"Сладък лимон" на Давид Америк и Аркади Тарида от Испания част от "Златната липа 2018"

23 годишните Давид Америк и Аркади Тарида от Барселона бяха в Стара Загора на 3-ти юни, за да представят своя филм "Сладък лимон" в извънконкурсната програма на международния кинофестивал "Златната липа 2018".  Много важна част от съдържанието на филма е музиката написана от групата The Wardenclyffe. Когато  Давид за първи път чува тази група, която създава електронна музика е категоричен, че ще  повери саундтрака на "Сладък лимон" на музикантите от The Wardenclyffe.  Давид разказва: "Аз много обичам музиката, защото чрез нея можехме да направим много препратки и да се озвучат конкретни сцени във филма ни. И така преди две години попаднах на група  The Wardenclyffe от Таррагона - това е старинен град на 100 километра от Барселона. Предложих им да напишат музиката за филма, защото не можех да си представя филма ми без електронна музика, много харесвам електронната музика. Неслучайно наситихме филма си с музика, защото тя е половината от историята, тя е 50 процента от съдържанието, защото когато видяхме актьора и неговия герой не можехме да си представим, че той ще е тъжен или щастлив без помощта на музиката, затова тя е толкова важна, и по-специално в случая електронната музика." И това е съвсем обяснимо, защото "Сладък лимон" е тийнейджърска история, в нея е показан животът на един тийнейджър, който винаги е различен в решенията и избора си, но в хода на филма  разбира, че неговият избор носи последствия, с които трябва да се справи. А защо филмът се нарича "Сладък лимон" обяснението на Аркади е следното: "Това е метафора на живота, нашият герой не знае, че в живота не винаги всичко е сладко, той се опитва да прави добро, но всъщност изборът е възможно най- лошият." Цялото интервю с Давид и Аркади можете да чуете в приложения линк.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Станислав Пандин - Траша: С творческия хаос се разбираме чудесно

Какво би излязло от хлапе, което на 11 години отива със сестра си до ЦУМ, за да си купи китара? Най-вероятно то става музикант. Станислав Пандин, по-известен като Траша, днес работи в Държавната агенция за закрила на детето и преподава в Софийския университет. В продължение на 13 години е училищен психолог, а с адвокат Йордан Костов..

публикувано на 19.10.18 в 12:10

Левон Манукян: Иван Маринов ме научи на много

Навършиха се 90 години от рождението на големия български композитор и диригент Иван Маринов. За предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Левон Манукян, който е негов ученик, сподели: „Определено това е едно от емблематичните имена на българската диригентска школа – име, което не само остави почерк в нашата българска музикална култура, но и извън..

публикувано на 18.10.18 в 15:56

Мария Торо: Щастлива съм да донеса музиката си в България

Вторият концерт в „София лайв клуб“ от Фестивала за нова музика от Испания и Латинска Америка ще бъде тази вечер от 20 часа. В предаването „Хоризонт до обед“ флейтистката Мария Торо каза, че е щастлива за това, че има възможност да донесе музиката си в България. „Когато започнах да свиря на флейта, разбрах, че това е най-добрият начин да..

публикувано на 18.10.18 в 12:22

"Акага": Хуморът ни крепи заедно, това е концепция на групата ни

„Фънкът ни събра като група. Човек трябва да има сърце към рока, за да свири фюжън". Така се представиха в предаването „Нощен Хоризонт“ Красимир Куртев и Петър Главанов от „Акага“. Краси е бас китарист и вокалист на бандата, а Пепи е китарист. Джазът и фънкът са в основата на музиката на „Акага“, а в годините влизат елементи от..

публикувано на 17.10.18 в 15:23

Гастрол на Пекинската опера в Тел Авив

Лекция пред израелски оперни дейци и меломани предшества гостуването на Пекинската опера или както в Китай се нарича – Национален театър Бейджин. От китайския културен център бяха поканили преподаватели от училището към операта, защото знаеха, че названието „опера“ е дадено от европейците, но това сценично изкуство е доста различно от традиционното..

публикувано на 17.10.18 в 08:18