Доц. Д. Тонев: Държавата да предприеме кампания за подготовка на кадри в сферата на ядрената енергетика

АЕЦ "Белене" - ползи, които се разглеждат в тесен план, и липса на висококвалифицирани кадри

Евгени Кънев: Ако има нужда от нови мощности, те трябва да бъдат ядрени, но трябва да бъдат изградени към АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: БГНЕС

Към момента най-важният въпрос е какви специалисти имаме по ядрена енергетика, колко добре са подготвени те и кой ще работи по изграждането и поддържането на системите и то да гарантира безопасността. Това каза доц. Димитър Тонев, директор на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН, в интервю за предаването "Преди всички".

Липсата на висококвалифицирани кадри за АЕЦ "Белене" може да се окаже проблем за издаването на разрешение за работата на бъдещата централа, каза той и добави, че, за да бъде даден лиценз за работа на нови мощности, Агенцията за ядрено регулиране прави оценка и на човешкия фактор:

"Тези, които имат опит вече, са пенсионери. Най-важното, което трябва да се обсъди, е има ли България капацитет, подготвени кадри. Дори да се намери стратегически инвеститор, който да даде средства, ние трябва да гарантираме, че хората, които работят там, са достатъчно добре подготвени, за да гарантират безопасната работа на централата. Към момента това е най-важното. Единственото което можем да кажем към момента е, че ще разчитаме да внесем хора отвън и тепърва да започнем да подготвяме хора. Държавата трябва да възбуди интереса към тази специалност, за да можем да подготвим хора. Все още има хора, които могат да подготвят качествени специалисти и това трябва да се използва. Необходимо е да се предприеме кампания за масирана подготовка на кадри, които да работят в ядрената енергетика“.

Според Тонев строежите на 7-и и евентуално 8-и блок АЕЦ "Козлодуй" биха били добри решения на базата на това, че има изградена инфраструктура, която е готова и може да се използва:

"От друга страна в АЕЦ "Белене" има подготвена площадка, където може веднага да започне изграждането на една нова АЕЦ с два блока. След като вече е доставено оборудването, ние трябва да решаваме какво да правим с него. Моите наблюдения са, че няма опашки от кандидати да купят двата наши реактора и тогава трябва да се мисли какво да се прави с тях в България".

"Нашите енергийни мощности към момента са с един удължен блок 5 на АЕЦ "Козлодуй" до 2027 година, 6-и блок изтича през 2021 година и се работи за удължаване с още 10 години, но какво правим след това. По Парижкото споразумение ние трябва да се съобразяваме с това, че не трябва да се изхвърлят въглеродни емисии и това е добре за природата. Ядрената енергетика е едно добро решение. Това са сериозни аргументи в посока за това защо трябва да развиваме ядрена енергетика, а не затова, че имаме нещо, което трябва да го използваме", обясни той.

Икономистът Евгени Кънев изрази мнение, че ползите от АЕЦ "Белене" се разглеждат в прекалено тесен план:

"Дори в запитванията, които се правят, се говори постоянно за евтин ток, за сигурност и т.н. Но трябва да се обърне много сериозно внимание и на екологичните аспекти, на алтернативната цена на проекта, предвид развития земеделски район наоколо, който може би няма да бъде вече такъв, след като има централа. Дори не говоря за площадката, която БАН нарече "опасна" в свой доклад и където знаем, че има земетресения“.

Кънев посочи и икономическите аспекти на проекта:

"Първото нещо, което е много важно е, че когато се правят разчети, рядко имат предвид цялата цена на един проект. Цялата цена трябва да включва и цената за отпадъците от тази централа. И ако направите проучване, в което да питате коя община в България би се съгласила да приеме хранилище за ядрени отпадъци, този въпрос не е решен все още".

Евгени Кънев уточни, че даваните цени за електроенергия са спекулативни, тъй като няма информация какви ще бъдат цените след 10-15 години, когато, ако бъде построена АЕЦ "Белене", ще започне да генерира електричество.

Според него в близките години България няма да има нужда от нови мощности:

"Знаем, че дори в момента имаме свръхкапацитет. Не можем дори да изнесем това, което можем да изнесем. Има два въпроса – имаме ли нужда от нови мощности и второ – ако имаме нужда, трябва ли тези мощности непременно да са в Белене. Аз също смятам, че трябва да поддържаме ядрени мощности в бъдеще. При намаляващо население и енергоспестяващи технологии всъщност енергопотреблението ще намалява, така че не виждам какъв е този уплах, че ще останем без ток и то без евтин ток, което също е една легенда".

"Ако все пак обаче се прецени, че има нужда от нови мощности, те трябва да бъдат изградени на площадката на АЕЦ "Козлодуй", смята Кънев:

"Ако има нужда от нови мощности, те трябва да бъдат ядрени, но трябва да бъдат изградени на една вече изградена мрежа, където има специалисти, които са там, които могат да дават своя опит, където имаме някаква изградена традиция как да се оперират мощностите с наличния ресурс".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

БДЖ възлага обществена поръчка за 42 нови влака

БДЖ даде ход на открита процедура за възлагане на обществена поръчка за купуване на 42 нови пътнически влака. Прогнозната стойност на поръчката е 675 милиона лева без ДДС, съобщиха от компанията. Срокът за подаване на оферти е до 12 октомври, а отварянето им ще е на 15 октомври тази година.  Обхватът на поръчката включва 2 основни дейности - доставка..

публикувано на 17.08.18 в 21:59

Над един милиард евро са приходите от межународен туризъм за първите шест месеца на годината

Над 1 милиард и 300 милиона евро са приходите от международен туризъм в България през първите 6 месеца на годината, съобщи Министерството на туризма. 9,7 на сто е увеличението в сравнение с първата половина на 2017-а, сочат данните на Българската народна банка. Само за юни тази година постъпленията от международните туристически пътувания надхвърлят..

публикувано на 17.08.18 в 19:57

Прекратените полици на "Олимпик" са на стойност над 9 милиона

Прекратените полици от обявената в несъстоятелност кипърската застрахователна компания "Олимпик" са на стойност 9 млн. 350 хил. лв. Това обясни заместник-председателят на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн. В отговора си Агайн подчертава, че съгласно кипърското законодателство - договорите с "Олимпик" се прекратяват с назначаването на временен..

обновено на 17.08.18 в 18:49
Лясковец

НАП състави ревизионен акт на община Лясковец

Националната агенция за приходите състави ревизионен акт на община Лясковец, която дължи близо 200 хиляди лева за данък добавена стойност.  Кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова обясни: "Общината попада в хипотезата да се регистрира по ДДС. При регистрацията излизаме със задължения по ДДС, които трябва да внесем към държавата и правим..

публикувано на 17.08.18 в 17:30

Възобновено е подаването на данни от Търговския регистър към системата за междурегистров обмен "Реджикс"

Възобновено е подаването на данни от Търговския регистър към системата за междурегистров обмен "Реджикс", поддържана от Държавната агенция „Електронно управление“.  Това съобщиха от Агенцията по вписванията, откъдето уточняват, че продължава денонощната работата по възобновяване на достъпа до останалите функционалности на регистъра.  От..

обновено на 17.08.18 в 13:58