"Сладък лимон" на Давид Америк и Аркади Тарида от Испания част от "Златната липа 2018"

23 годишните Давид Америк и Аркади Тарида от Барселона бяха в Стара Загора на 3-ти юни, за да представят своя филм "Сладък лимон" в извънконкурсната програма на международния кинофестивал "Златната липа 2018".  Много важна част от съдържанието на филма е музиката написана от групата The Wardenclyffe. Когато  Давид за първи път чува тази група, която създава електронна музика е категоричен, че ще  повери саундтрака на "Сладък лимон" на музикантите от The Wardenclyffe.  Давид разказва: "Аз много обичам музиката, защото чрез нея можехме да направим много препратки и да се озвучат конкретни сцени във филма ни. И така преди две години попаднах на група  The Wardenclyffe от Таррагона - това е старинен град на 100 километра от Барселона. Предложих им да напишат музиката за филма, защото не можех да си представя филма ми без електронна музика, много харесвам електронната музика. Неслучайно наситихме филма си с музика, защото тя е половината от историята, тя е 50 процента от съдържанието, защото когато видяхме актьора и неговия герой не можехме да си представим, че той ще е тъжен или щастлив без помощта на музиката, затова тя е толкова важна, и по-специално в случая електронната музика." И това е съвсем обяснимо, защото "Сладък лимон" е тийнейджърска история, в нея е показан животът на един тийнейджър, който винаги е различен в решенията и избора си, но в хода на филма  разбира, че неговият избор носи последствия, с които трябва да се справи. А защо филмът се нарича "Сладък лимон" обяснението на Аркади е следното: "Това е метафора на живота, нашият герой не знае, че в живота не винаги всичко е сладко, той се опитва да прави добро, но всъщност изборът е възможно най- лошият." Цялото интервю с Давид и Аркади можете да чуете в приложения линк.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Почина кралицата на соул музиката Арета Франклин

Кралицата на соул музиката Арета Франклин, която стана първата жена, представена в Залата на славата на рокендрола, почина в Детройт на 76-годишна възраст, съобщи Би Би Си. Легендарната певица беше диагностицирана с рак през 2010 година и миналата година обяви, че се оттегля от музикалната сцена. Известна с хитове като "Respect" (1967) и "I Say a Little..

обновено на 17.08.18 в 00:26

Филм разказва за системата на Йова Йорданова за обучение по цигулка

Системата на Йова Йорданова за обучение по цигулка повече от 35 години предизвиква огромен интерес в цял свят. Чрез нея за много кратко време децата изпитват удоволствието от изпълненията си на цигулка, тя променя начина на поставяне на ръката върху инструмента, опита си описва в учебни пособия, първото е "Букварче за цигуларче". Сега в..

публикувано на 16.08.18 в 13:00
София Симфоникс в Бавария

На бис - оркестър София Симфоникс в лятна Бавария

Това издание на предаването "На бис - българските музиканти" разказва за двата концерта в Бавария през юли на българския оркестър София Симфоникс под диригентството на Любка Биаджони цу Гутенберг. Те бяха част от традиционното лятно турне на състава в Австрия и Германия. След като на 15 юли оркестърът вече беше гостувал на Тиролския фестивал в..

публикувано на 15.08.18 в 20:18
Фонтаните на площад

Класика на площада за Деня на Варна

Варна отбелязва своя официален празник на 15 август - на големия християнски празник Успение Богородично. По традиция Оркестърът на Варненската опера ще изнесе празничен концерт на площад "Независимост" в цетъра на града, а за трета поредна година е поканен да дирижира Мартин Пантелеев. "Любимата Варна е изключителен град с изключително музикална..

публикувано на 15.08.18 в 11:35
Тинка Сколуфанова и Константин Петков в „Продадена невеста

Спомен за певицата Тинка Сколуфанова

В рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" припомняме на нашите слушатели една прекрасна певица и чаровна актриса -Тинка Сколуфанова. Вероятно много варнеци веднага ще си я спомнят - целия ѝ творчески път премина на сцената на Варненската опера. Цели   25 години тя държеше лирико-колоратурния  репертоар на театъра. Ще си..

публикувано на 13.08.18 в 13:35