Организации от сферата на здравеопазването се обявиха против проекта за Здравна карта

Д-р Неделчо Тотев: Тъй като няма ясни критерии, според проекта за Здравна карта излиза, че за нашите пациенти е достъпна болница и на Луната
| обновено на 16.05.18 в 16:25
Снимка: pixabay.com

Сдружения и асоциации на болници, както и пациентски организации, се обявиха днес срещу проекта за Здравна карта, който беше публикуван за обсъждане. Те смятат, че проектът е създаден в нарушение на изисквания на български и международни правни норми и че не са взети предвид тежките диспропорции в здравната система у нас, както и голямата задлъжнялост на болниците. Лекарите заявиха, че настояват за цялостна предварителна оценка на предлаганата Здравна карта, съгласно Закона за нормативните актове. 

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването обясни:

"Здравната карта в този ѝ вид е ясна за всички, които разбират от организация на здравеопазването, че целта ѝ е да се сложи лимит на броя болни, които болниците могат да отчитат към Здравната каса, и по този начин да се спестят някакви разходи от бюджета на НЗОК. Това представлява Здравната карта. Това е направено чрез използването на броя на леглата в болниците – те са намалени с 6000, намален е и броят на леглата, които могат да бъдат отчитани като трето ниво на компетентност. Простата сметка показва, че при среден престой от пет дни – толкова е средният престой в болниците за активно лечение, това са 30 000 хоспитализации по-малко на месец. Или 360 000 хоспитализации по-малко годишно ще могат да отчитат болниците към Здравната каса, съответно Здравната каса ще плати 360 хиляди хоспитализации по-малко. При средна цена на клиничната пътека, която тази година ще бъде около 1000 лева, това са 360 милиона лева по-малко, които ще бъдат платени на болниците. Това е целта на Здравната карта".  

Д-р Неделчо Тотев, който е председател на Националното сдружение на общинските болници, допълва:

"Като се има предвид, че, съгласно чл. 29 от Закона за лечебните заведения, потребностите на населението се определят точно с въпросната Здравна карта и това е начинът здравната политика на държавата да се преведе на териториален принцип и всички предварителни уговорки, и всички анонси от страна на предлагащите Здравната карта бяха, че по този начин целта е медицинската помощ да се доведе до хората, близо до тях, за да бъде достъпна, което е основното им право по Конституция... за България ще излезе, че е достъпна и болница на Луната. И на Луната да е, пак ще е достъпна принципно, защото няма критерии точни и ясни.

На 24 април Министерството на здравеопазването публикува за обсъждане вариант на Националната здравна карта, придружен с частична предварителна оценка на въздействието. Заинтересованите страни имат срок да дават предложения и мнения до 23 май. След това предстои Здравната карта да влезе за одобрение от Министерския съвет и да бъде обнародвана в Държавен вестник. Така картата ще стане задължителен елемент от методиката, по която Здравната каса ще сключва договори с болниците. В проекта е заложено болничните легла да са с 6000 по-малко. Документът ще даде възможност на НЗОК да избира с кои лечебни заведения да сключи договори в случаите, когато на територията на дадена област има свръхпредлагане на конкретни медицински услуги. Новата Здравна карта регламентира лекарите-специалисти да отделят за преглед на един пациент 30 минути, като нямат право да отчитат повече от два прегледа на час. И още: на 1000 души ще се пада един зъболекар, а на 100 000 население – 180 сестри.

Повече по темата чуйте от звуковия файл.  

ВИЖТЕ ОЩЕ

Петима задържани след скандал и масово сбиване между полиция и роми в Гълъбово

Напрежението в Гълъбово е овладяно, каза вицепремиерът Красимир Каракачанов: „Овладяно е положението. Истината е, че полицията в последната година - година и половина в много от случаите превантивно е овладяла подобни събития. Има обаче един голям проблем – така наречените "медиатори" на тази общност, това са местните барони. Тези..

обновено на 15.10.18 в 11:58

Вера Рангелова, УНИЦЕФ: В България липсват възможности за подкрепа на родители на юноши

В България липсват възможности за подкрепа на родители на юноши. Това заяви в предаването „Хоризонт до обед“ Вера Рангелова от УНИЦЕФ, която организира проучване на родителството на юноши в България.    „В основата на проучването лежи разбирането, че юношеството е може би вторият по важност значим период в живота на едно дете. Тогава..

публикувано на 15.10.18 в 11:35

Представят мобилно приложение "Електронни очи" в помощ на незрящи

Днес ще бъде представено приложение за мобилен телефон, което може да помогне на незрящи хора. Приложението се нарича „Електронни очи“. Идеята идва от амбицията на млади хора със зрителни увреждания да бъдат независими и активни, да учат, да работят и да живеят заедно с всички, въпреки средата. В предаването „Хоризонт до обед“ Мария Чернева –..

публикувано на 15.10.18 в 11:19

Поредна история на човек, нуждаещ се от личен асистент

Историята на Пламен Русанов е поредната история на човек, който се нуждае от личен асистент. Пламен е един от хилядите слепи хора, които молят институциите за помощ. Той обитава общинско жилище и има нужда от човек, който всеки ден да го посещава и да се грижи за него.  От институциите го отпращали, защото в момента нямало възможност да му бъде..

публикувано на 15.10.18 в 11:05

Недоволство сред личните асистенти в Израел

В Израел неотдавна имаше протести на лични асистенти. Тези хора обслужват болни деца или немощни възрастни хора – тежка и неблагодарна работа, в която човек зачерква себе си, за да помогне на някой друг. Това е и причината, заради която тези работници трябва да получават достойно заплащане и да се спазват клаузите на договорите им. Такива бяха..

публикувано на 15.10.18 в 10:55