Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев е на двудневна визита в Русия

| обновено на 21.05.18 в 12:15
Румен Радев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За първи път от десет години насам предстои среща между президентите на България и Русия. Румен Радев и Владимир Путин ще разговарят утре в Сочи, а днес българският държавен глава се среща в Москва с премиера Дмитрий Медведев. 

Президентът Радев ще участва и в отбелязването на Дните на българската култура в Москва.

Посещението на българския президент започва със срещи в Москва. Всеки момент се очаква да започне срещата на Румен Радев с руският премиер Дмитрий Медведев в дома за приеми на правителството на Руската федерация. Очаква се двамата да обсъдят съвместните българо-руски проекти като водеща тема ще бъде енергетиката. Във фокуса на разговорите също ще бъдат развитието на отношенията между България и Русия, в сферите на икономиката, образованието и културата. 

В късният  следобед в Болшой театър президентът ще присъства на операта "Зигфрид" от Рихард Вагнер, поставена от Софийската опера, а тази вечер в посолството ни в Москва, Радев ще разговаря с български и руски представители на културните среди.

Агенция ТАСС цитира интервю на Радев за руския вестник "Комерсант", в което той заявява, че България се нуждае от преки доставки на газ през Черно море и предлага такъв проект да се нарече "Български поток".

Утре президентът ще бъде посрещнат от Владимир Путин в лятната резиденция на руския държавен глава в Сочи. Радев и Путин ще проведат среща, след което ще ръководят пленарните разговори на официалните делегации и на двете страни. 

В свои изказвания Радев няколко пъти е призовавал за нормализиране на отношенията в Русия, които са от стратегическа важност не само за България, но и за Европа:

"Вярвам, че 2018 година, в която отбелязваме 140 години от освобождението е възможност да изведем българо-руските отношения от ледената епоха, в която ги заварих".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Политологът Георги Киряков

Георги Киряков: За Румен Радев сегашната ни евроатлантическа ориентация не е завършен процес

"Визитата на президента Румен Радев в Русия трябва да се разглежда в контекста на геополитическата игра между Вашингтон и Москва и срещите на европейски лидери с Владимир Путин. За него сегашната ни евроатлантическа ориентация не е завършен процес"...

публикувано на 21.05.18 в 08:19
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сигнал за бомба и в Съдебната палата в София

Сигнал за бомба и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9 часа в четвъртък. По-рано такъв сигнал е  получен и на електронната поща на СУ "Свети Климент Охридски ". И на двете места текат проверки, като за момента не е открито нищо..

публикувано на 28.03.24 в 10:05

Рециклирането в България: Проблем са инфраструктурата и отпадъците от домакинствата

Качественото събиране на отпадъците и качественото им рециклиране са основните пътища за изпълнение на целите на Европейския съюз (ЕС), свързани с отпадъците от опаковки и влагането на рециклирано съдържание в тях. Това заяви Цветанка Тодорова,..

публикувано на 28.03.24 в 09:35
Мирослав Иванов

Мирослав Иванов: Службите и "мястото на ДПС за регулаторите"- спънката за общ кабинет

Имаше предостатъчно предпоставки да имаме поне още 9 месеца кабинет , изказа мнение пред БНР Мирослав Иванов от ПП-ДБ. Той напомни поетите ангажименти преди 9 месеца, изброи направеното досега и заяви, че реформите е трябвало да продължат, за да се..

публикувано на 28.03.24 в 09:30
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак

Сигнал за бомба в Софийския университет "Свети Климент Охридски " е подаден тази сутрин. На електронен адрес във висшето училище е получено съобщение за поставено взривно устройство. Имейлът с предупреждението е получен малко след 8:00 часа тази..

публикувано на 28.03.24 в 09:10
Христо Христев

Доц. Христо Христев: Проблемът ще дойде, ако всички потенциални кандидати за премиер в служебното правителство откажат

Трудно ми е да кажа дали сме пред конституционна криза . Това посочи пред БНР  доц. Христо Христев, адвокат и преподавател в СУ. Третият мандат - в ръцете на ИТН. Радев им го връчва в 11 часа Парламентът обяви първия мандат за неуспешен..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Атанас Георгиев: Eнергетиката и крайните цени ще стават все по-чувствителна тема

"Темата за либерализацията на тока за бита отдавна е на дневен ред. Основната причина за това е, че цените на електроенергията са много чувствителна политическа тема. Включително това, че очевидно предстоят нови избори, не е в подкрепа на това..

публикувано на 28.03.24 в 08:46
Снимката е илюстративна, архив

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти, има арестувани

Полицията в София разби мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти. По информация на БНР са арестувани двама души. Те са пласирали различни видове инсулин, анаболи и хормони на растежа без необходимите за това документи...

публикувано на 28.03.24 в 08:31