Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал. Велев: Липсват точни и ясни правила за това каква да бъде издръжката на БНР и БНТ

Генералният директор на БНР Александър Велев
Снимка: БГНЕС

"Издръжката на БНР и БНТ се определя от финансовото министерство и след това минава през парламента за одобрение. Липсват точни и ясни правила за това каква трябва да бъде издръжката“. Това каза в интервю за специалното издание на предаването „Неделя 150“ генералният директор на Българското национално радио Александър Велев.

„Ние знаем каква е средносрочната прогноза на финансовото министерство, но ако през това време нараснат програмите, разширим присъствието си в интернет, навлезем в социалните мрежи, създаваме нови продукти, те няма как да бъдат финансирани, защото не са предвидени. Трябва да има начин, по който да бъдат гарантирани инвестициите на БНР и разширяването и поемането на по-високите разходи“, добави той.

"В европейски мащаб има няколко начина, по които чрез държавните бюджети се гарантират възможностите за развитие на обществените медии. Единият вариант е субсидията да е процент от държавния бюджет или брутния вътрешен продукт, а другият – чрез такси", разясни Велев.

„В преобладаващата част от държавите от Югоизточна Европа има някакъв регламент за обществените медии. В Македония, например, имат гарантиран процент от държавния бюджет. В момента е 0,5% , а от догодина ще бъде 1%, което им гарантира средствата, които ще получават“, каза Велев и продължи: „В други държави е процент от БВП. Когато тя е фиксиран процент, с нарастването на БВП или на държавния бюджет, нараства и тази сума. Това е единият от начините. Другият начин е с такси. В Албания са 9 евро за година от домакинство, в други държави е повече. Това са двата начина, по които могат да бъдат регламентирани средствата, които могат да получават БНР и БНТ“, посочи той.

„Най-добре е да се потърси формула, чрез която да се регламентира финансирането, и да бъде абсолютно независимо от волята на политиците“, смята генералният директор на БНР Александър Велев.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Благовест Георгиев

ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

Общинският съветник Благовест Георгиев, който предизвика леко пътно транспортно произшествие в София, от което избяга, да се оттегли от Столичния общински съвет. За това призоваха колегите му от ПП-ДБ-Спаси София - групата, от която беше част и той.  СОС решава: Да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев? Групата на ГЕРБ-СДС в..

публикувано на 25.04.24 в 13:04

Да замълчиш, за да бъдеш чут... Росен Желязков вече не е председател на НС

Парламентът освободи предсрочно председателя на Народното събрание Росен Желязков.  Решението беше подкрепено от 129 народни представители от "Продължаваме промяната" - "Демократична България", " БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ", "против" гласуваха 103 от ГЕРБ-СДС и ДПС.  Проектът на решение беше внесен и подписан вчера от..

публикувано на 25.04.24 в 12:55

Три смолянски села ще са с нарушено водоподаване заради авария

Поради авария на довеждащ водопровод до 17:00 часа ще бъде нарушено водоснабдяването на потребителите на смолянските села Търън, Подвис и Ровино. "Водоснабдяване и Канализация" ЕООД - Смолян се извинява за неудобството и благодари за разбирането. 

публикувано на 25.04.24 в 12:44

Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София

Миньори и енергетици, членове на КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест пред сградите на Народното събрание и Министерския съвет. Те очакват парламентът да гласува отлагане на либерализацията на тока с поне още три години.  Депутатите гласуват окончателно отлагането на либерализацията на пазара на тока На място са се събрали..

публикувано на 25.04.24 в 12:38

Половината 13-годишни младежи на Острова са употребявали алкохол

Една трета от 11-годишните и повече от половината от 13-годишните в Обединеното кралство са употребявали алкохол, което я поставя на челно място от 44 държави, изследвани в доклад на световни здравни експерти. Притеснителен факт е, че момичетата са по-склонни от момчетата да пият и да се напиват на 15 години в Англия, Уелс и Шотландия. В..

публикувано на 25.04.24 в 12:30

Изчезват флората и фауната в местността "Рупите"

Птиците, влечугите и уникалните лековити водорасли в местността "Рупите", които ѝ даваха статут на защитена зона, изчезват. За това алармира пред БНР дългогодишният орнитолог и природолюбител Димитър Кантарджиев, който заради изследователската си дейност там е много по-известен като Димитър Рупски.     Климатичните промени и безконтролната..

публикувано на 25.04.24 в 12:12
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Украйна ще положи усилия да компенсира закъснението на американската помощ

Президентът на Володимир Зеленски каза, че Украйна ще направи всичко възможно, за да компенсира шестмесечното закъснение на новия пакет американска помощ в размер на 61 милиарда долара. Зеленски заяви това, след като американският държавен глава Джо Байдън одобри първоначални доставки на оръжия за Киев на стойност 1 млрд. долара, след като..

публикувано на 25.04.24 в 12:06