Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иън Янг: 3-процентният "дигитален" данък цели да попълни европейската хазна след Брекзит

Паскал Сейнт: В дългосрочен план обхватът на данъка върху дигиталните стоки и услуги ще се разширява

Снимка: БГНЕС

До 1 май за Европейския съюз няма да са валидни новите мита върху стоманата и алуминия, наложени от Съединените щати. В началото на седмицата във Вашингтон се водиха преговори за изключване на Съюза от обхвата на митата завинаги, а германският министър на икономиката Петер Алтмайер заяви, че ще се продължи диалогът между САЩ и ЕС, за да се предотврати задълбочаването на проблема. В резултат – Европа получи отсрочка, но не се стигна до окончателно разрешаване на проблема. Белгийският премиер Шарл Мишел определи ситуацията като "насочване на пистолет към главата", а еврокомисарят Сесилия Малмстрьом написа в Туитър, че проблемът със свръхпроизводството на стомана трябва да бъде разрешен заедно, а не едностранно. Междувременно Европейският съюз предложи друга мярка, която може да пренареди световната търговия – оборотът на технологичните гиганти да се облага с три процента, а постъпленията да влизат в държавата, където е извършена услугата или доставена стоката.

„При липса на физическо присъствие компаниите ще бъдат облагани за цифрова дейност при наличие на едно от следните три обстоятелства – годишни приходи, надвишаващи 7 милиона евро в определена страна-членка, повече от 10 милиона потребители годишно или над 3 хиляди договора между дигитална компания и друг бизнес обект“, обясни еврокомисарят Пиер Московиси.

Мярката е обсъдена тази седмица и в Буенос Айрес, Аржентина, където се събраха министрите на финансите от страните от Г-20. В срещата участва и Паскал Сейнт – Аманс, директор на Центъра за данъчна политика към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. В интервю за "Събота 150" експертът изключи връзка между двата процеса.

„Погрешно е да се смята, че има връзка между облагането на технологичните компании и налагането на мита върху алуминия и стоманата от страна на Съединените щати. Европейският съюз работи по този въпрос от няколко месеца“.

Същото е и мнението на Иън Янг от Института за сертифицирани счетоводители в Англия и Уелс. Според него 3-процентният "дигитален" данък цели да попълни европейската хазна след напускането на Великобритания. Експертът е категоричен, че Европа не може да си позволи по-висока ставка, защото част от компаниите ще се откажат да обслужват европейски потребители.

„Леко цинично ще отбележа, че Великобритания, която напуска Европейския съюз, ще остави празнота в следващия многогодишен европейски бюджет от 2021 година. Облагайки с "дигитален данък" от 3%, това прави около пет милиарда евро годишно. Разбира се, това не е цялата сума, която е необходима, за да се запълни европейският бюджет след напускането на Великобритания, но е нещо“.

В дългосрочен план обхватът на данъка върху дигиталните стоки и услуги ще се разширява, допълни Паскал Сейнт. По думите му, досега мултинационалните компании в сферата просто не са били облагани за определени услуги.

„В Съединените щати, преди данъчната реформа, технологичните компании също не бяха облагани за приходите си, направени в чужбина. Това беше феномен, който ние наричаме "двойно необлагане" – просто не плащат данъци никъде. Сега Европейската комисия казва, че въпреки облагането в Съединените щати, тези технологични гиганти не плащат достатъчно“, коментира Сейнт.

Подробностите можете да чуете от репортажа на Марта Младенова в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Премиерът на Испания Педро Санчес

Премиерът Педро Санчес обмисля да остане ли в политиката

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че ще престане да изпълнява обществените си задължения, "за да спре и да помисли" дали иска да остане на политическия фронт, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че Санчес е заявил това в писмо в профила му в социалната мрежа "Екс". Премиерът на Испания направи това смайващо изявление, след като вчера испански..

публикувано на 25.04.24 в 07:51

Евродепутатката Ева-Мария Костова: Отново избори, ставаме партньор, на който не може да се разчита

Днес завършва последната парламентарна сесия на Европейския парламент (ЕП) преди изборите за подновяване на състава му през юни. На последната пленарна сесия в Страсбург испанската евродепутатка с български произход Ева-Мария Костова коментира пред журналисти как изглежда отвън политическата ситуация в България и как това ще се отрази на..

публикувано на 25.04.24 в 07:46

Синдикати се вдигат на протест за отлагането на либерализацията на тока

КТ "Подкрепа" и КНСБ и техните федерации организират Национален протестен митинг за отлагане на либерализацията на пазара на електрическа енергия и в защита на работещите в енергетиката и въгледобива. Протестът ще се проведе от 10:30 ч пред сградите на Народното събрание и на Министерския съвет. В митинга ще се включат работещите в комплекса..

публикувано на 25.04.24 в 07:42

Бюджетната комисия гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 07:37

ЦИК регистрира от днес независими депутати от ИК за евроизборите

От днес Централната избирателна комисия ще приема документи за регистрация на Инициативни комитети (ИК) за издигане на независими кандидати за участие в изборите за членове на Европейския парламент. Също от днес започва и регистрацията на кандидатските листи в ЦИК на партиите и коалициите за участие в изборите за евродепутати. Листите за..

публикувано на 25.04.24 в 07:32

Депутатите гласуват окончателно отлагането на либерализацията на пазара на тока

В един от последните работни дни на 49-ия парламент се очаква в дневния ред да бъде поискано включване на предложение за предсрочно освобождаване на председателя на НС Росен Желязков. Депутатите решават окончателно и дали да отложат с една година либерализацията на пазара на електроенергия. Първа точка в приетия дневен ред са промените в..

публикувано на 25.04.24 в 07:27

Планова техническа профилактика

На 25 април  от 9 до 17 часа   ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни ДУПНИЦА 4 на честота 104.1 MHz и МАЛКО ТЪРНОВО 4 на честота 90.2  MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg, а в района на..

публикувано на 25.04.24 в 06:00