Протестен митинг-концерт събра музиканти от професионалните състави на БНР

Снимка: БТА

Музиканти от професионалните състави на Българското национално радио се събраха на протестен митинг-концерт пред Войнишкия мемориал пред Националния дворец на културата:

"Използваме случая, че тук са всички европейски лидери, за да им кажем, че всъщност в България българската култура не се заплаща подобаващо и няма нищо общо с възнагражденията, които се получават в Европа", каза председателят на радиосдружение "Подкрепа" Атанас Карафезлиев по повод искането на музикантите за увеличение на бюджета на Радиото, което да позволи повишение на възнагражденията им с 50 процента.

"Навсякъде в чужбина се ползваме с авторитет - всички състави са си го извоювали със своите представяния в чужбина, както и с професионализма, с които сме се отнасяли към работата си. В България наистина интелектуалния труд сякаш не се цени. Не ми се иска да вярвам, че изкуството и културата малко по малко започват да се загубват".

ВИЖТЕ ОЩЕ

КНСБ: Няма да има съкращения в "Мини Марица-изток" поне до 2020 година

Няма да има съкращения в "Мини Марица-изток" поне до 2020 година, съобщиха от КНСБ след среща с енергийния министър Теменужка Петкова.  "Работи се за сигурността на енергийната система и запазване капацитета на държавното дружество", подчертала Петкова. По думите й и през тази година ще се намери финансовата схема за плащане на емисиите,..

обновено на 16.10.18 в 11:57
Къща-музей П.К.Яворов

Арх. Петков: Държавата час по-скоро трябва да влезе във владение на сградите-паметници на културата

Очаква се днес да станат ясни вариантите, сред които общината и Министерството на културата ще избират за закупуването на къщата-музей на Пейо Яворов в София. Кметът Йорданка Фандъкова възложи на юристи и финансисти да проверят процедурата, така че решението да бъде законосъобразно и максимално изгодно. Фандъкова предлага държавата или общината..

публикувано на 16.10.18 в 11:44

Ограниченията за търговия със свинско месо във Варненска област ще продължат до края на октомври

До 30 октомври ще продължат ограниченията за търговия със свинско месо във Варненска област, наложени заради огнището на Африканска чума по свинете в Тутраканци, съобщиха от Агенцията по храните. Рестрикциите ще бъдат отменени само ако няма други положителни проби за заболяването.  До момента са взети 1100 проби от диви и 2000 проби от домашни..

публикувано на 16.10.18 в 11:36

Д-р Прокопова: Енергийните напитки могат сериозно да увредят нервната и сърдечно-съдовата система

„Все повече зачестява употребата на енергийни напитки от деца, юноши и възрастни. Те дават лъжливото усещане за възможност да се извърши повече работа за по-кратко време“. Това коментира в предаването „Хоризонт до обед“ д-р Рада Прокопова – началник на Кардиологичното отделение в Университетска болница „Св. Анна“. Тя е категорична, че трябва да се..

публикувано на 16.10.18 в 11:04

Бургаският районен съд отложи делото срещу граничарите, обвинени за смъртта на турски рибар

Бургаският районен съд отложи делото, образувано по поръчка на Турския наказателен съд, в което показания трябваше да дадат четирима български граничари. Те са обвинени от турската страна за смъртта на турски рибар край Резово през 2008-а година. Делото беше отложено, за да се приложат към него пълния обем от писмени доказателства, за да се осигури..

обновено на 16.10.18 в 10:56