Професор препоръчва здравословна храна, достатъчно сън и редовни упражнения, за да сме щастливи

Радж Рагунатан: Щастието е индивидуална отговорност

Преподавателят представи в София книгата си: "Ти си умен, успял, но дали си щастлив”

Професор Радж Рагунатан
Снимка: Славена Илиева

Професор Радж Рагунатан от Университета в Остин, Тексас проведе семинар в София и представи книгата си "Ти си умен, успял, но дали си щастлив”, върху която е работил 6 години. За предаването "Преди всички" той сподели:

"Нещо, което не включих в книгата, а е важно за щастието, е да не се привързваш прекалено силно към представата кой си ти. Щом представата за теб самия стане прекалено силна, възниква склонност да правиш съждения от позицията на идентичността си.  Мисля, че е особено важно да можеш да преодоляваш това". 

"Щастието не е само удоволствие. Щастието се състои и в позитивни емоции, в това да правиш полезни неща за хората, да подобряваш живота им, да даваш свой принос за обществото, в работата си да се ангажираш пълноценно според способностите си.  Всичко това носи удовлетворение, но най-вече трябва да помниш, че да се чувстваш щастлив е главно твоя отговорност и не бива да чакаш други хора или външният свят да ти помагат. Съзнавайки това, както споделих, е необходимо да правиш 3 неща: първо, да водиш здравословен живот; второ, да водиш дневник, в който да отразяваш какво ти се е случило; трето, всеки ден да записваш в дневника 3 добри неща, които са се случили.  Ако спазвате тези 3 съвета, ви гарантирам, че ще бъдете щастлив".

"В процеса на писането си дадох сметка, че трябва да имаш няколко прости навика, като да си осигуряваш достатъчен сън, да се храниш здравословно и ежедневно да правиш физически упражнения. Ако спазваш такива прости навици, не повече от 7 навика, ще си дадеш сметка, че е щастие да правиш разумни неща дисциплинирано.  Проблемът е, че разумните неща не са честа практика".

Рагунатан е категоричен: "Не бих казал, че по-умните хора се чувстват по-нещастни. Просто не се чувстват толкова щастливи, колкото очакват да бъдат". Той предупреждава, че съветите в неговата книга не биха били "много полезни" на хора, които са депресирани на хормонална основа.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.