Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Рахой отказва предсрочни избори в Испания

| обновено на 25.05.18 в 19:48
Испанският премиер Мариано Рахой заяви на специално свикана пресконференция в Мадрид, че отхвърля натиска за предсрочни избори.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанският министър-председател Мариано Рахой заяви днес, че няма да свика предсрочни парламентарни избори, след като две партии заплашиха да свалят правителството заради корупционно дело срещу членове на партията му и в което съдия постави под съмнение истинността на показанията му, предаде БТА.

Рахой каза, че Испания се нуждае от политическа стабилност, за да запази силното икономическо възстановяване, на което се радва страната, и че ще прослужи четиригодишния си мандат, съобщи Ройтерс.

„Искането за вот на недоверие е в разрез с политическата стабилност, от която страната ни се нуждае, и с икономическото възстановяване. Лошо е за Испания", каза премиерът в излъчвана по телевизията пресконференция.

Вчера съд в Испания осъди 29 бизнесмени и бивши официални лица от Народната партия на Рахой за различни престъпления, сред които измама, укриване на данъци и пране на пари в рамките на незаконна схема, която спомагала за финансирането на партията.

Това даде повод на социалистическата опозиция да поиска вот на недоверие срещу правителството на Мариано Рахой. Искането беше подкрепено от антисистемни и крайнолеви партии в парламента.

Десноцентристката либерална партия "Сиудаданос" ("Гражданите") заяви, че няма да подкрепи искания вот на недоверие, но призова премиера да насрочи предсрочни парламентарни избори, за да не дойде на власт левичарска коалиция.

„Корупцията ликвидира този парламент. Решението е укрепване на Испания чрез вслушване в гласа на испанците…, за да имаме обновено правителство“, каза , заяви генералният секретар на партията Хосе Мануел Вилегас. Според него внесеният вот на недоверие „не е наш вот“. „Ще се противопоставим при вота и искаме да бъде дадена думата на испанците и да се насрочат избори“, каза той.

За успешен вот на недоверие е необходима подкрепата на 50% плюс един от депутатите - т.е. 176, което е трудна задача за разединените опозиционни партии в парламента.

Това означава срещу правителството на Рахой да гласуват депутатите на „Сиудаданос“ или няколко малки регионални партии, включително сепаратистки партии от Каталуния и крайнолявата „Подемос“, която вече призова за вот на недоверие.

Последни проучвания сочат, че „Сиудаданос“ печели гласоподаватели от партията на Рахой и социалистите, благодарение на твърдата си позиция срещу стремежите в Каталуния за независимост. Според анализатори тя няма причина да подкрепи вот на недоверие, който би довел на власт левичарско правителство.

Испанският съд обяви в четвъртък присъди по мащабна корупционна схема, в която Националната партия е получавала подкупи в периода 1999–2005 г. в замяна на изгодни публични сделки в различни региони, включително Мадрид.

29 души получиха на общо над 350 години затвор за корупция, злоупотреби и пране на пари в т.нар. дело Гуртел - по кодовото име на полицейското разследване.

Народната партия не е била на съд за директно участие в схемата, но е виновна за облагодетелстване от незаконно придобитите средства, като съдът постанови да върне 245 000 евро. Бившият ковчежник на партията Луис Барсенас получи 33 годни затвор.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Синдикати се вдигат на протест за отлагането на либерализацията на тока

КТ "Подкрепа" и КНСБ и техните федерации организират Национален протестен митинг за отлагане на либерализацията на пазара на електрическа енергия и в защита на работещите в енергетиката и въгледобива. Протестът ще се проведе от 10:30 ч пред сградите на Народното събрание и на Министерския съвет. В митинга ще се включат работещите в комплекса..

публикувано на 25.04.24 в 07:42

Бюджетната комисия гласува забрана на реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 07:37

ЦИК регистрира от днес независими депутати от ИК за евроизборите

От днес Централната избирателна комисия ще приема документи за регистрация на Инициативни комитети (ИК) за издигане на независими кандидати за участие в изборите за членове на Европейския парламент. Също от днес започва и регистрацията на кандидатските листи в ЦИК на партиите и коалициите за участие в изборите за евродепутати. Листите за..

публикувано на 25.04.24 в 07:32

Депутатите гласуват окончателно отлагането на либерализацията на пазара на тока

В един от последните работни дни на 49-ия парламент се очаква в дневния ред да бъде поискано включване на предложение за предсрочно освобождаване на председателя на НС Росен Желязков. Депутатите решават окончателно и дали да отложат с една година либерализацията на пазара на електроенергия. Първа точка в приетия дневен ред са промените в..

публикувано на 25.04.24 в 07:27

Планова техническа профилактика

На 25 април  от 9 до 17 часа   ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни ДУПНИЦА 4 на честота 104.1 MHz и МАЛКО ТЪРНОВО 4 на честота 90.2  MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg, а в района на..

публикувано на 25.04.24 в 06:00

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата жилищна криза, която принуди някои търсещи убежище да спят в палатки. Мигранти и бежанци..

публикувано на 25.04.24 в 04:03