Дискусия "Спортът и политиката – кое е първо" се провежда в института "Иван Хаджийски"

"Всички говорим за Световното в Русия, което е мъжко състезание. Жените, някак си, остават встрани". Това каза в предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ културологът, философ и преподавател в Софийския университет Боряна Ангелова-Игова, която  изследва връзката между спорта и политиката. Тя е изготвила доклад, чиято основна теза е, че през социализма образът на жената е бил положителен и пропаганден и всъщност в тези години женският футбол у нас е бил добре развит.

Спортът е използван за налагане на политическите език още от миналия век, изтъкна тя и припомни Олимпийските игри в Берлин през 1936 и тези в Мюнхен и в Мексико. На последните олимпийски игри пък Русия не можеше да се състезава под собствения си флаг и химн.

„Проблемът, който беше с руските лекоатлети, е, че те са злоупотребявали с Мелдоний. Но, ако ние се интересувахме от спорт, щяхме да си зададем въпроса: „Защо им е да вземат на топ състезатели лекарства за исхемична болест“. В същото време се оказа, че и Майкъл Фелпс, и Симон Байлс, които са от звездите на Олимпийските игри в Рио 2018, са взимали лекарства за исхемична болест, за концентрация, само че в техния случай не се смята за допинг, защото било животоспасяващо лекарство и те имат медицинско, че трябва да вземат тези лекарства. Цялата ситуация е доста абсурдна. Логично е да питаме защо тези атлети, които имат сериозни заболявания, не се състезават в параолимпийски игри и как така за едни това е животоспасяващо лекарство, а за други е допинг“.

Един от докладите на днешната дискусия в института „Иван Хаджийски“ е озаглавена „Спортът и политиката – кое е първо“, където и Игова ще представи своето изследване, ще разгледа политиката на Виктор Орбан по отношение на стадионите. Във всяко градче в Унгария има огромен стадион, който често е излишен, тъй като премиерът е обещал опрощаване на данъци срещу инвестиции в спорта.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Мая Манолова

Мая Манолова с препоръка за намаляване на лихвата при просрочено парично задължение

Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и премиера Бойко Борисов, в която настоява за намаляване на законната лихва, която гражданите плащат при просрочване на парично задължение. От 1994 година насам тя е 10 процентни пункта над основния лихвен процент, въпреки различната икономическа..

публикувано на 19.06.19 в 10:42

Окръжният съд в Пазарджик заседава по делото срещу Ахмед Муса

Пазарджишкият окръжен съд отново ще заседава по делото срещу ромския лидер Ахмед Муса и 13-те му поддръжници, обвинени в проповядването на радикален ислям. Изготвянето на съдебно-теологична експертиза, която беше поискана от адвоката на Ахмед Муса Елвира Панкова, наложи четиримесечно прекъсване на процеса. В рамките на два дни вещите лица ще..

публикувано на 19.06.19 в 10:40

ГЕРБ съгласни с предложението на ДПС за отворено финансиране на партиите

В ГЕРБ са съгласни с предложението на ДПС за отворено финансиране на партиите. Това съобщи днес в парламента лидерът на движението Мустафа Карадайъ след среща на двете политически сили рано тази сутрин. „От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии, защото и те са съгласни, че с 1 лев субсидия няма как партиите да..

обновено на 19.06.19 в 10:35

Бивши шефове на АПИ отиват на съд

Бившите изпълнителни директори на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров и Дончо Атанасов отиват на съд заради обществена поръчка за строително-монтажни дейности на участък от магистрала "Тракия", ощетила Министерство на транспортна с над 30 милиона лева. Срещу двамата и срещу бившия член на Управителния съвет на АПИ Илиана Захариева е..

публикувано на 19.06.19 в 10:33
Д-р Михаил Околийски

Доц. Околийски: СЗО няма мандат да проверява или санкционира

Мисия на Световната здравна организация (СЗО) е в България, за да оцени здравната ни политика при незаразните хронични заболявания. Тази оценка вече е направена в 13 държави. „Това е партньорски анализ на това как държавата се справя с незаразните хронични заболявания, какво е обслужването и как може то да бъде подобрено. СЗО няма мандат да..

публикувано на 19.06.19 в 10:32