"Кариера или не" – в търсене на отговор с Николай Василев

| обновено на 16.05.18 в 14:41
Николай Василев
Снимка: БГНЕС

Николай Василев – икономистът, когото всички познаваме като бивш министър и вицепремиер, гостува в ефира на "Хоризонт" в различно амплоа – като автор с амбиция да помага на всички, които търсят път към успешното кариерно развитие. Той представи в аванс за слушателите на "12+3" своята нова книга, наречена "Кариера или не. 10 фактора за успешно начало на кариерата". Целевата аудитория на книгата са преди всичко младите хора, които сега завършват своето образование, но тя може да е полезна за представителите на всички възрасти: 

"Съгласен съм, че е насочена най-много към хората, които завършват гимназия или са в университета. Но също така в живота си човек може да има много житейски роли – той може да е ученик, студент, учител, млад професионалист, работодател, началник, може да е предприемач или преподавател... Според мен може да бъде полезна по различен начин за всички хора". Авторът подчерта, че като основни фактори за успешната кариера вече се очертават гъвкавостта и адаптивността: 

"Защото през 21-ви век, не е като в средата на 20-и век – човек цял живот да прави едно и също, на едно и също място, по един и същи начин не отговаря на съвременните изисквания. Очаква се днешните млади хора да бъдат много по-добре разностранно подготвени, конкурентни, амбициозни, постоянно да се усъвършенстват, да бъдат много добри професионалисти и да имат много качества, които са обърнати повече към бъдещето, а не към миналото". 

Ето и 10 ключови съвета, представени в резюме от автора: 

"В книгата казвам така: Много е важно в днешно време човек да има силни езикови умения – английският е абсолютно задължителен, на високо ниво. Освен това колкото повече други езици, толкова по-добре. Второ, да има съвременни компютърни умения. Не просто да играе на компютъра или да ползва интернет, а да прави много повече от това – тоест да може да прави професионални презентации и да търси информация, постоянно да се усъвършенства. Трето, като студент да има повече обменни програми в университети на други държави, по възможност на други континенти. Защото, да завършиш образованието си само в един малък провинциален университет в малка държава, не е достатъчно, не е интересно. Четвърто – студентите трябва да имат професионални стажове по специалността през цялото следване. Ако нищо не работят, докато са студенти, това не е добре, или ако работят нещо като общ работник, но не по специалността, това също не е най-добрият вариант. Най-добрият вариант е юристите да са например в юридически кантори или административни структури, или съдилища. И изобщо всеки по специалността, колкото се може повече, докато е студент, включително и по време на учебната година да практикува. На пето място – студентите да имат професионални стажове по специалността и в чужбина, а не само в своя град. На шесто място – малко съм краен и смятам, че Европа изобщо няма добра школа за писане на съвременна автобиография или професионална автобиография. Привърженик съм на американската школа...Седмо – смятам, че българските университети не подготвят студентите за добро представяне на интервю. Това изобщо не се засяга и съответно младите хора нямат никакви умения в тази посока. На осмо място, говорим за използване на социалните мрежи и електронната поща, но повечето хора го правят стихийно, повече като тийнейджъри, а не като млади професионалисти. На девето място, говорихме дали тази книга е предимно за млади хора. Всъщност до пенсия, за всички хора, защото кариерата се развива цял живот и ако човек остане на старите си лаври от университета, много бързо животът ще го задмине.И десето, последно – професионалните контакти са нещо много важно в развитието на кариерата". 

Представянето на книгата ще бъде във вторник, 22 май в хотел "Интерконтинентал" в София. 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Акциите на "Волво" поевтиняха заради проблемите с контрола на вредните емисии

Пазарната стойност на шведския производител на товарни автомобили "Волво" рязко се понижи, след като компанията призна за сериозни проблеми в системата за контрол на вредните емисии на своите камиони и автобуси, продавани в Европа и Северна Америка, съобщи агенция "Блумбърг". След съобщението акциите на "Волво тракс" поевтиняха с 9,3 на сто -..

публикувано на 16.10.18 в 17:48

Одитори отрекоха да създават финансови и административни трудности на малките предприятия

Над 15 000 независими финансови одита се правят годишно, отчетоха Института на дипломираните експерт-счетоводители. Те категорично отхвърлиха твърденията на работодателските организации, че независимият одит създава финансови и административни трудности на малките предприятия.  Независимият финансов одит е задължителен за средни и големи компании, както..

публикувано на 16.10.18 в 16:59

Илон Мъск: Нов чип ще подобри автопилота на „Тесла“ до 2000%

Изпълнителният директор на компанията „Тесла“ Илон Мъск съобщи, че нов чип, който ще подобри рязко възможностите на автопилота в неговите електрически автомобили, ще бъде готов до шест месеца. В серия от туитове Мъск обясни, че „той ще бъде монтиран във всички нови автомобили и ще бъде безплатен, за тези, които си поръчат кола с пълен..

публикувано на 16.10.18 в 16:34
За периода 2013-2018 г. Световното по футбол създавало по 315 000 работни места годишно.

Световното по футбол вкарало $14 млрд. в руската икономика

Световното първенство по футбол тази година е добавило над $14 млрд. в икономиката на Русия, което е над 1% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, съобщиха днес в Доха организаторите на шампионата. Сумата бе обявена в доклада за икономическите, социални и екологични последици от турнира на Алексей Сорокин – шеф на организационния..

публикувано на 16.10.18 в 13:57

„Ауди“ плаща 800 млн. евро глоба в Германия по „дизелгейт“

„Фолксваген“ обяви днес, че дъщерната ѝ компания „Ауди“ се е съгласила да плати 800 млн. евро глоба в Германия, за да бъде сложен край на разследването за манипулиране на вредните емисии в дизелови автомобили, предаде АФП. „Ауди“ е приела глобата, наложена от прокуратурата за „отклонение от регулаторните изисквания в някои 6- и 8-цилиндрови..

публикувано на 16.10.18 в 13:36