Румен Радев призова Георге Иванов да помогне за възстановяването на диалога между институциите в Македония

На официално посещение в България е президентът на Република Македония Георге Иванов. Визитата е по покана на българския държавен глава Румен Радев.
Снимка: БГНЕС


Президентът Румен Радев призова македонския си колега Георге Иванов да помогне за възстановяването на диалога между институциите в Македония в настоящия критичен за Скопие момент:
"С президента Иванов имахме тежък разговор. България е силно обезпокоена от ескалацията в нашата съседка от изминалия ден, от скъсването на диалога между институциите в един такъв критичен за Република Македония момент. Призовах президента Иванов да бъде не само участник, но да бъде и водач в този диалог в институциите в Република Македония, защото това е важно условие за постигане на обявените стратегически приоритети от Република Македония, а именно членство в ЕС и в НАТО". 
От своя страна македонскияj президент Георге Иванов повтори позицията си от вчера, че реализацията на целите на Македония да стане член на Европейския съюз и НАТО не трябва да е алиби за подписване на вредни договори, какъвто е този с Гърция за името на бившата югославска република. Иванов коментира и отказа на премиера Бойко Борисов и министри от кабинета му да се срещнат с македонския президент в София:
"И на мен сега ми беше съобщено, бях изненадан, но това е негова отговорност, защото той не е само премиер на България, той председателства Съвета на ЕС, а Съвета на ЕС е за диалог, конструктивност и отвореност".