Ученици от София изработват "Мечтаната дреха" за абитуриенти от социални институции

| обновено на 13.04.18 в 11:51
Снимка: Лора Търколева

За втора година ученици от столичната Професионална гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза“, подкрепени от учителите си, ще шият дрехи за абитуриенти от социални институции. „Мечтаната дреха“ е името на проекта, по който 6 момчета и 5 момичета ще получат уникални облекла. Фирма спонсорира костюмите на момчетата, тъй като в училището нямат нужната машина за направата им. Дрехите на момичетата обаче ще създадат учениците, които сами намират и партньори, и спонсори. 

„Шием с любов, обличаме в щастие“ е мотото на групата храбри шивачи. Събират ги двама учители - Стойка Чакърова и Александър Гергинов.


"Обсъдихме с учениците идеята , обсъдихме различни каузи и накрая се спряхме -  заедно с тях, на тази идея, защото тя обвързва професионалното им направление с благотворителност" , обяснява Стойка Чакърова. Миналата година помогнали на абитуриенти от София и населени места близо до столицата. Сега проектът се разраства:  "Ние работим с различни институции в България, като имаме хора от региона, от Дупница, Самоков, Разлив. Може би догодина ще стигнем и до морето", казва Александър Гергинов. 

Комуникацията с институции и спонсори е изцяло в ръцете на децата. Общуват активно и с бъдещите абитуриенти, за да моделират и ушият дрехите им: 

"Всяко едно дете си има своята нагласа за това как иска да се види на бала и с всеки правим индивидуална връзка -  дискутираме, те показват снимки, това, което са харесали в Интернет, започваме да съветваме, те искат да променят, нещо ние оттам променяме и правим един модел", разказва Ралица Георгиева от 12. клас. Тя е един от двигателите на „Мечтаната дреха“ и част от менторите на по-малките. Въпреки че също завършва, мисли много по-малко за собствената си рокля, отколкото за дрехите, които ще дарят.

Повече за инициативата може да научите от звуковия файл. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Съдът остави на свобода автора на графита срещу Льо Пен върху паметника на Съветската армия

22-годишният Траян Димитров, който написа протестен надпис на паметника на Съветската армия срещу посещението у нас на френската националистка Марин льо Пен, остава на свобода. Софийският градски съд отхвърли искането на прокуратурата той да бъде задържан под стража по обвинение в хулиганство по особено дързък и циничен към обществото начин...

обновено на 22.11.18 в 13:45

Служители на пристанище Варна-Запад излизат на протест заради ниско заплащане

Служители от пристанище Варна-Запад излизат на протест, заради ниското заплащане, съобщиха от синдиката към КНСБ. Очаква се те да излязат с протестна декларация, в която да бъдат поставени техните искания, сред които е и даването на  самостоятелност на пристанище Варна-Запад. По повод предстоящия протест министърът на транспорта Росен..

публикувано на 22.11.18 в 12:58

Дискусия за „Безопасността на журналистите в България“ в ЕП

Дискусия за „Безопасността на журналистите в България“ се проведе в Европейския парламент в Брюксел с участието на един от двамата разследващи журналисти на "Биволъ", които преди два месеца бяха задържани край Радомир по време на разследване за предполагаема злоупотреба с европейски средства. Организатор на дискусията е Комисията по граждански..

публикувано на 22.11.18 в 12:27
Огнян Златев в студиото на

ЕК и "Хоризонт“ ще представят историите на хора, обвързали професията и живота си с каузата "Европа"

Програма „Хоризонт“ на БНР ще си партнира с Европейската комисия от началото на януари 2019 г. в кампанията „По-защитени заедно“. Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България, обясни в предаването „Хоризонт до обед“, че в нея ще бъдат представяни историите на обикновени хора, които обвързват своята професия и своя живот с..

публикувано на 22.11.18 в 11:55

30 години затвор за бившия охранител, който уби съпругата си от ревност

Пазарджишкият окръжен съд определи максималните 30 години затвор за бившия охранител Георги Генов, който уби по особен жесток начин съпругата си от ревност. Делото е прецедент, тъй като това е втора присъда на първа инстанция, дадена в рамките на пет месеца.  Предишната, от 25 години лишаване от свобода, не успя да влезе в сила, тъй като съдията..

публикувано на 22.11.18 в 11:47