Ученици от София изработват "Мечтаната дреха" за абитуриенти от социални институции

| обновено на 13.04.18 в 11:51
Снимка: Лора Търколева

За втора година ученици от столичната Професионална гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза“, подкрепени от учителите си, ще шият дрехи за абитуриенти от социални институции. „Мечтаната дреха“ е името на проекта, по който 6 момчета и 5 момичета ще получат уникални облекла. Фирма спонсорира костюмите на момчетата, тъй като в училището нямат нужната машина за направата им. Дрехите на момичетата обаче ще създадат учениците, които сами намират и партньори, и спонсори. 

„Шием с любов, обличаме в щастие“ е мотото на групата храбри шивачи. Събират ги двама учители - Стойка Чакърова и Александър Гергинов.


"Обсъдихме с учениците идеята , обсъдихме различни каузи и накрая се спряхме -  заедно с тях, на тази идея, защото тя обвързва професионалното им направление с благотворителност" , обяснява Стойка Чакърова. Миналата година помогнали на абитуриенти от София и населени места близо до столицата. Сега проектът се разраства:  "Ние работим с различни институции в България, като имаме хора от региона, от Дупница, Самоков, Разлив. Може би догодина ще стигнем и до морето", казва Александър Гергинов. 

Комуникацията с институции и спонсори е изцяло в ръцете на децата. Общуват активно и с бъдещите абитуриенти, за да моделират и ушият дрехите им: 

"Всяко едно дете си има своята нагласа за това как иска да се види на бала и с всеки правим индивидуална връзка -  дискутираме, те показват снимки, това, което са харесали в Интернет, започваме да съветваме, те искат да променят, нещо ние оттам променяме и правим един модел", разказва Ралица Георгиева от 12. клас. Тя е един от двигателите на „Мечтаната дреха“ и част от менторите на по-малките. Въпреки че също завършва, мисли много по-малко за собствената си рокля, отколкото за дрехите, които ще дарят.

Повече за инициативата може да научите от звуковия файл. 

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33