Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Статков: Държавата има враждебно отношение към БДЖ

Снимка: БГНЕС

Проблемите в БДЖ се задълбочават, а управляващите не търсят решение на въпроса и това е така от много години. Това мнение изрази в предаването "Нещо повече" 

Георги Статков от Гражданска инициатива за обществен релсов транспорт. Сдружението отправя сигнал до прокуратурата за състоянието на държавната железница.

"Много въпроси остават без отговор. Какъв е този абсурд в 21 век? Да бъдат запорирани имоти и да бъдат продавани на безценица. Защо е така? Не може ли държавата да реши този проблем или не иска", попита Статков. Той припомни, че още през 2010 година българските власти са получили разрешение от ЕС за отпускане на държавна помощ в размер на 127 млн евро:

"Фактът, че осем години тези пари не са отпуснати, показва враждебните действия към железницата, заплашващи да ощетят българските данъкоплатци и европейската политика в сферата на транспорта в България."

Мотрисите "Сименс", купувани в периода 2005-2007, са доста скъпи и са ощетили с поне 50 млн лева данъкоплатците, тъй като тогава държавата е отказала да осигури държавна гаранция и се е наложило БДЖ да пусне свои облигации за покупката им, а лихвите по този заем са над 6%. Ако е била дадена държавна гаранция вариантът е бил да се кандидатства за пари от Европейската инвестиционна банка, където лихвите са около и под 3%, поясни Георги Статков. Той определи като пагубни и злонамерени действията на българските власти спрямо железниците с подписания между БДЖ и държавата договор за периода 2009-2018 година, чрез който БДЖ е трябвало да получи помощ с цел обществена услуга в размер на 576 млн. евро, а до момента са отпуснати едва 43 милиона евро. Стоев изрази опасенията си, че зад това хронично недофинансиране на железниците може да стоят лобистки интереси на транспортни фирми, които са конкуренция на БДЖ.

Ако в дадени направления се спрат автобуси обаче, това едва ли ще привлече пътници към БДЖ, като имаме предвид качеството на услугата в момента, допълни Статков:

"Не е въпросът дали има друг конкурентоспособен дублиращ транспорт. Въпросът е какво качество ще предложи железницата, за да привлече клиентите."

Цялото интервю чуйте в  звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Галин Цоков: Засега не е нужно носене на маски или дистанционно обучение на учениците

С песни, цветя и подаръци посрещнаха служебния министър на образованието и науката Галин Цоков в шуменското II ОУ "Д-р Петър Берон", където е учил и самият той. Министерството следи за ситуацията със заболелите деца от коклюш, но към момента положението се преекспонира основно медийно, коментира Цоков. „В повечето училища, в които има случаи на..

публикувано на 23.04.24 в 14:59

Бургаски сдружения настояват за ревизия на списъка с кандидати за нов Сливенски митрополит

В декларация до Светия синод от бургаското сдружение "Православен зов" настояват за преразглеждане на допуснатите епископи за участие в избора на нов Сливенски митрополит след смъртта на дядо Йоаникий. Причината е, че сред шестимата кандидати не е включен Агатополският епископ Йеротей, който беше сред избраните двама епископи през февруари, но..

публикувано на 23.04.24 в 14:58

И Средна европейска класа напуска ПП-ДБ

Още една партия напуска ПП-ДБ – след Зелено движение, и Средна европейска класа обяви, че няма да участва на предстоящите избори с ПП-ДБ и напуска обединението . Пред БНР председателят на партията Константин Бачийски обясни: " Основната причина е нашата твърда и последователна политика срещу порочните практики в модела на управление на..

публикувано на 23.04.24 в 14:48

Украсяват Силистра за Великден

Училища, детски градини и читалища украсяват Силистра за Великден. Инициативата е на Общината и е под надслов „Пролетна и празнична Силистра“. Покана за участие е отправена към всички, които имат желание да изработят цветни и шарени кътове за игра или снимки. Целта е емблематични места в града да бъдат украсени, създавайки празнична..

публикувано на 23.04.24 в 14:45

Европарламентът отстрани заподозрения в шпионаж асистент

Европейският парламент съобщи днес, че отстранил "незабавно" асистента на германския крайнодесен евродепутат, който е задържан за предполагаем шпионаж в полза на Китай, съобщиха информационните агенции. След ареста в Германия на заподозрения Цзян Го "и с оглед на сериозността на разкритията, Парламентът отстрани въпросната личност с..

публикувано на 23.04.24 в 14:11

Една трета от премиерите на Третата българска държава са съвместявали поста си с този на министър

Още докато се обсъждаше възможността Мария Габриел да поеме и поста на външен министър при ротацията, се породиха редица коментари, че подобно съвместяване на длъжности било странно. Когато Димитър Главчев предложи себе си и за дипломат номер 1, идеята беше наречена "екстравагантна и авангардна". Един поглед към историята ни обаче показва,..

публикувано на 23.04.24 в 14:10

Весела Драганова: Трябва нов субект в политиката, който да размърда ситуацията

Бившият главен прокурор Иван Гешев ще участва на изборите на 9 юни с Партията на българските жени на Весела Драганова. Пред БНР тя обясни, че с Гешев имат много общи теми , по които им съвпадат идеите:  "Г-н Гешев е представител на над 30 неправителствени организации, представители на гражданското общество. Смятам, че това е начинът да дадем..

публикувано на 23.04.24 в 13:59