Дискусия "Спортът и политиката – кое е първо" се провежда в института "Иван Хаджийски"

"Всички говорим за Световното в Русия, което е мъжко състезание. Жените, някак си, остават встрани". Това каза в предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ културологът, философ и преподавател в Софийския университет Боряна Ангелова-Игова, която  изследва връзката между спорта и политиката. Тя е изготвила доклад, чиято основна теза е, че през социализма образът на жената е бил положителен и пропаганден и всъщност в тези години женският футбол у нас е бил добре развит.

Спортът е използван за налагане на политическите език още от миналия век, изтъкна тя и припомни Олимпийските игри в Берлин през 1936 и тези в Мюнхен и в Мексико. На последните олимпийски игри пък Русия не можеше да се състезава под собствения си флаг и химн.

„Проблемът, който беше с руските лекоатлети, е, че те са злоупотребявали с Мелдоний. Но, ако ние се интересувахме от спорт, щяхме да си зададем въпроса: „Защо им е да вземат на топ състезатели лекарства за исхемична болест“. В същото време се оказа, че и Майкъл Фелпс, и Симон Байлс, които са от звездите на Олимпийските игри в Рио 2018, са взимали лекарства за исхемична болест, за концентрация, само че в техния случай не се смята за допинг, защото било животоспасяващо лекарство и те имат медицинско, че трябва да вземат тези лекарства. Цялата ситуация е доста абсурдна. Логично е да питаме защо тези атлети, които имат сериозни заболявания, не се състезават в параолимпийски игри и как така за едни това е животоспасяващо лекарство, а за други е допинг“.

Един от докладите на днешната дискусия в института „Иван Хаджийски“ е озаглавена „Спортът и политиката – кое е първо“, където и Игова ще представи своето изследване, ще разгледа политиката на Виктор Орбан по отношение на стадионите. Във всяко градче в Унгария има огромен стадион, който често е излишен, тъй като премиерът е обещал опрощаване на данъци срещу инвестиции в спорта.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Голямата награда е в чест на Боян Петров.

Учен от НАСА пристига в София за Space Apps Challenge 2018, връчва награда в памет на Боян Петров

НАСА изпраща мениджър на една от научните си програми в София, за да награди победителите на NASA International Space Apps Challenge 2018 този уикенд. Най-големият хакатон в света за разработване на технологични решения с отворен код ще се проведе в столицата на 20 и 21 октомври в Техническия университет-София. Д-р Дейвид Грийн, който е начело..

публикувано на 19.10.18 в 10:54

Съдът разглежда мярката за постоянно задържане под стража на Северин Красимиров

Северин Красимиров, който вече получи обвинение за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова, каза пред медиите, че съжалява за стореното и не може да повярва, че е извършил подобно престъпление. Той ще се изправи днес пред съда, който ще разгледа мярката му за постоянно задържане под стража. След разпитите на 21-годишния Северин..

обновено на 19.10.18 в 10:43

Българските ученици са последни в ЕС по умения за четене, а завършилите – далеч от нуждите на пазара

Според доклад, публикуван на сайта на Европейската комисия, в България уменията на завършилите висше образование и професионално образование и обучение не отговарят достатъчно на нуждите на пазара на труда, а българските ученици са на последните места по четене, математика и науки. В изготвения от Комисията "Обзор на образованието и обучението..

публикувано на 19.10.18 в 10:40

Манастирите в Атон изгубиха руската финансова подкрепа

Хиляди руснаци посещават ежегодно манастирите в Атон, а бизнесмени финансират възстановяването и функциониране на цялата обител. Руските посещения в Света гора обаче спират като реакция срещу решението на Вселенския патриарх Вартоломей да даде автокефалия на Украинската църква. "Манастирите в Атон изгубиха руската финансова подкрепа", съобщават..

публикувано на 19.10.18 в 10:17

Акценти от чуждестранния печат

Кримският град Керч се сбогува днес с жертвите на разстрела в местния политехнически колеж, пише „Комерсант“. Следствието също настоява, че е действал само един стрелец. Според ръководителя на Крим Сергей Аксьонов обаче той е имал съучастници и тайните служби ги издирват. Още не се знае къде убиецът е купил пушката и експлозивите, нито къде се..

публикувано на 19.10.18 в 10:01