Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актрисата Пламена Гетова: Театърът е светилище, нещо много интимно

Пламена Гетова
Снимка: Георги Бангиев

За актрисата Пламена Гетова големият британски драматург Харолд Пинтър казва, че е невероятна в изпълнението на ролята в неговата пиеса „Стари времена”. Дори съпругата на Харолд Пинтър, която също е актриса, не била успяла да пресъздаде онова, което той е заложил в образа. Той гледа Пламена в постановката на театър „199”. А след време й изпраща писмо, в което и благодари за това, че е успяла да усети и изиграе всичко онова, което той си е представял за този образ. За това писмо почти никой не знае, защото Пламена Гетова не обича да изтъква себе си. Смята, че няма характера за актриса, тъй като не е достатъчно амбициозна, не се бори за определена роля, а чака да я поканят.

Любовта й към театъра като че ли отключва сериалът „На всеки километър”, когато всички момичета се възхищавали от Стефан Данаилов. И тогава тя поискала да стане актриса, за да играе с него. Това се случва в действителност години по-късно в един филм. Първоначално Пламена Гетова кандидатства медицина, но я късат на изпита по биология. И става студентка в Благоевградския университет, в който има специалност за „културно-просветни дейци”. Там за първи път стъпва на професионална сцена в руската пиеса „Площадът на котвите”. След първи курс кандидатства във ВИТИЗ /сега НАТФИЗ/ и влиза в класа на проф. Гриша Островски. Той й отваря очите за театъра.

Пламена Гетова има над 100 роли в театъра. За нея е важно, че се е докоснала и до големите български, и до големите световни драматурзи Йордан Йовков, Антон Павлович Чехов, Хенрих Ибсен, Бертолт Брехт, Оскар Уайлд, Артър Милър, Фридрих Дюренмат... А какво да кажем за ролите на актрисата в киното? Незабравими остават ролите й в „Авантаж”, „Дом за нежни души” /с награди не само у нас, но и в чужбина/, „Бяла магия”, Равновесие”, „Приземяване”, „Нощем с белите коне”,„Сезонът на канарчетата”, „Една калория нежност”, „Следи в пясъка”, „Летовници”... В своя творчески път на сцената или в киното Пламена Гетова работи с големи режисьори, които оставят трайна следа в нея: Георги Дюлгеров, Леон Даниел, Красимир Спасов, Коко Азарян, Младен Киселов, Людмил Кирков, Иван Андонов...

В предаването "Нощен Хоризонт" актрисата сподели, че към всяка роля подхожда „отвън навътре”, т.е. първо търси да открие външния облик на образа в облеклото, прическата, грима, аксесоарите, реквизита, а след това чете внимателно какво пише в пиесата за нейната героиня, какво казват другите герои за нея, как нейната героиня действа в различни ситуации. И така постепенно изгражда образа. Но това понякога е за сметка и на безсънни нощи. Според Пламена Гетова както актьорът дава нещо от себе при изграждането на образа, така и ролята въздейства върху актьора и вероятно го променя.

В момента можете да гледате брилятно изработените роли на Пламена Гетова в постановките „Колко е важно да бъдеш сериозен” и „Вдигай завесата” в Театър „Българска армия”; „Корабът „Нощ” в Театър „Азарян” в НДК и в спектакъла „Тектоника на чувствата” на Сливенския театър, чиито представления са в театър „Сълза и смях”. Днес Пламена Гетова има свой таен план за бъдещето, но за него ще говори или ще го видим след година или две.

И въпреки многото роли и награди Пламена Гетова никога не се е приемала за звезда. Да, играла е много, но както тя се изразява: Просто си вършех работата! А театърът е любовна работа, както е казвал режисьорът Леон Даниел. И тя напълно е съгласна с него, защото върши всичко с любов и всеотдайност.

Актрисата много обича да чете книги, да пътува и да се запознава с нови хора. Това я радва и зарежда с енергия. Обича да се докосва и обработва земята, когато е на село, защото това я кара да се чувства свободна и щастлива.

Пламена Гетова гостува на „Нощен Хоризонт” на връх Благовещение. И ни сподели, че почита християнските празници, уважава ги и когато има нужда, влиза в храма, за да се усамоти и да помоли Всевишния за нещо обикновено и красиво. Тя вярва, че българският театър не е загубен, вярва, че в него ще има положителна промяна. Вярва също така, че реалността може да бъде и по-хубава, защото всичко зависи от самите нас. Както и животът ни, който трябва да изживеем така, че да не съжаляваме.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата. Кризите, през които вървим, засилват усещането за миналото. Постоянно преиграваме моменти от..

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР. „Радиодецата“ са носители на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пей с мен“; участие в..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34