От началото на годината са регистрирани 370 лица, търсещи международна закрила

Снимка: БГНЕС

От началото на годината са регистрирани 370 лица, търсещи международна закрила. Данните представи Димитър Киров, директор на Дирекция „Качество на процедурата за международна закрила“:

"От началото на 2018 година 74 лица са получили статут на бежанец, а 196 лица – хуманитарен статут. През 2015 година Държавната агенция за бежанците регистрира 20 391 чужденци, търсещи закрила, като тази тенденция продължи и през 2016 година, а ръстът на подадени молби за закрила намаля с 4%. От 2017 година насам рязко спадна броят на търсещите закрила, като през 2017 година техният брой е 3700, а през тази – 370“.

За трудния път от Сирия, през Турция до България Нисрин не иска да разказва. Тя е пристигнала в България преди 6 години и споделя: "Много беше трудно“.

Животът преди войната в Сирия не може да се сравни с трудностите у нас, смята тя. Нисрин  е с трите си деца в България.

Хилдариад Багдади работи като социален медиатор и преводач в Съвета на жените бежанки:

„Те бързо възприемат, нямат проблеми. Дано така да остане“.

Илияна Сиракова също работи като социален медиатор в Съвета на жените бежанки:

„Подпомагаме бежанците във всяко едно отношение и в пътя им за интеграция в България. Това означава, че  им помагаме в новата обстановка. Водим ги на лекар. Записваме ги на лични лекари. Ако има нужда от превод, ходим и по институциите с тях, подпомагаме ги и хуманитарно, като събираме на базата на дарения различни продукти. Също така в последно време сме започнали по една нова програма, която се състои в това да подпомагаме децата в тяхното обучение по български език, литература и по английски език. Децата много бързо свикват. Даже знаят много по-добре български от родителите си и ги подпомагат в тяхната комуникация и интеграция“.

Съветът на жените бежанки е създаден преди 15 години, разказва Светлана Тодорова, която отговаря за връзките с медиите:

„Освен хуманитарната помощ започваме сериозно да отделяме внимание на социалната медиация. Работим и в трите центъра в София в тясно сътрудничество с Държавната агенция за бежанците“.


Репортажа на Радостина Билярска за предаването "Хоризонт до обед" можете да чуете от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33