Дискусия "Спортът и политиката – кое е първо" се провежда в института "Иван Хаджийски"

"Всички говорим за Световното в Русия, което е мъжко състезание. Жените, някак си, остават встрани". Това каза в предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ културологът, философ и преподавател в Софийския университет Боряна Ангелова-Игова, която  изследва връзката между спорта и политиката. Тя е изготвила доклад, чиято основна теза е, че през социализма образът на жената е бил положителен и пропаганден и всъщност в тези години женският футбол у нас е бил добре развит.

Спортът е използван за налагане на политическите език още от миналия век, изтъкна тя и припомни Олимпийските игри в Берлин през 1936 и тези в Мюнхен и в Мексико. На последните олимпийски игри пък Русия не можеше да се състезава под собствения си флаг и химн.

„Проблемът, който беше с руските лекоатлети, е, че те са злоупотребявали с Мелдоний. Но, ако ние се интересувахме от спорт, щяхме да си зададем въпроса: „Защо им е да вземат на топ състезатели лекарства за исхемична болест“. В същото време се оказа, че и Майкъл Фелпс, и Симон Байлс, които са от звездите на Олимпийските игри в Рио 2018, са взимали лекарства за исхемична болест, за концентрация, само че в техния случай не се смята за допинг, защото било животоспасяващо лекарство и те имат медицинско, че трябва да вземат тези лекарства. Цялата ситуация е доста абсурдна. Логично е да питаме защо тези атлети, които имат сериозни заболявания, не се състезават в параолимпийски игри и как така за едни това е животоспасяващо лекарство, а за други е допинг“.

Един от докладите на днешната дискусия в института „Иван Хаджийски“ е озаглавена „Спортът и политиката – кое е първо“, където и Игова ще представи своето изследване, ще разгледа политиката на Виктор Орбан по отношение на стадионите. Във всяко градче в Унгария има огромен стадион, който често е излишен, тъй като премиерът е обещал опрощаване на данъци срещу инвестиции в спорта.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Агенцията по вписванията ще ни известява автоматично за промени в Имотния регистър

Агенцията по вписванията обяви, че вече предоставя нова услуга - автоматизирано известяване от Имотен регистър на посочен от потребителя e-mail адрес. Услугата предоставя възможност за получаване на уведомителни съобщения при вписвания, отбелязвания и заличавания в книгите за вписване, отказите и постановените по тях определения. Подробна информация  ще..

публикувано на 19.05.19 в 14:28

Социалните работници са предотвратили изоставянето на над 1700 деца през миналата година

Социалните работници са предотвратили изоставянето на над 1700 деца през 2018-а година, съобщават от Министерството на труда и социалната политика. Ведомството цитира тези и други данни заради твърдения в социалните мрежи за „незаконно отнети деца“. Основният приоритет в работата на социалните работници е децата да бъдат отглеждани от своите..

публикувано на 19.05.19 в 14:16

Президентът Радев определи като "изкуствена драма" реакцииите по повод консултациите за избор на главен прокурор

Президентът Румен Радев определи като "изкуствена драма" реакцията на управляващите по повод консултациите за избор на главен прокурор. Той беше гост на церемонията по връчване на дипломите на 25-ия випуск в Американския университет в Благоевград. На въпрос на „Хоризонт“ дали са се оправдали очакванията му след консултациите с председателите на съдебните..

публикувано на 19.05.19 в 14:12
Петър Паунов и министър Петя Аврамова

Център за екологично образование ще бъде изграден в кюстендилското село Слокощица

Център за екологично образование ще бъде изграден в сградата на бившето училище в кюстендилското село Слокощица. Средствата за изграждането  - около 280 хиляди евро, са по Програмата за трансгранично сътрудничество със сръбска община. Кметът на Кюстендил Петър Паунов е подписал договора с министър Петя Аврамова и с министъра на евроинтеграцията на Сърбия..

публикувано на 19.05.19 в 13:48
Ремонт на площад Славейков

Махат строителните огради на площад "Славейков" в София

Строителните огради на пл. "Славейков", чието обновяване е част от реновирането на централната градска част 2, ще бъдат премахнати на 19 и 20 май, за да се улесни преминаването на пешеходците, съобщиха от Столична община. На площада, както и в цялата зона продължават довършителни ремонтни работи и отстраняване на забележките на строителния надзор. По..

публикувано на 19.05.19 в 13:38