Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикантите в БНР: Карат ни да се чувстваме излишни

Снимка: Ани Петрова

Ефективен протест на музикантите от симфоничния и народния оркестър, биг бенда и смесения хор на БНР започна на 23 април сутринта през сградата на Радиото на бул. "Драган Цанков" 4. Около 200 души пяха "Върви народе възродени" и изразиха възмущението си от ниското заплащане на висококвалифицирания им труд. В тяхна подкрепа застана и генералният директор на БНР Александър Велев.

Проблемът с ниските заплати на музикантите в БНР бе поставен на разглеждане преди месеци. От началото на март оркестрантите свирят на концертите със сини лентички на реверите. Ръководството на медията постави въпроса за увеличаване на субсидията, за да бъдат увеличени и замразените от години заплати на изпълнителите, които работят под шапката на "Музикална къща БНР".

Във вторник сутринта протестът се измести пред Министерството на финансите, но никой от ведомството не прояви съпричастност. Музикантите от народния оркестър дори посвириха с надежда министър Горанов да ги чуе.

Чуйте в звуковия файл анкета с протестиращи музиканти от съставите на БНР и интервю с Атанас Карафезлиев - дългогодишен водач на тромбоновата група в Симфоничния оркестър и председател на радиосдружение към КТ "Подкрепа".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Музикантите от БНР протестират пред Министерския съвет с искане за достойно заплащане.

Продължават протестите на творците от музикалните състави на БНР

Трети ден протестират творците от музикалните състави на Българското национално радио (БНР). Пред Министерския съвет те отново поискаха увеличение на бюджета на БНР, за да се позволи ръст на заплатите им поне с 50 процента. За утре е..

обновено на 25.04.18 в 11:03
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата...

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР...

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези..

публикувано на 22.04.24 в 19:34