Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каква е причината за арестите в "Автомобилна администрация" и до какво ще доведат те

Снимка: РАДИО ВИДИН

Не е тайна, че агенция „Автомобилна администрация“ е оголена от хора, а тези, които са останали, не знам доколко имат капацитет да упражняват тази дейност.  

Това каза в предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ председателят на Националния съюз на превозвачите Красимир Лалов. Той допълни, че изпълнителният директор на Агенцията е болен и с дейността е натоварен само заместникът му - доскоро главен секретар.

„Тоест, понятия „шеф на агенция“, „заместници“, едни от които, по задължение е контролиращ контролната дейност, няма от 2 години. От три години няма директор на дирекция ДАИ. Нещата, сами по себе си, предразполагат един селскостопански двор, който няма ограда. 

Какво ще се открие в Благоевград малко ме съмнява дали е това, за което се говори или нещо друго, защото там е царството на фирмите, които са регистрирани на един адрес – 50-60 фирми – малка офшорна зона, на определени хора, които нямат нищо общо с България, но техните камиони се движат под егида на български лицензи и с български номера. Обикновено шофьорите им са гърци или македонци…“.

Сага с корупцията в Автомобилната агенция, според Лалов, наподобява параграф 22. Ако всички средства са били прибирани от инспекторите, които не пишат актовете, никой не би работил повече от 2 години, пошегува се той. 

Доколкото си спомням, парите които бяха намерени преди две години при един началник на „Автомобилна администрация“ бяха шестцифрена сума. Шестцифрена сума, в България, не пада от тавана и не се държи под гардероба“

Лалов нарече показните арести „добра мизансцена“ за снимането на филми:

„Не е въпроса как арестуваш хората, а какво вършиш. Хората могат да се прибират съвсем тихо без да се травмира обществото, защото обществото не е виновно, но да са готови и нещата да се движат бързо. Ние продължаваме да питаме: „Какво става със случката от преди две години“. Отговорът е прост - нищо не става!“

Лалов припомни, че превозвачите са предлагали да участват в комисиите за избор на  регионални директори на ДАИ и ва отговорните постове в автомобилната агенция.

Александър Цветков, който беше министър по време на първите уволнения в „Автомобилна инспекция“ от лятото на 2009 година заради скандал със  закупуването на шофьорски книжки коментира, че ниските заплати на служителите в ДАИ са причината никой от наследниците му на поста да не успее да се справи с корупцията в структурата:

„Инспекторите, които работят в тази структура, получават изключително ниски възнаграждения и това ги прави прави благодатна почва за корупционни практики. Според мен е недопустимо от хора, които получават 500-600 лв., да се очаква да бъдат квалифицирани, да познават законите и да работят самоотвержено на пътя. Възлагаме много големи надежди на тях, а същевременно не получават адекватно възнаграждение.  

Това касае всички структури, в които има подобен проблем. Естествено че високото възнаграждение не е панацея за решаването на този проблем, но смятам, че е един основен фактор. Смятам, че в ДАИ трябва да се търси решение в няколко основни направления. Първото е въвеждане на колкото се може повече високи технологии и техника, която да следи и да бъде в помощ на работата на инспекторите.

Цветков припомни, че със въвеждането на видеонаблюдение в пунктовете за технически прегледи, нарушенията драстично са спаднали.

„Разбира се, не можем да кажем, че с това ще решим проблема, ако въведем все повече технически средства за контрол, защото в крайна сметка кой контролира контролиращите. Тук е мястото на неправителствените организации и на отварянето на тези служби към обществеността, защото обществото трябва да бъде най-големия контрольор в крайна сметка -  гражданския контрол. Когато се вижда, че на тези сигнали се обръща внимание и че има резултат, това стимулира хората да подават все повече сигнали и да усещат, че има справедливост“. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Над 10 задържани при спецакция в "Автомобилна администрация" - Благоевград

Над 10 служители на регионална дирекция "Автомобилна администрация" - Благоевград са арестувани при спецакция на прокуратурата, полицията и ГДБОП.  "Задържаните са част от престъпна група, която е искала и взимала подкупи от представители на..

обновено на 24.04.18 в 17:41
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП-ДБ остана без група в Общинския съвет в Плевен

Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" остана без група в Общинския съвет в Плевен. Причина е заявеното желание на един от съветниците за напускане на групата. Групата на ПП-ДБ до момента беше от трима съветници, колкото е..

публикувано на 25.04.24 в 15:51

Либерализацията на пазара на ток на едро се отлага с година

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро.   Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7 от..

публикувано на 25.04.24 в 15:44

Близки загинали на пътя деца се събраха в София преди делото за смъртта на Филип

Близки на деца, загинали на пътя, се събраха пред столичната Съдебна палата преди началото на разпоредителното заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип.  Обвинен, че е блъснал дете на пешеходна пътека до МВР, отива на съд Детето..

публикувано на 25.04.24 в 15:42
Людмила Петкова

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт

Забраната на реклама на хазартни игри в медиите бе приета на първо четене в бюджетната комисия в парламента. Ден преди депутатите да излязат във ваканция заради предизборната кампания, в ресорната комисия бе разгледано предложението за промени в Закона..

публикувано на 25.04.24 в 15:36

Случаите на коклюш в Кюстендилска област вече са 12

12 са вече случаите на коклюш в Кюстендилска област, казаха за БНР от РЗИ. Те са в четири общини - Кюстендил, където са 7, три в Дупница и по един в Бобов дол и Трекляно. В най-малката община случаят е от февруари. Случаите с коклюш в региона..

публикувано на 25.04.24 в 15:11
Румен Димитров

Шефът на "Гробищни паркове" не възнамерява да подава оставка

Изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен Димитров е категоричен, че няма да подава оставка. Тя му беше поискана от общинските съветници от ГЕРБ - СДС, които твърдят, че е назначил на работа Марин..

публикувано на 25.04.24 в 15:09
Богдан Боцев

Депутатът Богдан Боцев се отказва от участие в изборите

Депутатът от Гоце Делчев Богдан Боцев, който бе народен представител от БСП в четири парламента, се отказва от участие в предстоящите предсрочни избори. Той се връща в Общината като заместник-кмет. Въпреки че от години водач на листата на БСП е..

публикувано на 25.04.24 в 15:06