Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оперната певица Мария Цветкова е "Музикант на годината 2017"

| обновено на 20.05.18 в 15:01
Мария Цветкова и Момчил Георгиев от УС на БНР
Снимка: Ани Петрова
Оперната певица Мария Цветкова е победителят в анкетата „Музикант на годината 2017“ на предаването за класическа музика „Алегро виваче" на програма "Хоризонт". Тя получи статуетката на скулптора Христо Илиев на церемония в Първо студио на БНР.

За първи път в 27-годишната история на допитването диригент спечели наградата в категория „Дебют“ - Инна Диловска. За Ансамбъл на годината слушателите избраха дуото Надежда Цанова – пиано и Петър Македонски – тромпет. Музикален проект на годината стана албумът с музика на Димитър Ненов, записан от пианиста Иво Върбанов и Кралския шотландски национален оркестър с диригент Емил Табаков и издаден във Великобритания. Сред останалите призьори са цигуларката Зефира Вълова за активната й творческа дейност, композиторът Георги Арнаудов в категория „Юбилей“. Слушателите отличиха посмъртно композитора и тонрежисьор в БНР Мирослав Данев за цялостното му творчество.

За втори път в историята беше връчена и специалната награда „Олга Камбурова“ в подкрепа на млад талант - получи я 16-годишният пианист Николай Димитров от Русе.

На церемонията „Музикант на годината 2017“ в Първо студио на БНР присъстваха именити български музиканти и интелектуалци, както и много слушатели.

Мария Цветкова - Музикант на годината 2017Новата носителка на наградата "Музикант на годината" Мария Цветкова-Маджарова е родена в Бургас. Завършва Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” - София през 1995 година в класа по оперно пеене на проф. Реса Колева. Жще като студентка печели специалната награда в категория „Оперно пеене“ на ХІV национален конкурс “Светослав Обретенов” в Провадия.

Носител е на наградата на публиката „Кристална лира 2015“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Класик ФМ радио за ролята на Катерина от операта „Катерина Измайлова” на Дмитрий Шостакович. През 2015 година списание „Opernwelt” я номинира за същата роля в категория „Най-добри певци” в годишната класация на оперните музикалните критици в Германия.

Високо оценено беше участието на певицата и в новата постановка на "Кавалерът на розата" от Рихард Щраус, с която Русенската опера се представи на фестивала "Мартенски музикални дни" през 2017 година .

Мария Цветкова-Маджарова е солист на Държавна опера - Бургас и Държавна опера - Русе. Гастролирала е на сцените на Софийската национална опера, Държавния музикален театър “Стефан Македонски”, Варненската, Пловдивската и Старозагорската опера.

Гастролирала е в Италия, Франция, Холандия, Белгия, Германия, Австрия,  Швейцария, Испания, Португалия, САЩ.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от гласовете в саундтрака на видеоиграта Baldur's Gate 3, който беше отличен с награда на Британската..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство. Конкретни лица и образи превъплъщават по истински случаи темата за любовта и греховете, но..

публикувано на 22.04.24 в 13:45

БНР определи финалистите в Конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет`24"

74 песни бяха допуснати за участие в категория "Нова българска поп и рок музика" на конкурса на Българското национално радио (БНР) за нова българска поп и рок музика "Пролет`24".  Селекционна комисия от музикални редактори в БНР определи 12-те финалисти, които ще изпълнят песните си на живо пред жури (съставено от композитори, певци, автори..

публикувано на 20.04.24 в 08:30
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той беше много емоционален певец, веднага привличаше вниманието на публиката със сърцатата си..

публикувано на 19.04.24 в 19:25
Български камерен оркестър - Добрич с диригент Арто Чифчиян

Седмицата на камерната музика в Добрич с почит към диригента Константин Илиев

На 23 април в Добрич започва Седмицата на камерната музика "Константин Илиев".  С изданието тази година се отбелязва 100-годишнината от рождението на диригента Константин Илиев, един от основателите на фестивала, както и на местния камерен оркестър. Концертите са четири и се провеждат всяка вечер до 26 април включително в концертната зала..

публикувано на 19.04.24 в 18:51

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови пиеси, публикувана на български, Валерия намира случайно в библиотеката на НАТФИЗ. " Стоеше на едно..

публикувано на 19.04.24 в 14:59