"Сладък лимон" на Давид Америк и Аркади Тарида от Испания част от "Златната липа 2018"

23 годишните Давид Америк и Аркади Тарида от Барселона бяха в Стара Загора на 3-ти юни, за да представят своя филм "Сладък лимон" в извънконкурсната програма на международния кинофестивал "Златната липа 2018".  Много важна част от съдържанието на филма е музиката написана от групата The Wardenclyffe. Когато  Давид за първи път чува тази група, която създава електронна музика е категоричен, че ще  повери саундтрака на "Сладък лимон" на музикантите от The Wardenclyffe.  Давид разказва: "Аз много обичам музиката, защото чрез нея можехме да направим много препратки и да се озвучат конкретни сцени във филма ни. И така преди две години попаднах на група  The Wardenclyffe от Таррагона - това е старинен град на 100 километра от Барселона. Предложих им да напишат музиката за филма, защото не можех да си представя филма ми без електронна музика, много харесвам електронната музика. Неслучайно наситихме филма си с музика, защото тя е половината от историята, тя е 50 процента от съдържанието, защото когато видяхме актьора и неговия герой не можехме да си представим, че той ще е тъжен или щастлив без помощта на музиката, затова тя е толкова важна, и по-специално в случая електронната музика." И това е съвсем обяснимо, защото "Сладък лимон" е тийнейджърска история, в нея е показан животът на един тийнейджър, който винаги е различен в решенията и избора си, но в хода на филма  разбира, че неговият избор носи последствия, с които трябва да се справи. А защо филмът се нарича "Сладък лимон" обяснението на Аркади е следното: "Това е метафора на живота, нашият герой не знае, че в живота не винаги всичко е сладко, той се опитва да прави добро, но всъщност изборът е възможно най- лошият." Цялото интервю с Давид и Аркади можете да чуете в приложения линк.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Леков и Лора Ал-Ахмад

Лора Ал-Ахмад и Георги Леков свириха в "Концерт за надежда"

"Концерт за надежда" е наречена поредицата, с която млади и утвърдени професионалисти подпомагат деца от Националното музикално училище "Любовир Пипков" в началото на техния творчески път. Инициатор на събитията е Сава Вутов - млад пианист, който от три години вече и преподава. "Имаме прекрасна зала - защо да не я използваме за такива хубави..

публикувано на 21.01.19 в 18:32

Симфоничната метъл група "Бендида" - класика, митология, фентъзи и щипка фолклор

На 30 март в НДК симфоничната метъл група "Бендида" ще изнесе акустичен концерт съвместно с  Академичен хор „Св. Параскева“. Тъй като двете формации се съчетават много добре, освен съвместните си концертни изяви, те планират и участие на хора в записите на втория албум на „Бендида“, съобщиха музикантите в предаването "Нощен хоризонт".  „Има..

публикувано на 21.01.19 в 13:16

Рут Колева & The Fingertones на фестивала "Евросоник- Нордеслаг- 2019"

На 17-ти януари Ruth Koleva & The Fingertones изнесоха концерт  в клуб "Mutua Fides", разположен на централния площад "Grote Markt" в северния холандски град Грьонинген. Изявата беше част от програмата на престижния европейски музикален фестивал "Евросоник- Нордеслаг". Събитието се провежда над 30 години с идеята  да се  разчупят европейските граници,..

публикувано на 20.01.19 в 14:42

Успешният концертен цикъл "Музиката на Европа" продължава

След успешните концерти през изминалия сезон, които представиха музиката на страните членки на Европейския съюз, през следващите шест месеца Софийската филхармония отново се обръща към музикалната култура на Стария континент. От 21 януари до 3 юни 2019 г. на фокус ще бъдат държавите в Европа, които не са част от съюза. Концертите са в партньорство..

публикувано на 18.01.19 в 19:01

Весела Райчинова: Може да има отделни бойкоти, но не и отмяна на Евровизия в Израел

Израел се подготвя усилено за провеждането на тазгодишната Евровизия и не би трябвало да се стигне до неговото отменяне. Това заяви в интервю за предаването „Хоризонт за вас“ журналистката Весела Райчинова. Държавата ще е домакин на песенния конкурс, след като миналогодишното издание беше спечелено от нейната представителка Нета. Според..

публикувано на 18.01.19 в 14:31