Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гайл Тверберг: Поскъпването на петрола ще удари първо авиацията и туризма

Може да се стигне до увеличаване на лошите кредити и до повторение на рецесията от 2007-2009 година, казва икономическият анализатор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Напрежението около споразумението за иранската ядрена програма доведе до увеличаване на цените на петрола, а това може да доведе до сътресения в множество ключови бизнес сектори. Още в понеделник изпълнителният директор на една от нискотарифните авиокомпании предупреди, че браншът не е готов за цена на черното злато около 80 долара за барел, каквато е тя в момента. Ще продължи ли поскъпването на петрола и какъв ще бъде ефектът върху световната икономика коментира за "Хоризонт" икономическият анализатор Гайл Тверберг.

„Допускам възможността цените на петрола да се покачат до 85-90 долара за барел, но след това да се върнат обратно. Може би това ще е някакъв връх, но след като го достигнат, могат и да се понижат до нивата от декември миналата година или началото на тази година.“

Запитана как покачващите се цени ще се отразят на бизнеса и можем ли да видим сектори, в които това поскъпване ще доведе до сериозни проблеми - например в авиацията, транспорта и туризма Гайл Тверберг заяви:

„Поскъпването на петрола ще удари много икономически сектори. По-сериозен ще е ефектът върху сектори, които и сега не се справят много добре. Разбира се, авиоиндустрията ще го усети много сериозно, но аз съм убедена, че те ще намерят начин да се справят със ситуацията. Всъщност в известна степен там имаше проблеми още месеци преди да започне ръстът на цените на петрола. В дългосрочен план допускам, че може да има проблем с банките, където принципно има неизчистени въпроси и неприятности - помислете например за Дойче банк. Утежняващо обстоятелство ще бъдат колебанията във валутните курсове, които винаги съпровождат промени в цените на черното злато. Всъщност, промените могат да се случат в сектори, в които изобщо не допускаме, че може нещо да се обърка. Но иначе - да, авиацията и туризмът са секторите, в които веднага ще се усети ефект от поскъпването на петрола.“

Какви проблеми се очертават за банките заради покачващите се цени на петрола:

Някои от резултатите няма да дойдат като директен ефект. Според мен заради покачващата се цена на петрола ще има проблеми с деривативните инструменти. Като добавим и промените в лихвените равнища, които се очакват и колебанията във валутните курсове, можем да очакваме проблеми при банките. Да не забравяме и това, че част от клиентите на банките могат да усетят негативен ефект от покачването на цената на петрола. Ако в момента тези клиенти имат проблеми в бизнеса, поскъпването на петрола може да ги докара до ръба на фалита или направо до фалит. В такъв случай те няма да успяват да плащат заемите си към банките, а това води до увеличаването на лошите кредити в системата.“

Един от начините на централните банки да повлияят върху този процес е чрез лихвената си политика. Дали Федералният резерв ще промени намеренията си за повишения на лихвите няколко пъти тази година:

„Към този момент няма индикации, че те ще направят нещо. Увеличаването на лихвите ще доведе до покачване и на цените, вероятно поскъпване на някои акции и като цяло ръст на пазарите. Има хора, които смятат, че по този начин американската икономика ще стане още по-доминираща в сравнение с европейската. Те смятат, че това е добре и че трябва да се случи. В Съединените щати хората работят усилено върху това доларът да стане по-скъп от еврото. В момента двойката се движи около 1,17 долара за едно евро. Разбира се, това прави ситуацията много нестабилна. Освен това, ако еврото изгуби от цената си, от европейска гледна точка ще има поскъпване на всички американски стоки и услуги, без реално тук да има увеличение.“

По-високи цени на петрола или по-високи лихви като единичен фактор водят до намаляване на икономическия растеж. Комбинацията от двете със сигурност ще доведат до намаляване на световния икономически растеж, прогнозира още Гайл Тверберг. 

„Моето опасение е, че може би не в следващите няколко месеца, но сравнително скоро може да видим повторение на рецесията, която видяхме в периода 2007 - 2009 година. Този път обаче ситуацията може да е още по-тежка“, обобщи Тверберг. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54

Ливански гражданин е върнат принудително от Летище "София" с полет за Истанбул

На 17 април РД ГП "Аерогари" е изпълнила принудителна административна мярка "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз", наложена със заповед на ДАНС. Мярката е на основание чл. 42з от Закона за чужденците в Република България.  Ливанският гражданин е върнат принудително от Летище София с полет за..

публикувано на 19.04.24 в 21:19