Патриотите предлагат налагане на глоби за неспазването на правилата на българския език

Всички есемеси и електронни съобщения да бъдат на български език предвижда нов проектозакон

Снимка: БГНЕС

Нов орган, който да следи за спазването на правилата на българския език и да налага глоби, предвижда проектозакон, внесен в парламента от "Обединени патриоти". Всички есемеси и електронни съобщения да бъдат на български език, а всяко мобилно устройство или компютър, които се продават у нас, да подлежат на кирилизация. Това е записано в нов проектозакон за българския език, внесен от "Обединени патриоти". Той предвижда още глоби за работещите в администрацията, ако не общуват на български език.

Председателят на парламентарната група Волен Сидеров обясни мотивите така:

"По този начин ние изпълняваме една конституционна необходимост, за да стане официален език - български, да не стане някой друг, напоследък погледите на медиите са вторачени в други теми, но все пак не всичко е туризъм".

Сидеров даде пример за абсурд. Надписът "Полиция" върху униформите на служителите на реда е на английски, а не на български език.

В закона се урежда създаването на културен институт "Св. св. Кирил и Методий". Неговата задача ще бъде да организира обучението по български език зад граница, да сертифицира владеенето му и да разпространява българската култура по модела на германския Гьоте институт. Предвижда се и създаване на българския електронен шрифт, защото сегашните са по руски образец.