Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Гълъбинов: България трябва бързо проведе реформи, за да е готова за еврозоната до 2025-а

Отлагането на кандидатурата ни за ERM II с година е правилно, смятат икономисти

Георги Вулджев: Влизането ни в еврозоната е обвързано с доста рискове, които не са елиминирани

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България трябва много бързо да работи за реформи, за да е готова за еврозоната до 2025 година. Това каза икономистът Румен Гълъбинов в интервю за предаването „12+3“. До 2025 година трябва всички членки на ЕС да бъдат в еврозоната.

„Нали това е логиката да ни вкарат в предверието, за да може там да работим така че с „Хоризонт 2025“ да си свършим работата. Тя е наистина много. България очевидно има проблем с качеството на публичното управление. Освен това има проблем с качеството на образованието, здравеопазването, борбата с корупцията. Ние трябва да започнем да работим по това. Времето до 2025 година е колкото реалистично, толкова и нямаме време. Трябва много бързо да работим с реформи“, каза той.

По думите на Гълъбинов, еврозоната и Шенген са в ядрото на евроинтеграцията:

„Ако тя е един процес, който България започна преди повече от 10 години, неговият логичен завършек ще бъде да станем член и на тези две обединения“.

Според икономиста в отлагането с една година на членството ни е в ERM II има логика:

„За да видим приключването на преговорите с Великобритания за излизането ѝ от ЕС. Тя е голям донор в европейския бюджет. Освен това с излизането й ще се промени много концепцията за финансите на ЕС. Така че, тъй като догодина се очаква да има важни заседания с решения относно Брекзит, мисля, че е логично да се ориентираме към лятото на 2019 година, когато да подадем вече формално заявление за членство в ERM II.

„Ако трябва да отложим, за да сме готови за еврозоната, ще трябва да отложим доста повече от една година“, смята икономистът.

„Еврозоната е по-важна от Шенген, но нека не се отказваме от Шенген, защото той е едно доверие в сигурността на нашите търговски, транспортни и други връзки в рамките на общността", посочи той.

Според Гълъбинов няма опасност в България да се повтори гръцкият сценарий:

„Гръцкият сценарий е от съвсем друго развитие на нещата. Освен това, това е развитие на нещата, което касаеше начина, по който се финансираха държавите, включително и Гърция, преди световната финансова криза, преди 2008 година. Минаха 10 години от тогава, светът се промени, промениха се и регулациите, промени се и начинът,  по който може да се следи за превишаване на съответните коефициенти на задлъжнялост. България не би следвало да задлъжнее толкова много, колкото Гърция".

Влизането ни в еврозоната ще намали лихвите, беше категоричен икономистът:

„Всеки един от нас ще може да се финансира както по лични и ипотечни кредити, потребителски, така и по корпоративни кредити. В момента ЕЦБ дава финансиранe и съответно банките на съответните членки на ЕЦБ дават рефинансиране на лихви от 1% до 2%. Лихви, които са несъпоставими с тези в България и точно поради причината, че ние не сме част от Единния банков механизъм, ние не сме част и от Единния гаранционен механизъм".

Според Георги Вулджев, главен икономист на Експертен клуб за икономика и политика, е по-добре влизането ни в еврозоната да бъде отложено:

„Явно има политически консенсус по темата за еврозоната. И опозицията, и управляващата партия са на мнение, че трябва да влезем в еврозоната и то възможно най-скоро. Моето виждане по този въпрос е по-скептично. Смятам, че влизането в еврозоната, що се отнася до нас, е обвързано с доста рискове, които в момента не са елиминирани, не са предвидени и твърде малко се говори за тях. Има много опасения от някои от западните членки, че ако България влезе в еврозоната, може да тръгне по пътя на Гърция, да се разхлаби фискалната дисциплина, да се води една безотговорна политика и да се стигне до подобна фискална и дългова криза като тази в Гърция. Това е реален риск“.

Икономистът добави, че с Гърция имаме много сходен „политически манталитет“. Според него първо трябва да се елиминират рисковете и тогава да се мисли за влизане в еврозоната.

Мненията на Румен Гълъбинов и Георги Вулджев чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара, съобщава Асошиейтед прес. Доставките ще станат възможни веднага щом Сенатът одобри законопроекта в помощ на Киев, гласуван в събота от Камарата на представителите, и след като президентът Джо Байдън го подпише. В текста са предвидени общо 61 милиарда долара..

публикувано на 23.04.24 в 22:59

Задържан по подозрения в корупция е заместник-министърът на отбраната на Русия

В Русия беше задържан заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов. Той е заподозрян за получаване на подкуп в особено големи размери, съобщиха от Следствения комитет.  На президента Владимир Путин и на министъра на отбраната Сергей Шойгу е докладвано за задържането, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. В качеството си на..

публикувано на 23.04.24 в 22:51
Петър Витанов

Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат в ЕП

Евродепутатът  от БСП Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат.  Според него социалистическата партия ще излъчи най-много двама евродепутати на изборите на 9 юни, и предполага, че водач на листата ще бъде Кристиян Вигенин. Витанов беше категоричен, че няма да бъде номинация и на партия " Солидарна България": "Водил съм многократно..

публикувано на 23.04.24 в 22:46

Учени и бизнес работят за създаване на мрежа от изследователски ВУЗ-ове у нас

Над 260 български учени от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и техни колеги от висши училища в чужбина и бизнесът работят за създаване на мрежа от изследователски висши училища у нас в рамките на проекта SUMMIT - СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ - МАРКЕР ЗА ИНОВАЦИИ И ТЕХНОЛОГИЧЕН ТРАНСФЕР, финансиран по Националния план за възстановяване и..

публикувано на 23.04.24 в 22:25

Сунак обеща още милиарди за отбрана

Британският премиер Риши Сунак обеща още милиарди за отбрана, за да се противопостави на заплахите от "оста на авторитарнити държави", както се изрази, съобщи Би Би Си.  Това стана по време на посещението му в Полша.  Сунак каза, че военните разходи на Обединеното кралство ще се повишат до 2,5% БВП до 2030 година.  Той подчерта, че Обединеното..

публикувано на 23.04.24 в 22:05
Доналд Тръмп в съдебната зала в Ню Йорк, 15 април 2024 г.

Издател на таблоид даде показания в процеса срещу Тръмп

Бившият издател на таблоида "National Enquirer" даде пръв показания в процеса срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в Ню Йорк. Делото срещу Тръмп продължава с разглеждане на нападките му срещу свидетели 72-годишният Дейвид Пекър свидетелства, че по време на кампанията за президентските избори през 2016 година е имал договорка..

публикувано на 23.04.24 в 21:55
Еван Гершкович

Руски съд отхвърли нова жалба на Гершкович от WSJ срещу задържането му по обвинение в шпионаж

Руски съд отхвърли днес поредната жалба на журналиста на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович срещу предварителното му задържане по обвинение в шпионаж. Той бе задържан от Федералната служба за сигурност на 29 март миналата година и така стана първият американски журналист, арестуван по обвинение в шпионаж в Русия от времето на Студената война...

публикувано на 23.04.24 в 21:52