Кирил Петков: Обявяваме края на мисията. Боян не беше намерен

| обновено на 16.05.18 в 15:32

Китайските спасители се изтеглят от района на Шиша Пангма, съобщиха току-що от екипа на алпиниста Боян Петров. Очаква се китайската страна да обяви официално края на акцията.

В емоционално видеообръщение във Фейсбук Кирил Петков от екипа, който прелетя днес за последно с хеликоптер между Базовия и последния лагер под върха, обяви края на спасителната операция. Петков каза това, заснет пред част от спасителите:

"Невероятният екип, който направи опитите за спасяване... Командирът от китайска страна, който водеше хората, които рискуваха живота си... Непалският пилот, който рискува живота си, летейки до височини, до които никога досега не е било летяно при този връх... Целият състав... Имаме 100 души, които ни чакат. Обявяваме края на мисията. Боян не беше намерен. Но това, което е невероятно, е, че създадохме прецедент как три страни могат да работят заедно. За всички алпинисти, които имат проблеми от тук нататък, правителствата на Китай и Непал вече нямат граница. Боян създаде този прецедент, който се надяваме, че ще спасява човешки животи в бъдеще и аз искам да благодаря на всички тези хора, които рискуваха живота си. С това ние обявяваме търсенето за прекратено. Боян е легенда! Всички българи – благодаря ви! Това е краят".

Това каза Кирил Петков в 11-ият ден от спасителната операция за Боян Петров, който на 3 май изчезна под връх Шиша Пангма.

Свързани новини
Боян Петров

Боян Петров остана завинаги в Хималаите

Екипът на алпиниста Боян Петров обяви край на спасителната операция за издирването му на 11-я ден от началото й. По-рано днес хеликоптер прелетя за последен оглед по маршрута между базовия и най-високия лагер под връх Шиша Пангма. Следи от Боян Петров..

публикувано на 16.05.18 в 16:07
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първи празник на буквите в българското училище в Тбилиси, Грузия

Първи празник на буквите в българското училище в Тбилиси, Грузия. Това е първата учебна година за училището. То се намира в посолството на България в Грузия. Идеята на самото училище беше да бъде и един културен център и средище, където..

публикувано на 24.05.18 в 15:05

Писмо на арменския пътешественик Минас Пъжъшкян разказва за първото гражданско честване на Светите братя Кирил и Методий в Шумен

Преди години учени от БАН потвърдиха тезата, че първото гражданско честване на Светите братя Кирил и Методий е било в Шумен, а не в Пловдив. Това се случи на конференция, където изследователи доказаха по безспорен начин, че в Шуменския музей се пази..

обновено на 24.05.18 в 15:04

Илина Тодорова, диригент на „Радиодеца“: Начинът да се съхранява българската култура е чрез децата

Пространството около НДК ще се превърне в сцена на празника на българската просвета и култура и славянската писменост. От 17.00 часа до 20 часа, в парка зад Двореца, започва празнична програма на открито с участието на музикалните състави на..

публикувано на 24.05.18 в 14:51

България почита делото на Светите братя Кирил и Методий

България чества създаването на славянската писменост от Светите братя Кирил и Методий. В  София  президентът Румен Радев се присъедини към традиционното празнично шествие за Деня на буквите и произнесе слово пред Националната..

обновено на 24.05.18 в 14:32
Д-р Валентин Янев

Д-р Валентин Янев: Езикът е елемент за съхраняване на българщината

В село Извор в Сърбия сънародниците ни от Западните покрайнини ще отбележат Празника на славянската писменост и култура с традиционно честване. Там очакват консула ни в Ниш Едвин Сугарев и мъжкия хор при храма "Св. Николай Софийски", както и..

публикувано на 24.05.18 в 14:04