Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димчо Тодоров: Защо в Гърция и Хърватия нямат казус с шума и незаконни обекти по плажовете?

4
Разчистване на преместваеми обекти на плажната ивица в Слънчев бряг - април 2018 година.
Снимка: БГНЕС

Две парламентарни комисии - по икономическа политика и туризъм и тази по вътрешна сигурност и обществен ред одобриха измененията на Закона за защита от шума, предложени от вицепремиера Валери Симеонов.

Вицепремиерът отхвърли идеята на министъра на туризма Николина Ангелкова законът да не важи за националните курорти, а те да бъдат отделени в отделна наредба, с която да получат специален статут с различни правила за шума.

Симеонов определи предложението на ресорното министерство като саботаж в полза на олигархични интереси. От ведомството защитиха необходимостта от по-детайлно разписване как и къде в националните курорти да се замерва шумът.

В пленарната зала влиза предложение за пълна забрана за озвучаването на открити площи между 23 и 8 часа. Контролът ще бъде извършван от полицията, глобите скачат, а времето за получаване на актовете за нарушения намалява. При неспазване на закона заведенията ще могат да бъдат затваряни и за месец.

В предаването „Преди всички“ Димчо Тодоров, председател на Българската асоциация на експертите в туризма и университетски преподавател, акцентира върху дългата предистория на проблема с шума, като обясни, че е изпуснат шанса за структуриране на големите комплекси на отделни зони - за почивка и отдих, и за развлечения и шумни партита:

„Ако това беше направено, ако държавата беше тогава на мястото си, нямаше да имаме такива проблеми. Някога големите и шумни заведения бяха изведени извън жилищните зони. Сега това е почти невъзможно. Поради бурното разрастване на Слънчев бряг се получиха тези проблеми… Трябва да вярваме на онези, които почиват, защото те са болшинството. Курортът не е спалня, но все пак е място за почивка, за семеен туризъм. Да, има и младежи, които се забавляват, но това не би трябвало да става за сметка на останалата, по-голяма част от почиващите."

Според Тодоров големият проблем по-скоро е доколко тези обекти, които вдигат шум, са законосъобразни. Той смята, че нещата прекалено много се отлагат и не бива и този сезон да бъдат оставени „да висят, в движение“. Тодоров попита още защо е било изпуснато времето между двата сезона - миналогодишния и настоящия и предположи, че това може да се е случило умишлено.

„Вицепремиерът Валери Симеонов говори с доказателства, това лесно може да се провери. Учудвам се, че прокуратурата и правораздавателните органи не взимат отношение по този въпрос“, подчерта Тодоров.

По думите му трябва да се извърши проверка от прокуратурата и да се види „дали тези нарушители, които са малко на брой, стъпили на публична държавна собственост - плажа, упражняват този терор или не е вярно и вицепремиерът Валери Симеонов си измисля тези факти“.

Запитан до какъв отлив на туристи ще се стигне, ако се затегне режимът за шума Димчо Тодоров отбеляза: „България не е много скъпа дестинация. Винаги ще има туристи, които да дойдат. Ние няма да ги изгоним напълно, но имиджът на курорта може да пострада. Трябва да се подходи балансирано, но твърдо и категорично“.

„На кои туристи пречим? Тези, които се забавляват, повече ли са от тези, които почиват? Не са повече. И какъв е профилът на тези, които се забавляват, викат по улиците и създават шум? Те ли са нашите туристи, от които ще вземем приходи за държавата и обществото? На този въпрос трябва да си дадем ясен отговор“, продължи той.

„Плажът трябва да бъде очистен от заведения и да бъде такъв, какъвто е в Гърция и Хърватия, където такъв конфликт и такъв казус няма. Защо? Защото има държава. Защо това не става там, а тук?“, обобщи Тодоров.

Цялото интервю чуйте в  звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в Нешвил, беше одобрена с 68 на 28 гласа в местния Конгрес, който е доминиран от Републиканците...

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно финансово право" в King’s College London, Dickson Poon School of Law. В периода 2022 г. - 2023 г. е бил..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в размер на 1 млрд. долара и че доставката на тези оръжия ще започне до часове. Американският президент..

публикувано на 24.04.24 в 21:08