Проф. Пламен Марков за премиерата на "Как Инджето не стана цар" в Младежкия театър

Проф. Пламен Марков
Снимка: Драматичен театър

Младежкият театър подготвя ново заглавие в репертоара си - "Как Инджето не стана цар". Режисьор е проф. Пламен Марков.

В интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" проф. Марков разказа:

"Съвсем скоро беше издадена една книга на Балчо Нейков, която се казва "Сбирки от народния живот“. Балчо Нейков е един човек, който е ходел и е записвал народни предания и истински случки. Това е изключително ценен мемоарен текст, който има в себе си огромна енергия, огромна емоционална сила. Това е постановка, която е написана по тези текстове. Индже войвода наистина е имал амбициите да се освободи Странджа и той да стане цар на българско. Историята в представлението е около това. В крайна сметка Инджето не става цар и историята е за това как българските неща по-скоро не се случват, отколкото се случват, така че акцентът е върху нестаналото".

Цялото интервю с проф. Пламен Марков можете да чуете от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Чешки филми и експозиция, посветена на Хан Тервел, привличат жителите и гостите на Ловеч

Две изложби по инициатива на областния управител Георги Терзийски бяха открити в Ловеч. Те са част от инициативата "2018 - година на културното наследство на Европа в област Ловеч" в рамките на Комуникационната стратегия на България за ЕС. Експозицията "Хан Тервел - спасителят на Европа" представя живота на един от най-великите български владетели в..

публикувано на 20.10.18 в 20:14
Туида

Започна Четвъртият средновековен събор „Помни славата“ в крепостта „Туида“ край Сливен

В крепостта „Туида“ край Сливен започна Четвъртият средновековен събор „Помни славата“ с демонстрации на военна конна езда „джигитовка”. В двудневната програма са включени над 20 формации, индивидуални участници и средновековен пазар.  Съборът съвпада с есенното преброяване на войските в средновековна България, каза директорът на античния комплекс Мая..

публикувано на 20.10.18 в 20:04

Почина поетът и преводач Димитър Стефанов

На 86-годишна възраст почина поетът и преводач Димитър Стефанов. Той е автор на 40 книги със стихове, есета и миниатюри. За своето творчество е носител на престижни наши и чуждестранни награди, сред които почетен доктор по литература на Световната академия за изкуство и култура, както и носител на най-високия словашки орден "Двоен бял кръст"...

публикувано на 19.10.18 в 18:27
Владимир Пенев

Владимир Пенев: Благодарен съм на съдбата да бъда актьор и в театъра, и в киното и телевизията

В Народния театър „Иван Вазов“ предстои премиерата на постановката „Бащата“ по Флориан Зелер. Спектакълът ще може да бъде видян за първи път на 24 и 26 октомври. Режисьор е Диана Добрева. Главната роля на бащата е на Владимир Пенев. Участват още Радина Кърджилова, Теодора Духовникова и Юлиан Вергов, Мария Каварджикова и Константин Еленков...

публикувано на 19.10.18 в 16:59

Shell вече не спонсорира Лондонската национална галерия

Англо-холандската компания Royal Dutch Shell прекратява спонсорските си отношения с Лондонската национална галерия, които имат 10-годишна история, съобщава The Guardian. Компанията подпомагаше галерията с меду 20 000 и 35 000 лири годишни, но спонсорството предизвикваше критики от страна на природозащитници, които бяха против парите от добива на..

публикувано на 19.10.18 в 16:02