Кирил Петков: Обявяваме края на мисията. Боян не беше намерен

| обновено на 16.05.18 в 15:32

Китайските спасители се изтеглят от района на Шиша Пангма, съобщиха току-що от екипа на алпиниста Боян Петров. Очаква се китайската страна да обяви официално края на акцията.

В емоционално видеообръщение във Фейсбук Кирил Петков от екипа, който прелетя днес за последно с хеликоптер между Базовия и последния лагер под върха, обяви края на спасителната операция. Петков каза това, заснет пред част от спасителите:

"Невероятният екип, който направи опитите за спасяване... Командирът от китайска страна, който водеше хората, които рискуваха живота си... Непалският пилот, който рискува живота си, летейки до височини, до които никога досега не е било летяно при този връх... Целият състав... Имаме 100 души, които ни чакат. Обявяваме края на мисията. Боян не беше намерен. Но това, което е невероятно, е, че създадохме прецедент как три страни могат да работят заедно. За всички алпинисти, които имат проблеми от тук нататък, правителствата на Китай и Непал вече нямат граница. Боян създаде този прецедент, който се надяваме, че ще спасява човешки животи в бъдеще и аз искам да благодаря на всички тези хора, които рискуваха живота си. С това ние обявяваме търсенето за прекратено. Боян е легенда! Всички българи – благодаря ви! Това е краят".

Това каза Кирил Петков в 11-ият ден от спасителната операция за Боян Петров, който на 3 май изчезна под връх Шиша Пангма.

Свързани новини
Боян Петров

Боян Петров остана завинаги в Хималаите

Екипът на алпиниста Боян Петров обяви край на спасителната операция за издирването му на 11-я ден от началото й. По-рано днес хеликоптер прелетя за последен оглед по маршрута между базовия и най-високия лагер под връх Шиша Пангма. Следи от Боян Петров..

публикувано на 16.05.18 в 16:07
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 130 хил. българки празнуват днес имен ден

Всяка втора жена се нарича Мария, като Божията майка. Статистиците са категорични, че поне от 10 години това е най-разпространеното име в България. Психолозите пък са готови да се обзаложат, че Мария е символ на добротата, изяществото и веселието...

публикувано на 15.08.18 в 13:03

Църквата чества Успение Богородично

Днес е големият християнски празник Успение на Пресвета Богородица. Днешния ден е храмов празник на Троянския манастир. На литургията молитвено присъства патриарх Неофит. Гост на празника е и премиерът Бойко Борисов и министри от кабинета.  Светата..

обновено на 15.08.18 в 12:18

Част от жертвите при срутването на виадукта в Генуа не са идентифицирани

Двудневен траур e обявен в Генуа, където вчера се срути мост и по последни данни са загинали 37 души, като техният брой може да нарасне. Сред жертвите има и деца. От разпознатите  до сега фигурират имена на жители на Генуа и околността...

обновено на 15.08.18 в 11:58

Клиентите на "Олимпик" могат да сключват нови полици по "Гражданска отговорност"

Клиентите на обявената във фалит кипърска застрахователна компания "Олимпик" вече могат да сключват нови полици по "Гражданска отговорност" с други застрахователи, съобщиха от Комисията за финансов надзор. Полиците на "Олимпик" стават невалидни в полунощ на..

публикувано на 15.08.18 в 11:53

Пожар изпепели читалището в село Гложене

Пожар изпепели читалището в село Гложене, община Козлодуй. Огънят е тръгнал от близка сграда рано тази сутрин. За "Хоризонт"  кметът на селото Петко Петков съобщи, че сградата на читалището е напълно унищожена, както и целият инвентар: "Изгоря целият..

обновено на 15.08.18 в 11:30