Кирил Петков: Обявяваме края на мисията. Боян не беше намерен

| обновено на 16.05.18 в 15:32

Китайските спасители се изтеглят от района на Шиша Пангма, съобщиха току-що от екипа на алпиниста Боян Петров. Очаква се китайската страна да обяви официално края на акцията.

В емоционално видеообръщение във Фейсбук Кирил Петков от екипа, който прелетя днес за последно с хеликоптер между Базовия и последния лагер под върха, обяви края на спасителната операция. Петков каза това, заснет пред част от спасителите:

"Невероятният екип, който направи опитите за спасяване... Командирът от китайска страна, който водеше хората, които рискуваха живота си... Непалският пилот, който рискува живота си, летейки до височини, до които никога досега не е било летяно при този връх... Целият състав... Имаме 100 души, които ни чакат. Обявяваме края на мисията. Боян не беше намерен. Но това, което е невероятно, е, че създадохме прецедент как три страни могат да работят заедно. За всички алпинисти, които имат проблеми от тук нататък, правителствата на Китай и Непал вече нямат граница. Боян създаде този прецедент, който се надяваме, че ще спасява човешки животи в бъдеще и аз искам да благодаря на всички тези хора, които рискуваха живота си. С това ние обявяваме търсенето за прекратено. Боян е легенда! Всички българи – благодаря ви! Това е краят".

Това каза Кирил Петков в 11-ият ден от спасителната операция за Боян Петров, който на 3 май изчезна под връх Шиша Пангма.

Свързани новини
Боян Петров

Боян Петров остана завинаги в Хималаите

Екипът на алпиниста Боян Петров обяви край на спасителната операция за издирването му на 11-я ден от началото й. По-рано днес хеликоптер прелетя за последен оглед по маршрута между базовия и най-високия лагер под връх Шиша Пангма. Следи от Боян Петров..

публикувано на 16.05.18 в 16:07
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петима задържани след скандал и масово сбиване между полиция и роми в Гълъбово

Напрежението в Гълъбово е овладяно, каза вицепремиерът Красимир Каракачанов: „Овладяно е положението. Истината е, че полицията в последната година - година и половина в много от случаите превантивно е овладяла подобни събития. Има обаче един..

обновено на 15.10.18 в 11:58

Вера Рангелова, УНИЦЕФ: В България липсват възможности за подкрепа на родители на юноши

В България липсват възможности за подкрепа на родители на юноши. Това заяви в предаването „Хоризонт до обед“ Вера Рангелова от УНИЦЕФ, която организира проучване на родителството на юноши в България.    „В основата на проучването лежи разбирането,..

публикувано на 15.10.18 в 11:35

Представят мобилно приложение "Електронни очи" в помощ на незрящи

Днес ще бъде представено приложение за мобилен телефон, което може да помогне на незрящи хора. Приложението се нарича „Електронни очи“. Идеята идва от амбицията на млади хора със зрителни увреждания да бъдат независими и активни, да учат, да работят и..

публикувано на 15.10.18 в 11:19

Поредна история на човек, нуждаещ се от личен асистент

Историята на Пламен Русанов е поредната история на човек, който се нуждае от личен асистент. Пламен е един от хилядите слепи хора, които молят институциите за помощ. Той обитава общинско жилище и има нужда от човек, който всеки ден да го посещава и да..

публикувано на 15.10.18 в 11:05

Недоволство сред личните асистенти в Израел

В Израел неотдавна имаше протести на лични асистенти. Тези хора обслужват болни деца или немощни възрастни хора – тежка и неблагодарна работа, в която човек зачерква себе си, за да помогне на някой друг. Това е и причината, заради която тези работници..

публикувано на 15.10.18 в 10:55