Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 99% от автобусните превозвачи се включиха в днешния протест

| обновено на 14.06.18 в 17:21
Национален протест срещу проектозакона за създаване на автомобилна камара.
Снимка: БГНЕС

Около 99 процента от автобусните фирми, обслужващи общински, областни и републикански транспортни схеми и членуващи в Сдружението на автобусните превозвачи се включиха в днешния протест. Данните сочат, че той е подкрепен от около 2 700 автобуса, а засегнатите пътници са над 40 хиляди души. Към момента от Сдружението на автобусните превозвачи информираха, че нямат отговор въпросният законопроект за автомобилната камара да е изтеглен и затова те предвиждат още два протеста на 25-и и 28-и юни. За това информира за "Хоризонт" Ивайло Константинов от Сдружението на автобусните превозвачи:

"В зависимост от това какво позволение ще получим от Столична община, на гърба на храма "Александър Невски" и пред Парламента ще бъдат паркирани между 50 и 100 автобуса. Останалите до 750 ще бъдат наредени по бул. "Цариградско шосе", докъдето достигнат. Точно в 11 часа ще тръгне шествието от "Александър Невски", което ще мине по жълтите павета, пред Президентството, Министерския съвет, по бул. "Мария Луиза" за Централна автогара, където ще приключи. Същия маршрут е и на шествието, което ще бъде проведено на 28-и юни."

Автобусите днес са с надпис "Протест". 

С 40 минути закъснение потеглиха от бургаската автогара "Запад" автобусите за София и Плевен, които взеха участие в протеста на превозвачите. 

Петър Захариев от Браншови съюз за стопанска инициатива

"Засегнатите пътници от протестиращите фирми ще получат компенсации, но ще е решение на всяка фирма поотделно. Компенсациите ще бъдат до размера на превозния билет. Всеки превозвач сам ще прецени до каква степен". Захариев се обяви за пряка демокрация и избираемост в Камарата. "Не искаме да изземаме функциите на държавата -  издаване на лицензи и обучение на кадри, защото не е наша работа".

Сред чакащите пътници в Бургас имаше и доволни, и недоволни:

"Абсолютно ги подкрепям и час и половина бих стояла", каза очакваща да тръгнат автобусите жена. 

"Не е приятно, седиш и чакаш. Това си е тяхна работа, нямам представа за какво става въпрос", каза недоволна пътничка. 

Градските автобуси в Ямбол, изпълняващи курсове между 14 и 15,30 часа, останаха на началните си спирки. Причината за протеста е неясна, както за шофьорите, така и за пътниците. 

След 14 часа шофьорите преустановиха работа:

"По заповед на моите диспечери трябва да не направя една обиколка. Беше ми оказано по телефона. Знам, че това е някакъв национален протест на превозвачите в цялата страна. Друго не знам. В Ямбол ще има ядове с пътниците".

Пътниците по спирките не знаеха нищо за протеста, но заявиха, че ефективните стачни действия са неприемливи. До хаос в градския транспорт в Ямбол не се стигна. 

В 14.00 часа, за час и половина, автобуси в цялата страна не тръгнаха от началните спирки по маршрута си и не превозваха пътници. Протестът е срещу подготвения от управляващите Закон за автомобилна камара.

Двайсетина автобуса не потеглиха от трите пловдивски автогари по време протеста срещу предвиденото с проектозакон създаване на Българска автомобилна камара. 
На Автогара "Родопи" бариерата за заминаващите автобуси остана затворена час и половина. Пътниците знаеха за протеста, но не и за исканията на превозвачите. 

Според собственика на трите автогари в града Веселин Дошков: "Това е брутален опит под шапката на товарните превозвачи да бъдат вкарани и автобусните."

Юлиян Буйнов от Националното сдружение на автобусните превозвачи заяви:

"Обединението е по-добро от нищо, но ние държим да не е силово".

Петко Ангелов от Камарата на автомобилните превозвачи в България допълни:

"Определен кръг хора ще определят кой да остане на пазара или не". 

По-рано днес стана ясно, че най-малко 30-40 хиляди души ще бъдат засегнати от протеста на автобусните превозвачи.

„Искрено се надяваме, че нашите клиенти ще ни разберат, защото, давате ли си сметка, ако този законопроект стане факт, каква тежест ще падне върху тях? Ако до 12.00 часа на обяд нямаме обратна връзка с транспортната комисия и не знаем какво се случва, ние ще преустановим превозите за час и половина и пътниците ще се движат с час и половина закъснение“, каза Магдалена Милтенова от Браншовия съюз за стопанска инициатива.

Организаторите на предупредителната стачка уточниха, че умишлено са избрали следобедното време за спиране на автобусите по дългите линии, за да не създават сериозни проблеми на хората. Автобусите до малките населени места ще изпълняват социалната си функция засега, каза Марио Богданов от Националната асоциация на автобусните превозвачи.

„Също така няма да спираме и градските автобуси“.

Браншовите организации в автобусния транспорт са единни в исканията си за спиране на проектозакона, който според тях е лобистки и дава цялата държавна власт в ръцете на няколко човека, които са ключови в този бизнес и имат сериозна политическа подкрепа от управляващите.

Преди началото на протеста, Ивайло Константинов - президент на компания за автобусни превози от Дупница и изпълнителен директор на Сдружението на автобусните превозвачи в България обяви, че около 2 500 автобуса ще спрат изпълнението на курсовете между 14 и 15.30 ч. днес в страната като предупредителен протест срещу законопроекта за автомобилна камара. 

Същевременно на заседание на Сдружението на автобусните превозвачи ще бъдат обсъдени последващите протестни действия за след 25 юни, за когато е насрочен национален ефективен протест на автобусните превозвачи.

"Няма да отстъпим - този законопроект трябва да бъде оттеглен", категоричен е Ивайло Константинов.

Плевенските превозвачи подкрепят протестните действия за изтегляне на внесения законопроект.

Според тях големият проблем на бранша са нерегламентираните превози, и той няма да се реши със създаването на новата камара.

Целта на създаването на тази камара е да се изземат функциите от Автомобилна администрация за лицензиране на превозвачите, това каза Паушка Георгиева, председател на браншовото сдружение в област Плевен.

„Ние не сме съгласни, защото се приватизира тази дейност - неясно защо - след като няма недоволства от това, което досега изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" извършва. Считаме, че ще доведе до конфликт на интереси, до финансови загуби на превозвачите, тъй като вноските ще бъдат много големи, дали ще бъдат по-компетентни. Има много проблеми, които не камарата ще ги разреши, а ще ги разреши „Автомобилна администрация“ заедно с Министерството на транспорта. Тези проблеми са основно с нерегламентираните превози, които са вече повече от 50 % в цялата страна“.

В Ямбол в протеста на превозвачите се включи фирмата, която обслужва градския транспорт. 

В 14 часа предварително обявеният символичен протест на автобусните превозвачи в Пазарджик премина в ефективен. Преди ефективните стачни действия Иван Добрев, управител на една от основните фирми за обществен превоз обясни за "Хоризонт", че в 14 часа 10 автобуса от централната автогара в града няма да потеглят:
"Всички автобуси с начални часове на тръгване от 14 до 15.30 часа ще застанат в покой и няма да отпътуват в рамките на този час и половина. Около 10 автобуса са. Ако някой автобус в този часови диапазон се придвижва към Пазарджик, той ще довърши своето пътуване". 
Най-малко 30-40 хиляди души ще бъдат засегнати от протеста на автобусните превозвачи. Днешният предупредителен протест е насочен срещу подготвения от управляващите законопроект за автомобилна камара. Превозвачите настояват целият законопроект да бъде оттеглен. Очаква се в акцията да се включат всички градове и райони от страната.

От БДЖ информират пътниците, че имат готовност да пуснат допълнителни каси и да увеличат състава на влаковете.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първото заседание на комиисята по "Турски поток" се провали

Първото заседание на временната комисия за Пътната карта по проекта "Турски поток" се провали дори без да бъдат приети вътрешните правила за работата на комисията. То бе председателствано от депутата от ДПС Рамадан Аталай, който бе поканил за изслушване бившия енергиен министър Теменужка Петкова от ГЕРБ. От ПП - ДБ настояха да бъдат изслушани бившият..

публикувано на 23.04.24 в 15:59
Росица Матева

10 партии и осем коалиции са подали до момента документите си в ЦИК

10 партии и осем коалиции са подали до момента документите си в Централната избирателна комисия за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9-и юни, като всички те ще се състезават за вота на избирателите за членове и на Народното събрание, и на Европейския парламент - това обяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева...

публикувано на 23.04.24 в 15:47
Изглед към Неаполския залив и вулкана Везувий.

Граждани на Неапол се жалват в съда от тормоза от нощния живот

Граждани на Неапол се оплакаха в съда от тормоза от нощния живот. Инициативата е на граждани от квартал в Неапол и е първа по рода си. От години те страдат от неудобството предизвикано от многобройни заведения, отворени до късно през нощта. Жалбата до съда засяга общината, а гражданите са подкрепени от Комитет за жизнеспособност на града...

публикувано на 23.04.24 в 15:44

Разкриха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Схема за регистрация на автомобили с фалшиви свидетелства за регистрация е разкрита от служители на ГД "Национална полиция" и ОДМВР – В. Търново по време на съвместна операция.  Тя се провежда под наблюдението на Районна прокуратура – В. Търново, като действията се извършват на територията на шест града. Двама са арестувани .  Към момента..

публикувано на 23.04.24 в 15:40
Александър Дунчев

Президентът да наложи вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите, настояват еколози

  Екологични организации настояват президентът да наложи вето върху приетия промените в Закона за насърчаване на инвестициите. "С тези изменения между гласуванията се промениха три закона – за околната среда, за устройството на територията и за възобновяемите енергийни източници", обясни пред БНР  Александър Дунчев, експерт в "Зелени закони"...

публикувано на 23.04.24 в 15:28
Община Силистра

Обсъждат нова структура на Общината в Силистра

Нова структура на Общината ще разгледа на заседание утре Общинският съвет в Силистра. Предложението предвижда намаляване броя на ръководните кадри, броя на дирекциите и отделите. Целта е оптимизиране на работния процес, повишаване на ефективността и намаляване разходите за служители и дейности, финансирани от местните приходи. В докладната..

публикувано на 23.04.24 в 15:26

Изложба в Плевен показва успехите на българските олимпийци по природни науки

В Плевен откриха изложба с българските олимпийци по природни науки "Моите будители". Сред тях са и четирима възпитаници на Математическата гимназия "Гео Милев" в града. В Олимпийските отбори по природни науки за миналата година участват четирима ученици от Плевен, които са спечелили пет медала за България – един златен, два сребърни и два..

публикувано на 23.04.24 в 15:15