Външните министри на ЕС одобриха стратегията за приобщаване на Западните Балкани

Снимка: БГНЕС

Европейските външни министри подкрепиха стратегията на Еврокомисията за интеграция на Западните Балкани, съобщи върховният представител на ЕС Федерика Могерини след съвещание между министрите в Люксембург.

„Беше изразена ясна подкрепа за продължаване на сътрудничеството със Западните Балкани. В интерес на Европейския съюз и на неговите членове е да вдъхнат увереност на региона по пътя към Европа,“ каза Могерини.

Стратегията на Брюксел за Западните Балкани бе представена в началото на февруари. Тя задава 2025 година като ориентировъчна дата за присъединяване към Евросъюза, но изисква от шестте западнобалкански държави да проведат съществени реформи в икономиката, администрацията и за върховенството на закона, както и да решат всички териториални спорове помежду си.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Порожанов

Румен Порожанов: Всички проби за чума по животните са публични

Министърът на земеделието Румен Порожанов предупреди, че всички проби за чума по животните са публични. Така той отговори на критиките на Корнелия Нинова от БСП, която оспори законността на предприетото евтаназиране на животни. "Всяка една заповед, издадена от изпълнителния директор, е на базата на протоколите с положителни проби. Не е някаква..

публикувано на 19.07.18 в 10:20
С голям митинг на мост над Босфора в Истанбул на 15 юли вечерта тази година бе отбелязана втората годишнина от неуспешния опит за преврат.

Турция отмени извънредното положение, но твърдите мерки изглежда остават

Извънредното положение в Турция, въведено след неуспешния опит за преврат през 2016 г., от днес не е в сила, но е на път да бъде заменено от законодателни мерки, които са дори по-репресивни, предаде АФП. Президентът Реджеп Ердоган обяви извънредно положение на 20 юли 2016 г. – 5 дни след пуча с атаки на бойни самолети срещу обекти в Анкара и..

публикувано на 19.07.18 в 10:05

Първо заседание на парламентарната комисия, проверяваща твърденията на Николай Колев - Босия

За днес е насрочено първото заседание на създадената в сряда парламентарна комисия, която ще проверява твърденията на Николай Колев - Босия за злоупотреби при получаването на шофьорски книжки, заради които той повече от месец гладува. Според един от членовете на комисията – депутатът от партия "Воля" Андон Дончев, разследването трябва да се..

обновено на 19.07.18 в 10:05
Стоян Мирчев

Ст. Мирчев: Натиск върху БСП за Истанбулската конвенция не може да бъде оказван

Няколко месеца след като БСП се обяви срещу ратификацията на Истанбулската конвенция, ПЕС определи това като „трагична грешка“.  Делегация на европейската левица дойде у нас, за да проучи случая. В България вече са генералният секретар на ПЕС и депутат в Бундестага Ахим Пост и председателят на женската организация на ПЕС Зита Гурмай. Днес..

публикувано на 19.07.18 в 09:52
Израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече приемането на закона

Кнесетът одобри закона за еврейска национална държава

Израелският парламент прие днес оспорван закон, който определя страната като национална държава на еврейския народ, но създава опасения за дискриминация срещу арабските ѝ граждани, предаде АФП. Според него иврит е единствения официален език в страната, като този досегашен статут на арабския език е заменен със „специален статут", който може..

публикувано на 19.07.18 в 09:28