Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НФЦ и „Ню Бояна филм студио“ се споразумяха за финансова и логистична подкрепа на българското кино

Жана Караиванова и Ярив Лернер
Снимка: НФЦ

Директорът на Националния филмов център у нас Жана Караиванова и изпълнителният директор на „Ню Бояна филм студио“ Ярив Лернер подписаха споразумение за сътрудничество. Киносредите се надяват то да стимулира производството и разпространението на български игрални филми. Подобни споразумения Националният филмов център вече има с Румъния, Гърция, Македония и Сърбия. 

За шестте месеца, откакто Жана Караиванова е директор на филмовия център у нас, беше изготвен анализ как да се подобри работата на независимите продуценти. Сред основните проблеми пред българското кино, което е в голям подем, е хроничният недостиг на средства, отбеляза Караиванова:

"Българското кино в момента има името на новото чудо - на кинематографичен език има преувеличена метафора, но на новото чудо в европейското кино, и като директор аз намирам за една от основните мои задачи да не допусна не само нищо да попречи на тази тенденция, а да помогна всячески на процеса, така че нашите продуценти, и режисьори, и творци да могат да постигнат категоричен успех както на национално ниво - боксофис, така и на фестивално ниво." 

Според Жана Караиванова стъпка напред ще бъде осигуряването на надеждни партньори на българските кинопродуценти. Такъв Караиванова вижда в лицето на Ярив Лернер - изпълнителен директор на "Ню Бояна филм студиос":

"Нашето споразумение се съдържа в това, че Филмовият център, господин Лернер като студия, се ангажира да подкрепя филмите, които спечелват субсидия в Национален филмов център, тоест това са филми, в които държавата инвестира. И затова е много добре, че имаме допълнителна подкрепа. Всички договаряния ще се случват между продуцентите и студията. НФЦ няма да се меси в това, но заедно с "Ню Бояна" сега ще имаме възможност да координираме една обща визия за българското кино - на производствен етап и след това на разпространителски етап. Това ще ни отвори възможност да подпомагаме и от двете страни продуцентите по всички възможни начини".

"При заснемането на един филм процесът има както творческа, така и продуцентска част. Ние искаме да се включим в процеса на продуцирането на проекта при реализирането му, защото има много начини да се изхарчат парите. Ако по време на подготовката на продукцията се похарчат всички пари, остава целия постпродукционен процес, за който също трябва да има бюджет. След това са маркетингът и разпространението, както и продажбите. Нашата цел е чрез сътрудничество да подобрим качеството на проектите, да ги вдигнем на едно друго ниво", изрази амбицията си и Ярив Лернер.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той беше много емоционален певец, веднага привличаше вниманието на публиката със сърцатата си..

публикувано на 19.04.24 в 19:25
Български камерен оркестър - Добрич с диригент Арто Чифчиян

Седмицата на камерната музика в Добрич с почит към диригента Константин Илиев

На 23 април в Добрич започва Седмицата на камерната музика "Константин Илиев".  С изданието тази година се отбелязва 100-годишнината от рождението на диригента Константин Илиев, един от основателите на фестивала, както и на местния камерен оркестър. Концертите са четири и се провеждат всяка вечер до 26 април включително в концертната зала..

публикувано на 19.04.24 в 18:51

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови пиеси, публикувана на български, Валерия намира случайно в библиотеката на НАТФИЗ. " Стоеше на едно..

публикувано на 19.04.24 в 14:59
Донка Ангъчева и президентът на Шопеновото общество проф. д-р Теодор Каницер

Шопенова вечер от поредицата "Изкуството продължава да живее"

На 13 април публиката в Стъклената зала на Музикферайн имаше удоволствието да присъства на забележителна, емоционална  галавечер с изкуството на гениалния композитор Фредерик Шопен. Концертът беше организиран от изявената българска пианистка Донка Ангъчева като поредна блестяща инициатива в рамките на създадения от нея в Австрия проект „Изкуството..

публикувано на 19.04.24 в 12:54

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа други романи и малко ми липсваше. Той самият предложи да напише една от историите за Наско Х. Така..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и..

публикувано на 17.04.24 в 19:25

Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20

Годишните музикални награди БНР Топ 20 ще бъдат връчени на 3 май, петък, в столичния клуб "Строежа".  Отличия ще бъдат връчени на: -   песента с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg ; -   песента с най-висок резултат от гласуването на музикалната редколегия на БНР Топ 20;  -   песента, заемала..

публикувано на 17.04.24 в 16:28