Японската писателка и руския художник получиха престижната награда "Ханс Кристиан Андерсен"

Ейко Кадоно i Игор Олейников
Снимка: www.publishersweekly.com

Най-голямата литературна награда на Дания на името на Ханс Кристиан Андерсен, бeше присъдена на японската писателка Ейко Кадоно, съобщи ТАСС. Агенцията цитира решението на Международния съвет за детската книга, взето в италианския град Болоня. Сред илюстраторите наградата беше присъдена на руския художник Игор Олейников.

Критерий за оценка на призьорите са "естетическите и литературни качества на произведенията им и новаторството в тяхното творчество, в което се поставят на мястото на децата". Наградите ще бъдат връчени на победителите по време на Тридесет и шестия конгрес на Международния съвет за детската книга, който ще се състои през септември в Атина.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33