Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът отстрани от длъжност Десислава Иванчева и Биляна Петрова

| обновено на 24.05.18 в 04:16
Десислава Иванчева и Биляна Петрова
Снимка: БГНЕС

С мотив, че могат да въздействат на свидетели, Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност кмета и заместник-кмета столичния район "Младост" Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Това стана по искане на прокуратурата, която уставила, че макар да е "под стража" от 17-и април, Иванчева издала заповед за уволнение на един от заместниците си -  Румен Русев.
Заповедта за Русев е от 21 май, стана ясно в съдебната зала. Арестуваната за подкуп кметица смята, че действа в рамките на правомощията си и се позовава на становище на шефа на Общинския съвет Елен Герджиков, че тя продължава да е кмет на Младост. Съдът констатира вакуум в  действащото законодателство. А прокурорите Илиян Рангелов и Димитър Петров признаха, че не са очаквали, че ще Иванчева ще иска да управлява и от килията. В уволнението на свидетел, дал уличаващи показания срещу нея и заместничката ѝ Биляна Петрова, прокурор Рангелов видя заплаха:

„Самото действие, което се предприема, е достатъчно заплашително към това лице, а да не говорим и към всички останали лица, които са разпитани и които предстои да бъдат разпитани“

Димитър Петров допълни:

"Действително, обвиняемата Иванчева и  нейната съучастничка са изключително дръзки, както и самото деяние".

За пореден път Десислава Иванчева отрече с Биляна Петрова и с посредничеството на третия в схемата -бившият районен кмет на Младост, да са искали и получили пари от строителният предприемач Александър Ваклин. За познанството си с него Иванмева каза:

"С Ваклин съм се запознала веднъж,  когато дойде да се представи и беше арогантен все едно той е шефа на квартала. Второто беше, когато помоли да дари детска площадка и затова го видях в петък. Парите са подхвърлени". 

Иванчева и Петрова ще обжалват отстраняването си от длъжност пред Специализирания апелативен съд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Десислава Иванчева отрече да е управлявала столичния квартал "Младост" от ареста

Кметът на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева, която е задържана по обвинение за получаване на подкуп, отрече да е управлявала общината от ареста. Такава констатация направи спецпрокуратурата, която по-рано днес поиска от съда да я отстрани от..

обновено на 23.05.18 в 16:15
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джеймс О'Брайън

Джеймс О`Брайън: САЩ ще продължават да осигуряват помощ и за Украйна, и за Израел

Съединените щати ще продължават да осигуряват помощ и за Украйна, и за Израел, заяви в специално интервю за Българското национално радио помощник държавният секретар по въпросите на Европа и Евразия Джеймс О`Брайън. Той започна поредната си..

публикувано на 16.04.24 в 07:44

145 години от приемането на Търновската конституция

Днес се навършват 145 години от приемането на Търновската конституция. 230 са били първите ни следосвобожденски народни представители, които са заседавали във Велико Търново от 10 февруари до 16 април 1879 година в Учредителното събрание и са..

публикувано на 16.04.24 в 07:37
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски отново призова за активна подкрепа срещу руската инвазия

Украинският президент Володимир Зеленски поднови призивите си за активна подкрепа на Запада за неговата страна срещу руската инвазия, давайки за пример западната подкрепа за Израел при атаката от Иран, предаде БТА. Киев и Москва са били близо до..

публикувано на 16.04.24 в 07:37

На второ четене: Бюджетната комисия разглежда промените в инвестиционната програма на общините

Бюджетната комисия в парламента ще разгледа на второ четене промените в Инвестиционната програма на общините.  Между двете четения е направено само едно предложение, което съдържа технически редакции. Общините имаха възможност за промени в..

публикувано на 16.04.24 в 07:29

Комисията по отбрана обсъжда 30% увеличение на заплатите на военните

Комисията по отбрана ще обсъди предложението за промяната на базата на която се определя размерът на основното месечно възнаграждение за военните. Предложението е подкрепено от всички парламентарни групи. След промените в Закона за отбраната..

публикувано на 16.04.24 в 07:26

Очаква се Румен Радев: Ще одобри ли Даниел Митов за външен служебен министър?

Служебният премиер Димитър Главчев предложи Даниел Митов за служебен министър на външните работи на мястото на Стефан Димитров. Предложението трябва да бъде одобрено от президента Румен Радев. Предложението за рокада в МВнР дойде няколко часа след..

публикувано на 16.04.24 в 07:19
проф. Милко Палангурски

Проф. Милко Палангурски: Имаме комплекс за подарена държавност

"Последно действащият парламент се превръща в предизборен орган. Безсмислено е в една парламентарна държава парламентът дълго време да отсъства, но качеството на политическия живот може да изкористи тази идея ." Това мнение изказа пред БНР във..

публикувано на 16.04.24 в 06:54