Проф. Пламен Марков за премиерата на "Как Инджето не стана цар" в Младежкия театър

Проф. Пламен Марков
Снимка: Драматичен театър

Младежкият театър подготвя ново заглавие в репертоара си - "Как Инджето не стана цар". Режисьор е проф. Пламен Марков.

В интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" проф. Марков разказа:

"Съвсем скоро беше издадена една книга на Балчо Нейков, която се казва "Сбирки от народния живот“. Балчо Нейков е един човек, който е ходел и е записвал народни предания и истински случки. Това е изключително ценен мемоарен текст, който има в себе си огромна енергия, огромна емоционална сила. Това е постановка, която е написана по тези текстове. Индже войвода наистина е имал амбициите да се освободи Странджа и той да стане цар на българско. Историята в представлението е около това. В крайна сметка Инджето не става цар и историята е за това как българските неща по-скоро не се случват, отколкото се случват, така че акцентът е върху нестаналото".

Цялото интервю с проф. Пламен Марков можете да чуете от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Църквата

За девета поредна година ще се проведе "Арт Емона"

В село Емона за девето поредно лято ще се проведе „Арт Емона“ – фестивал на изкуствата с благотворителна цел. Средствата от фестивала се използват за укрепване и реставриране на църквата „Св. Николай Мирликийски“ в село Емона.        На 17 август началото на фестивала ще даде проф. Боян Биолчев, който ще прочете негов разказ на публиката. В..

публикувано на 15.08.18 в 17:27
Юри Лазаров

"Чичо Весо Облия... отново" - 69 упражнения по стил на Юри Лазаров

"Чичо Весо Облия...отново" е озаглавена книгата на журналиста Юри Лазаров, който представя ново допълнено издание. "Основният герой чичо Весо вече не е между живите. Решихме с приятели да преиздадем книгата в негова памет, като моята задача се свеждаше до това да допиша още малко истории. Това е реплика на един много известен френски..

публикувано на 15.08.18 в 10:50
Велко Кънев

Отварят музей на Велко Кънев в родното му Елхово

Постоянна експозиция по повод 70-годишнината от рождението на български актьор Велко Кънев ще бъде открита днес в родния му град Елхово. За тази цел общинският съвет е предоставил двуетажна къща в центъра на града. Идеята за подобна ретроспективна експозиция е от две години, а неин главен организатор е Община Елхово, съобщи за Радио Стара Загора..

публикувано на 15.08.18 в 04:41

Детски гроб от преди три хиляди години разкриха археолозите в крепостта Ряховец до Горна Оряховица

Детски гроб от преди три хиляди години разкриха археолозите в крепостта Ряховец до Горна Оряховица. Откритието е направено в последните дни на разкопките, когато археолозите, подпомогнати от ученици доброволци, работиха по външното лице на калето извън крепостната стена. Откритието е направено в последните дни на разкопките. Ръководителят на..

публикувано на 14.08.18 в 14:02

„След бягството“ на писателя Илия Троянов излиза и на български език

„След бягството“ е озаглавена новата книга на писателя Илия Троянов, която излиза в превод на български език. Той е роден в България, но живее и твори в Германия, след като шестгодишен напуска заедно със семейството си комунистическа България през 1971 година. В интервю за предаването „Преди всички“ Троянов коментира казусът,..

публикувано на 14.08.18 в 10:40