Организации от сферата на здравеопазването се обявиха против проекта за Здравна карта

Д-р Неделчо Тотев: Тъй като няма ясни критерии, според проекта за Здравна карта излиза, че за нашите пациенти е достъпна болница и на Луната
| обновено на 16.05.18 в 16:25
Снимка: pixabay.com

Сдружения и асоциации на болници, както и пациентски организации, се обявиха днес срещу проекта за Здравна карта, който беше публикуван за обсъждане. Те смятат, че проектът е създаден в нарушение на изисквания на български и международни правни норми и че не са взети предвид тежките диспропорции в здравната система у нас, както и голямата задлъжнялост на болниците. Лекарите заявиха, че настояват за цялостна предварителна оценка на предлаганата Здравна карта, съгласно Закона за нормативните актове. 

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването обясни:

"Здравната карта в този ѝ вид е ясна за всички, които разбират от организация на здравеопазването, че целта ѝ е да се сложи лимит на броя болни, които болниците могат да отчитат към Здравната каса, и по този начин да се спестят някакви разходи от бюджета на НЗОК. Това представлява Здравната карта. Това е направено чрез използването на броя на леглата в болниците – те са намалени с 6000, намален е и броят на леглата, които могат да бъдат отчитани като трето ниво на компетентност. Простата сметка показва, че при среден престой от пет дни – толкова е средният престой в болниците за активно лечение, това са 30 000 хоспитализации по-малко на месец. Или 360 000 хоспитализации по-малко годишно ще могат да отчитат болниците към Здравната каса, съответно Здравната каса ще плати 360 хиляди хоспитализации по-малко. При средна цена на клиничната пътека, която тази година ще бъде около 1000 лева, това са 360 милиона лева по-малко, които ще бъдат платени на болниците. Това е целта на Здравната карта".  

Д-р Неделчо Тотев, който е председател на Националното сдружение на общинските болници, допълва:

"Като се има предвид, че, съгласно чл. 29 от Закона за лечебните заведения, потребностите на населението се определят точно с въпросната Здравна карта и това е начинът здравната политика на държавата да се преведе на териториален принцип и всички предварителни уговорки, и всички анонси от страна на предлагащите Здравната карта бяха, че по този начин целта е медицинската помощ да се доведе до хората, близо до тях, за да бъде достъпна, което е основното им право по Конституция... за България ще излезе, че е достъпна и болница на Луната. И на Луната да е, пак ще е достъпна принципно, защото няма критерии точни и ясни.

На 24 април Министерството на здравеопазването публикува за обсъждане вариант на Националната здравна карта, придружен с частична предварителна оценка на въздействието. Заинтересованите страни имат срок да дават предложения и мнения до 23 май. След това предстои Здравната карта да влезе за одобрение от Министерския съвет и да бъде обнародвана в Държавен вестник. Така картата ще стане задължителен елемент от методиката, по която Здравната каса ще сключва договори с болниците. В проекта е заложено болничните легла да са с 6000 по-малко. Документът ще даде възможност на НЗОК да избира с кои лечебни заведения да сключи договори в случаите, когато на територията на дадена област има свръхпредлагане на конкретни медицински услуги. Новата Здравна карта регламентира лекарите-специалисти да отделят за преглед на един пациент 30 минути, като нямат право да отчитат повече от два прегледа на час. И още: на 1000 души ще се пада един зъболекар, а на 100 000 население – 180 сестри.

Повече по темата чуйте от звуковия файл.  

ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 130 хил. българки празнуват днес имен ден

Всяка втора жена се нарича Мария, като Божията майка. Статистиците са категорични, че поне от 10 години това е най-разпространеното име в България. Психолозите пък са готови да се обзаложат, че Мария е символ на добротата, изяществото и веселието. Близо 130 хил. българки празнуват днес имен ден заедно с големия християнски празник Успение на Света..

публикувано на 15.08.18 в 13:03

Църквата чества Успение Богородично

Днес е големият християнски празник Успение на Пресвета Богородица. Днешния ден е храмов празник на Троянския манастир. На литургията молитвено присъства патриарх Неофит. Гост на празника е и премиерът Бойко Борисов и министри от кабинета.  Светата литургия беше отслужена от Пловдивският митрополит Николай, а Негово Светейшество патриарх Неофит..

обновено на 15.08.18 в 12:18

Част от жертвите при срутването на виадукта в Генуа не са идентифицирани

Двудневен траур e обявен в Генуа, където вчера се срути мост и по последни данни са загинали 37 души, като техният брой може да нарасне. Сред жертвите има и деца. От разпознатите  до сега фигурират имена на жители на Генуа и околността. Ранените при пропадането на 100-метровия участък на моста "Моранди" са 15, от които в тежко..

обновено на 15.08.18 в 11:58

Клиентите на "Олимпик" могат да сключват нови полици по "Гражданска отговорност"

Клиентите на обявената във фалит кипърска застрахователна компания "Олимпик" вече могат да сключват нови полици по "Гражданска отговорност" с други застрахователи, съобщиха от Комисията за финансов надзор. Полиците на "Олимпик" стават невалидни в полунощ на 18 август.  Още от май кипърският надзорен орган предприе действия срещу компанията и тогава от..

публикувано на 15.08.18 в 11:53

Пожар изпепели читалището в село Гложене

Пожар изпепели читалището в село Гложене, община Козлодуй. Огънят е тръгнал от близка сграда рано тази сутрин. За "Хоризонт"  кметът на селото Петко Петков съобщи, че сградата на читалището е напълно унищожена, както и целият инвентар: "Изгоря целият покрив. Падна вътре в читалището, изгоря и вътре каквото има и останаха стените. Не са изгорели всички..

обновено на 15.08.18 в 11:30