува отлагане на либерализацията на тока с поне още три години...

публикувано на 25.04.24 в 12:38

Половината 13-годишни младежи на Острова са употребявали алкохол

Една трета от 11-годишните и повече от половината от 13-годишните в Обединеното кралство са употребявали алкохол, което я поставя на челно място от 44 държави, изследвани в доклад на световни здравни експерти. Притеснителен факт е, че момичетата са..

публикувано на 25.04.24 в 12:30

Изчезват флората и фауната в местността "Рупите"

Птиците, влечугите и уникалните лековити водорасли в местността "Рупите", които ѝ даваха статут на защитена зона, изчезват. За това алармира пред БНР дългогодишният орнитолог и природолюбител Димитър Кантарджиев, който заради изследователската си..

публикувано на 25.04.24 в 12:12
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Украйна ще положи усилия да компенсира закъснението на американската помощ

Президентът на Володимир Зеленски каза, че Украйна ще направи всичко възможно, за да компенсира шестмесечното закъснение на новия пакет американска помощ в размер на 61 милиарда долара. Зеленски заяви това, след като американският държавен..

публикувано на 25.04.24 в 12:06