Протестен митинг-концерт събра музиканти от професионалните състави на БНР

Снимка: БТА

Музиканти от професионалните състави на Българското национално радио се събраха на протестен митинг-концерт пред Войнишкия мемориал пред Националния дворец на културата:

"Използваме случая, че тук са всички европейски лидери, за да им кажем, че всъщност в България българската култура не се заплаща подобаващо и няма нищо общо с възнагражденията, които се получават в Европа", каза председателят на радиосдружение "Подкрепа" Атанас Карафезлиев по повод искането на музикантите за увеличение на бюджета на Радиото, което да позволи повишение на възнагражденията им с 50 процента.

"Навсякъде в чужбина се ползваме с авторитет - всички състави са си го извоювали със своите представяния в чужбина, както и с професионализма, с които сме се отнасяли към работата си. В България наистина интелектуалния труд сякаш не се цени. Не ми се иска да вярвам, че изкуството и културата малко по малко започват да се загубват".

ВИЖТЕ ОЩЕ

Седем загинаха при взрив на кола бомба в Бенгази

Най-малко седем души са загинали при експлозия на кола бомба в центъра на либийския град Бенгази. Взризвът е станал в близост до най-големия хотел в града.   Бенгази е контролиран от доминиращата сила в източната част на страната - Либийската национална армия, която до миналата година водеше битки с различни ислямистки групировки.  Вчера в източна..

публикувано на 25.05.18 в 04:55

Полицията претърси редица офиси в Каталуния

Испанските власти съобщиха, че полицията е претърсила редица държавни и частни офиси в Каталуния по време на операция по сигнали за присвояване на държавни средства по проекти за местно развитие, предаде Асошиейтед прес. Акцията е разрешена от съдия в Барселона като част от разследване за злоупотреби в размер на най-малко 2 милиона евро помощи от..

публикувано на 25.05.18 в 04:46

Бойко Борисов ще бъде на аудиенция при папа Франциск

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск ще приеме на аудиенция министър-председателя Бойко Борисов.  Борисов е на официално двудневно посещение в Рим и  Ватикана по случай празника на българската просвета и култура. Това ще е втората среща на българския премиер с папа Франциск. Последната визита на Борисов във Ватикана се състоя..

публикувано на 25.05.18 в 04:38

С грандиозен концерт отбелязаха 24 май в Русия

В Русия - най-голямата страна, която пише на кирилица, 24-ти май се чества като Ден на славянската писменост и култура. В празничния ден венци и цветя отрупаха  паметника на светите братя  Кирил и Методий в Москва, а на Червения площад се състоя грандиозен концерт. Пред събралите се стотици хора слово произнесе  патриархът на Москва и цяла Русия Кирил:..

публикувано на 25.05.18 в 03:43

Ирландия гласува на референдум за абортите

Ирландия гласува в референдум, който може да сложи край на забраната на абортите в страната. Гласоподавателите ще трябва да решат дали искат отмяната на 8-ма поправка в констутитуцията, която признава равните права на майката и нероденото дете. Поправката е в сила от 1983 година, но кампанията за премахването й набра сила през последните години. Ако..

публикувано на 25.05.18 в 02:15