Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галерия "Арте" представя последния недовършен проект на Светлин Русев - рисунки върху камък

Маестрото не успял да оформи изцяло гранитните блокове, но публиката ще види работните скици

Колаж от рисунките на Светлин Русев, които е трябвало да бъдат пренесени върху камък.
Снимка: Галерия

Тази година почитателите и ценителите на Светлин Русев ще посрещнат традиционната му изложба за рождения му ден на 14 юни в камерен формат. Галерия "Арте" представя последните рисунки и скици на художника, който почина на 26 май. Надсловът на изложбата е "Автобиография на един 85-годишен художник".

Посетителите ще могат да видят над какво е работел Русев за предстоящата си изложба под формата на каменен колаж с рисунки върху гранитни блокове. Тези блокове е трябвало да бъдат поставени на 14 юни край Софийската градска художествена галерия. Сега край СГХГ ще разположат банери с фотографии на недовършената творба, а вече готовите подготвителни рисунки ще могат да се видят в „Арте“.

В предаването "12+3" управителят на галерия „Арте“ Гергана Борисова обясни трансформацията в по-камерно пространство:

"Тези изложби бяха много по-грандиозни, по-представителни, по-мащабни. Нашето пространство в галерията е камерно. Ние работим вече 17 години с маестрото. Всяка година ние представяхме негова камерна изложба през декември, за коледните празници.

Тези рисунки са работни. Маестрото си беше направил макет. Беше проработил различни варианти за изграждането на тези рисунки върху камъка. В тях фигурираха неговите типични теми, разработвани през годините – от ангела до Христос, от женските образи на майката – до образа на мъченика. Но те са били изработени върху камъка само с въглен. Всъщност подготвителните рисунки ще бъдат оформени и показани в пространството на галерия „Арте“.

Големите каменни блокове няма да бъдат изложени в първоначално замисления вид, уточни Борисова.

Официалното откриване на 14 юни ще продължи от 16 до 20 часа на новия адрес на галерията на ул. „Бузлуджа“ 31 в София. Изложбата ще продължи само три дни - до 14 часа в събота. Това е така, защото галерията прекъсва настоящата си програма, за да покаже творбите на Светлин Русев. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Маестро Крикор Четинян и участници в майсторския му клас в Пловдив през 2016 г.

С Малка тържествена меса от Росини честват 80-годишнината на маестро Крикор Четинян

С тържествен концерт на 30 март от 18:00 ч. в залата на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" ще бъде почетена 80-годишнината на големия хоров диригент Крикор Четинян.  Входът за публиката е свободен. В концерта ще прозвучи Малка тържествена меса от Джоакино Росини в изпълнение на вокалния ансамбъл..

публикувано на 29.03.24 в 23:13
Елена Башкирова

Европейският музикален фестивал Варна празнува 20-годишнина

Европейският музикален фестивал Варна, като всички културни форуми в България, преминава през много перипетии по пътя към своята 20-годишнина. Въпреки всички предизвикателства обаче, той не просто оцелява, но и успява да зарадва за пореден път меломаните в морската ни столица, представяйки й за първи или за пореден път солисти и ансамбли с международна..

публикувано на 29.03.24 в 22:29
Снимката е илюстративна

Изкуството - миг щастие, за който живеем!

Колко са важни за нас хората на изкуствата, дали ги ценим и подкрепяме ли ги достатъчно , защото те не само ни забавляват, но и обогатяват, възпитават и ни напомнят за красотата и значението на човешкото съществуване? Специални гости по темата в "Нощен Хоризонт" са естрадния изпълнител Мария Добрева, Звезделина Станчева – танцов изпълнител,..

публикувано на 29.03.24 в 10:39
Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов с концерти и майсторски клас в София и Русе

Двайсет и пет годишният пианист Емануил Иванов, когото слушателите на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" избраха за "Млад музикант на годината 2019", вече има завидна международна кариера. През март той пристигна в България за серия ангажименти в Русе и София. С два концерта Емануил гостува на Международния фестивал „Мартенски..

публикувано на 29.03.24 в 09:51
Юлия Аткова

Юлия Аткова: Искаме да образоваме комплексни артисти

Нашето желание е да образоваме едни комплексни артисти, хора на изкуството, каза пред БНР Юлия Аткова – директор на Частната професионална гимназия по сценични изкуства и мениджмънт АКАТАМУС. Според нея едно от слабите места в българското образование е, че всички деца, независимо от техните интереси и таланти, учат по една и съща програма:..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Стефано Пода постави “Русалка“ в Телавивската опера

Нимфи, сирени, русалки... В повечето случаи присъдата над тези митични същества е като на прекрасни изкусителки на мъже, които искат да ги подмамят и унищожат във водата. Човешките жени ги чувстват конкурентки. Може би първият адвокат, който се опитва да защити тези красиви морски създания, е Ханс Кристиан Андерсен с прекрасната си приказка за..

публикувано на 27.03.24 в 14:54

Предстои II международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима"

Започна записването за участие във II издание на международния балетен конкурс “Сара-Нора Прима“, който ще се проведе от 1-ви до 6-и юли на сцената на Бургаската опера . Състезанието ще бъде в три възрастови групи при следния репертоар:  Група А / 9-12 г. – две класически вариации и една съвременна хореография, Група В / 13-16 г. и Група С..

публикувано на 27.03.24 в 14:17