Проф. Пламен Марков за премиерата на "Как Инджето не стана цар" в Младежкия театър

Проф. Пламен Марков
Снимка: Драматичен театър

Младежкият театър подготвя ново заглавие в репертоара си - "Как Инджето не стана цар". Режисьор е проф. Пламен Марков.

В интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" проф. Марков разказа:

"Съвсем скоро беше издадена една книга на Балчо Нейков, която се казва "Сбирки от народния живот“. Балчо Нейков е един човек, който е ходел и е записвал народни предания и истински случки. Това е изключително ценен мемоарен текст, който има в себе си огромна енергия, огромна емоционална сила. Това е постановка, която е написана по тези текстове. Индже войвода наистина е имал амбициите да се освободи Странджа и той да стане цар на българско. Историята в представлението е около това. В крайна сметка Инджето не става цар и историята е за това как българските неща по-скоро не се случват, отколкото се случват, така че акцентът е върху нестаналото".

Цялото интервю с проф. Пламен Марков можете да чуете от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

На входа на църквата „Успение Богородично“ в Златоград откриха барелеф на Захарий Зограф

На стената на входа на църквата „Успение Богородично“ в Златоград, откриха барелеф на Захарий Зограф, по повод 165-години от смъртта на българския живописец. Авторът на барелефа склуптурът Веселин Ламбрев каза: "Провокативно, трудно, но с много любов направено от мен. Релефът е фрагмент от автопортрета на Захарий Зограф. Не е целият..

публикувано на 24.06.18 в 19:41

Фестивалът „Варненско лято” се открива тази вечер с мултимедиен оперен спектакъл на Александрина Пендачанска

Международният музикален фестивал „Варненско лято” се открива тази вечер с мултимедиен оперен спектакъл на българската прима Александрина Пендачанска. Пристигналият специално за фестивала председател на Асоциацията на европейските фестивали Ян Бриерс заяви: "Разбира се, фестивалът "Варненско лято" е не само един от най-старите, но и един от..

публикувано на 24.06.18 в 16:08

Забравени български обичаи и занаяти оживяват в Мелник

Стари български занаяти и обичаи са представени на започналия в Мелник фестивал "Мелнишки дни на възрожденската култура“. Организатори и домакини са Община Сандански, Историческият музей и народното читалище "Емануил Васкидович". Нов живот на забравените български обичаи дадоха местни и гостуващи фолклорни формации.  “Все по-посещаеми са..

публикувано на 23.06.18 в 17:19

Започна петият танцов фестивал "Девин денс фест"

Петият танцов фестивал "Девин денс фест" започна в родопския град. Празникът беше открит с химна на Родопите "Бела съм бела юначе", в изпълнение на Надежда Башова. Танцовият фестивал е посветен на любовта към фолклора, представящ красотата, богатството и уникалността, съхранил ни през вековете. Кметът на община Девин Красимир Даскалов..

публикувано на 23.06.18 в 16:57

Откриват третото издание на Националния фолклорен събор "Леденика"

Във Врачанския Балкан ще бъде открито третото издание на Националния фолклорен събор "Леденика". Проявата е двудневна и събира край едноименната пещера стотици любители на традициите и народното творчество.  В първия ден на събора ще покажат творчеството си различни самодейни състави и индивидуални изпълнители. Ще бъдат пресъздадени различни обичаи..

публикувано на 23.06.18 в 04:18