Руски журналист, писал за "тайната армия" на Москва в Сирия, почина след падане от 5-ия етаж

| обновено на 16.04.18 в 18:14
Снимка: e1.ru

Руски журналист, писал за „тайната армия“ на Москва в Сирия, почина след падане от балкона от дома си на 5-ия етаж. Следователи обявиха днес, че не смятат смъртта му за съмнителна, съобщи АФП.

Максим Бородин паднал в четвъртък от апартамента си в Екатеринбург – голям град в района на планината Урал, и почина в болница в неделя.

Той работеше за новинарския сайт „Нов ден“ и неотдавна писа за смъртта на наемници от т.нар. "Група Вагнер" – частна армия, използвана от Москва в Сирия.

„Няма основания за започване на разследване“, съобщили от местния филиал на Следствения комитет пред ТАСС. „Разгледани са няколко версии, включително за нещастен инцидент, като няма признаци за извършено престъпление“, добавили от руското ФБР.

Според местните власти причината за смъртта му не е известна, а полицията твърди, че вратата на апартамента била заключена отвътре.

Главният редактор на новинарския сайт "Нов ден", където работеше Бородин, смята, че смъртта му не е случайна и не е имало причина да сложи край на живота си.

Би Би Си цитира приятел на Бородин, според когото журналистът му се обадил по телефона в 5 часа сутринта на 11 април и казал, че на балкона му има въоръжен човек, а хора с камуфлажни облекла и маски на лицата са блокирали стълбищната площадка. По-късно Бородин отново позвънил на Вячеслав Башков и посочил, че се е объркал, а силите за сигурност са участвали в някакво учение.

Представителят за свободата на медиите в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Арлем Дезир заяви, че смъртта на Бородин предизвиква „сериозно безпокойство“. „Призовавам властите за бързо и щателно разследване“, написа той днес в Туитър.

В отговор на запитване от АФП, от местния филиал на Следствения комитет заявили, че няма да коментират инцидента пред чужди медии.

Русия има обезпокоителна статистика за атаки срещу журналисти, като 58 са били убити от 1992 г., сочат данните на неправителствената организация Комитет за защита на журналистите.

През март Бородин писа, че в местно село били докарани тела, за които се предполагало, че са на наемници.

Има съобщения, че хиляди наемници са били изпратени в Сирия от сенчеста компания, притежавана от Евгений Пригожин, обвинен в САЩ, че е основал „фабрика за тролове“, опитала се да повлияе на президентските избори през 2016 г., посочва АП.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Свиленград почита паметта на пилота Христо Топракчиев

Истински военен самолет, поставен на специален пиедестал в озеленено пространство на един от входовете на Свиленград, посреща гостите от вътрешността на страната и Гърция. Самолетът е подарен на общината преди време от Министерството на отбраната . Самолетът на входа на Свиленград е символ за паметните исторически събития през Балканската война,..

публикувано на 16.10.18 в 03:54

Музеят на авиацията край Крумово днес е с вход свободен

Музеят на авиацията край Крумово - филиал на Националния военноисторически музей, ще работи днес с вход свободен по повод празника на авиацията и Военновъздушните сили. Освен че ще могат да разгледат външната и вътрешната постоянни експозиции на музея, през целия ден посетителите ще имат възможност да се почувстват като истински..

публикувано на 16.10.18 в 03:43

Велико Търново отбелязва Деня за борба с глада с редица инициативи

С благотворителни акции във Велико Търново ще бъде отбелязан Световният ден за борба с глада. В селата Балван и Въглевци ще бъдат раздавани пакети с хранителни продукти, а в старата столица доброволци на БЧК ще подпомогнат хора в нужда.   Дарителското сдружение "Св. Иван Рилски" за поредна година ще подпомогне възрастните хора с пакети с хранителни..

публикувано на 16.10.18 в 03:38

Община Плевен очаква финансова помощ за превенция на горските пожари

На извънредно заседание общинските съветници дадоха съгласие Община Плевен да кандидатства с проект "Защитни мероприятия за превенция при горски пожари". Мерките са по Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г., подкрепена от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Общата стойност на проектното предложение на..

публикувано на 16.10.18 в 03:19

Австралийски телескоп регистрира загадъчни бързи радиосигнали от космоса

Изследователи, работещи с радиотелескоп в Западна Австралия, са регистрирали 20 загадъчни силни вълнови сигнала, наричани "бързи радиоизбухвания" за една година, съобщи ДПА. Броят на сигналите е два пъти по-голям, отколкото са регистрирани в целия свят, откакто те са открити през 2007 г. Екипът също откри и най-близкото и силно бързо радиоизбухване,..

публикувано на 16.10.18 в 02:51